måndag 11 februari 2013

Floridas pytonorms-tävling avslutad

Igår avslutades tävlingen i pytonormsjakt som delstaten Florida lät utlysa i en månads tid från den 12 januari tills igår den 10 februari, med belöning för såväl störst fångade som flest dödade ormar. Av allt att döma tycks dock tigerpytonormarna ha klarat sig bra; 1500 personer deltog nämligen, men på en hel månads jakt fick man bara tag i 50 av en population på tiotusentals ormar. Många amatörjägare blev besvikna, och två gick dessutom vilse och fick hämtas med helikopter.

Resultatet välkomnades likväl av Everglades naturvårdare, som konstaterade att jakten inte var till för att på något radikalt sätt få ner den invaderade pytonpopulationen utan främst för att väcka uppmärksamhet för problemet - något man också lyckades med. Vetenskapsmän är dock mycket glada över all information de fått in från de många människor som deltagit i jakten. Bland annat har man dragit slutsatsen att ormarna finns längre norrut än man tidigare hade trott.

De flesta experter (och även Floridas demokratiske senator Bill Nelson) menar dock att så länge jakt inte tillåts inne i själva Everglades nationalpark - där jakt varit förbjudet sedan 1947 när nationalparken skapades - så kommer problemet inte att lösas. Och man manar därför Obama-administrationen att tillåta specifik jakt av pytonormarna för att rädda Floridas naturliga fauna från ormarten från östra Asien som nu toppar nationalparkens näringskedja, och som många menar lett till den direkta utrotningen av många unika inhemska arter.

Vem vann då tävlingen?

Inga av de många oerfarna entusiaster som gick runt med TV-kameror efter sig. Vinnaren blev istället 61-årige Bobby Hill, som jagat orm större delen av sitt liv, och under åren dödat 300 stycken med sin hagelbössa. Frank Mazzotti, biolog från University of Florida, som höll översikt över den vetenskapliga delen av jakttävlingen säger om den 61-årige farfarn att på platser där andra inte ser något alls, stannar han pg att han vet att något finns där.

Här har SR P1 också ett inslag på Studio Ett där Sten Sjöström följer med på en fruktlös ormjakt i Florida.

Källor: Tampa Bay Times, Palm Beach Post, Miami Herald, Tampa Bay Times

Se även tidigare inlägg:

Senator Bill Nelson om pytonormsjakten i Florida 20130204

Inga kommentarer: