onsdag 6 februari 2013

Jon Favreau slutar som Obamas talskrivare

Jon Favreau blev en internationell stjärna 2008 när det kom fram att den då 27-årige unge mannen var superretorikern Barack Obamas talskrivare, som jobbat åt denne sen han blott var 23 (innan dess jobbade han åt John Kerry - de båda är från Massachusetts). Nu har Favreau dock beslutat att pröva på något nytt, och kommer att sluta som talskrivare den 1 mars när hans kontrakt går ut. Han överväger att kanske börja skriva filmmanus i Los Angeles.

Favreau kommer att lämna över arbetet till Cody Keenan - en annan ung talskrivare som Favreau värvade till Obamas talskrivarteam - och Keenan kommer att leda arbetet med att skriva Obamas State of the Union-tal. Att ersätta Jon Favreau kommer dock inte att bli lätt, om vilken Obama i ett meddelande lovordade:

"He has become a friend and a collaborator on virtually every major speech I've given in the Senate, on the campaign trail and in the White House."


Men Cody Keennan är inte ny i leken och har även han visat upp sin kompetens. Det var Keenan som skrev Obamas mycket uppskattade tal efter dödsskjutningarna på kongresskvinnan Gabrielle Giffords politiska möte i Tuscon, Arizona 2011 (i mitt tycke ett av Obamas bästa tal, som jag analyserar här).

Själv anser jag att det förmodligen kommer att göra Obama gott med nya talskrivare i ledningen. Jag har sett alla Obamas stora tal (och gjort analyser av de flesta) och anser att hans tal de senaste månaderna, från åtminstone hela 2012-framåt varit betydligt stelare, träigare, tråkigare och mer upprepande än de var i början. I stor utsträckning har givetvis detta berott på att Obama försökt hamra in ett och samma budskap (ett budskap som överlag handlat om att motivera varför regeringen behöver göra mer på det ena eller det andra området), men det måste också sägas ha berott på talskrivarna, som varit antingen historiskt lättvindiga eller lite för låsta vid att få Obama att fortsätta att alltid låta lika bombastisk och fantastisk, som vi tyckte att han lät 2008, när den pampiga retoriken verkligen gick hem. Något som i mitt personliga tycke inte riktigt längre fungerar (något jag menar att vi kunde se även på Obama senaste installationstal.) En ny ledare i hans talskrivarteam tror jag alltså därför kommer att kunna göra Obama gott.

Källa: Los Angeles Times

Se även tidigare inlägg:

Möt Obamas talskrivare Adam Frankel 20100904

Två talskrivare inför Obamas State of the Union-tal 20100127

Möt 27-åringen Jon Favreau: mannen bakom mannen 20081212

Inga kommentarer: