tisdag 26 februari 2013

Kinesiska kontra amerikanska politiker

En av de många saker som skiljer demokratiska system framför totalitära sådana, är att inom demokratiska system så står politikerna ansvariga inför sitt eget folk. Det kommunistiska Kina (med det ironiska prefixet "folkrepubliken") är inte demokratisk, och något ansvar gentemot folket tvingas dess politiker inte ha. Här är Yan Linkun, medlem av kinesiska folkets politiska konsultkommitté från Shizong-distriktet i Yunnan-provinsen. Förra veckan skulle han flyga tillsammans med sin familj, men missade planet (trots att de kom i god tid) för att de tog tid på sig att äta en stor lyxig frukost. Flygpersonalen bokade snällt om dem till första nästa tänkbara flyg. De missade dock även detta flyg och när så skedde gick politikern bärsärk - samtidig fanns vakter bredvid som gissningsvis inte vågade ingripa i vetskap om att personen ifråga var en uppsatt kommunistpolitiker:Jämför detta med Gary Locke. Den kinesisk-amerikanske man, som var president Obamas handelsminister innan han utvaldes att efterträda Jon Huntsman som USA:s Kina-ambassadör, som 2011 blev en viral hjälte i Kina efter att ett fotografi kommit ut som visade hur Locke själv bar sin egen packning på flygplatsen, och själv stod i kö för att köpa kaffe på Starbucks (något otänkbart för en kinesisk kommunistpolitiker - även på lägre nivå - som har betjänter som gör alla sådana saker). Här en repris av NBC:s inslag om denne:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economyFör att citera från mitt tidigare inlägg om ambassadör Locke:

Ett trevligt litet exempel på det medmänskliga hos ambassadören från ett fritt kapitalistiskt västland i kontrast till överklassprivilegierna förunnade den kommunistiska partieliten men helt berövad det kinesiska folket.


Källor: Hot Air, Global Times

Se även tidigare inlägg:

Joe Biden i Kina 20110819

Inga kommentarer: