söndag 21 augusti 2011

Debatten om Dream Act fortsätter

Möjligheten för Dream Act att godkännas av Kongressen ter sig för närvarande mindre än på länge. Likväl lyfts frågan fram och kan komma att bli en fråga också inför presidentvalet 2012. Lagförslaget handlar om att ge alla de illegala invandrare som kommit till USA som barn möjlighet att få bli amerikanska medborgare. CNN rapporterar här om saken:



Dream Act är en av de saker republikanerna borde stödja. Att tro att lagen skulle ge incitament för fattiga kvinnor i Mexiko att korsa gränsen enbart för att deras barn kanske i en avlägsen framtid skulle kunna bli amerikanska medborgare är ett orimligt och minimiscenario. Fördelarna med att ge de många duktiga latinoamerikaner som nu finns i landet fullt medborgarskap skulle lätt överväga de få eventuella tillfällen som en sådan lag skulle missbrukas. Lagen har dessutom väldigt lite med invandringsfrågan i sig att göra. Gränsen mot Mexiko måste säkras - men den frågan har väldigt lite att göra med de många latinoamerikaner som kom till USA som barn och som nu är vuxna och i alla avseenden utom på pappret amerikaner.

Här har Rick Perry en möjlighet att om han vinner nomineringen anamma lagen. George W. Bush förespråkade en human immigrationsreform - och såväl han som Rick Perry styrde en delstat som förde en human politik förhållande till mexikanska invandrare. Bush lyckades dock inte driva igenom någon immmigrationsreform pg a såväl hårdföra konservativa republikaner som politiskt drivna demokrater som hellre ville se Bush misslyckas än se en immigrationsform lyckas. Rick Perry bör driva en tuff gränspolitik - vilket skulle kunna ge honom politiskt utrymme att samtidigt driva en human politik i förhållande till oskyldiga individer tvingas betala för att deras föräldrar när de själva var små tog sig in i USA illegalt.

Genom att göra så skulle Perry med en hård gränslinje distansera sig från Obama men samtidigt visa att landets latinoamerikaner är en grupp han bryr sig om.

Medkännande konservatism kallades konceptet under såväl hans egen som president Obamas företrädare.

Se även tidigare inlägg:

Obama promotar immigrationsreform 20110511

Immigrationsreform åter aktuell 20110420

------------------

Republikanernas Hispanic Leadership Conference 20110123

Inga kommentarer: