torsdag 25 augusti 2011

51% amerikaner beskyller Bush för ekonomin - men Obama också utsatt

Ekonomin kan komma att bli Obamas stora svaghet inför presidentvalet 2012. En ny opinionsundersökning av AP-GfK visar dock att 51% emellertid fortfarande anser att tidigare president Bush bär skulden för den ekonomiska situationen medan bara 31% anser att Obama gör det.

Det är i sammanhanget ett plus för president Obama. Därtill kan på Obamas plussida också läggas att 44% i sin syn på Kongressen, lägger skulden på republikanerna, medan 36% lägger skulden på demokraterna i kongressen.

Men Obama får också en del minus. 63% av amerikanerna tycker att Obama skött ekonomin dåligt, mot 36% som anser att han skött den bra - vilket är hans lägsta resultat i undersökningen.

75% anser också att landet är på väg åt fel håll, vilket kan jämföras med de 63% som ansåg detta i juni. Och även bland demokrater är pessimismen hög, där 61% anser att nationen är på väg i fel riktning.

Dessa siffror visar att Obama
kanske skulle kunna använda sig av sin gamla Bush-bashing också 2012. Men med största sannolikhet kommer detta inte att gå. Obama lär onekligen frestas till detta om Rick Perry blir hans motståndare - Perry skulle dock inte ha några problem med att distansera sig från Bush där han av politiska skäl behövde göra detta, och sen helt enkelt konstatera att han själv faktiskt också ärvt en ekonomi från George W. Bush - en delstatsekonomi som för närvarande är ett av landets bästa.

Källor: Politico, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Rick Perry - ny frontrunner 20110825

Inga kommentarer: