söndag 17 februari 2013

Jesse Jackson Jr - ännu en Illinois-politiker på väg mot fängelse

Jesse Jackson Jr, som varit kongressman för Illinois andra valdistrikt under en politisk evighet, mellan 1995 och 2012, och som 2008 även var med-ordförande i Barack Obamas valkampanj, tillhör nu också han en av de hypade Illinois-politiker som fallit från skyarna. Och snart väntar med all sannolikhet några års fängelse för den unge mannen som det en gång spekulerades i huruvida han skulle komma att bli "USA:s första svarte president".

Under hösten 2008 undvek Jackson dock offentligheten i allt större utsträckning efter att ha anklagats för att ha försökt muta dåvarande guvernör Rod Blagojevich, för att tillsätta honom på den senatsplats Barack Obama efter sin valseger lämnade efter sig. Och i oktober förra året startade FBI också upp en ny utredning om huruvida Jesse Jackson Jr ägnat sig åt bedrägeri. Den 21 november samma år (15 dagar efter att han vunnit sitt omval, där han endorsats av såväl president Obamas som Chicagos borgmästare Rahm Emanuel) avgick Jackson från Kongressen och i sitt uppsägningsbrev till ordförande John Boehner skrev Jackson:

"During this journey, I have made my share of mistakes. I am aware of the ongoing federal investigation into my activities, and I am doing my best to address the situation responsibly, cooperate with the investigators, and accept responsibility for my mistakes, for they are my mistakes and mine alone. None of us is immune from our share of shortcomings or human frailties and I pray that I will be remembered for what I did right."


Några veckor dessförinnan hade han också skrivit in sig på en vårdklinik och meddelat att han behandlades för sin bipolära diagnos. FBI:s utredning har dock fortsatt och bevisen hopat sig - och nu har Jesse Jackson Jr också gått med på ett erkännande efter en överenskommelse med federala åklagare. Och han har nu erkänt att han använt 750 000 dollar från sin kampanjkassa för personligt bruk, något NBC News här rapporterar:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här har Chicago Sun-Times en artikel som konstaterar att Jesse Jackson Jr kastat bort vad som kunde ha varit en strålande politisk karriär, något han med all sannolikhet kommer att få tid att begrunda i fängelset.

Igår befann sig Barack Obama i Chicago och tackade en mängd kända lokalpolitiker som han känt i flera år, för att de var på plats; Lisa Madigan, Rahm Emanuel och en rad andra. Några av de namn Obama tidigare brukade lovorda var dock strukna: inga ord om Jesse Jackson Jr eller Rod Blagojevich - vilket heller förstås inte var att vänta. Men onekligen är Chicago en politisk smet, fylld av korruption - och det återstår att se om vi ännu fått se alla lager av denna korrupta miljö skalas av.

2008 följde jag med stort intresse Rod Blagojevichs fall, och dennes samröre med Barack Obama. Min syn på saken, efter att ha följt dessa karaktärer i ex antal år, är att det inte skulle te sig omöjligt att få se fler Chicago-politiker åtalas för liknande saker. Obama har dock i mitt tycke genom åren bevisat att han skiljer sig från mängden i detta avseende. Han är förvisso också han en Chicago-politiker, men en politiker som av allt att döma har lyckats hålla sig ovanför den korrupta kvicksand som dragit ner så många andra politiker från staden. Och i en tid när Chicagos politiska föredömen tycks bli allt färre, så står Obama likväl kvar, något delstaten Illinios bör vara mycket tacksamma för.

För mer om den korrupta Chicago-politiken med fokus på den nu fängslade guvernören Rod Blagojevich, rekommenderas min mycket ingående artikel om denne, som rapporterar om Blagojevichs fall mer ingående än någon annan svensk rapportör gjort.

Källor: NBC News, Chicago Sun-Times

Se även tidigare inlägg:

Jesse Jackson Jr lämnar Kongressen 20121123

------------

Berättelsen om Rod Blagojevich 20111207

Inga kommentarer: