onsdag 8 februari 2012

Rick Santorum vinner stort

Gårdagens val i tre delstater är då avslutade - och Rick Santorum vann stort i alla tre.

I Missouris (icke-bindande) men i momentum-avseende viktiga primärval, vann Santorum med 55%. Romney kom på andra plats, men långt efter på 25%. Ron Paul fick 12% och Gingrich stod inte ens med på valsedeln.

I Colorados nomineringsval vann Santorum med 40% mot Romney som kom tvåa med 35%, Gingrich trea med 13% och Ron Paul strax därefter på 12%.

Och i Minnesotas nomineringsval vann Santorum med 45%, Ron Paul på andraplats med 27%, Mitt Romney trea med 17% och Gingrich fyra med 11%.

Här är Rick Santorums segertal från Missouri. Ett bra och kraftfullt sådant där Santorum förklarar att konservatismen lever och att han inte står på scenen för att utgöra ett alternativ till Mitt Romney, utan ett alternativ till Barack Obama och kopplar även till striden mellan Obama-administrationen och katolska kyrkan - vilket givetvis är ett utmärkt sätt att skapa sig en egen bred kampanjprofil bortsett från ekonomin (som Romney försökt ta patent på):

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Det här är en stor seger för Rick Santorum, som visserligen också segrade i Iowa - men det stod inte klart förrän långt därefter och när Iowas momentum redan var förbrukat (och då felaktigt brukats av Mitt Romney). I South Carolina, Florida och Nevada stod en mängd delegater på spel - men fortfarande är det momentumeffekten som är den viktigaste faktorn i dessa tidiga delstatssegrar.

Rick Santorum är den mest energiske av de republikanska kandidaterna. Hittills har jag inte trott att han faktiskt kunnat vinna nomineringen, för stunden har han dock en möjlighet större än någonsin.

Se även tidigare inlägg:

Intensivt kampanjande inför kvällens val 20120207

Inför kvällens val i Colorado, Minnesota och Missouri 20120207

-------------------------

Romney vinner Nevada 20120205

Inga kommentarer: