måndag 11 februari 2013

USA:s historiska inflytande över kommande påveval

Inför det kommande påvevalet kommer USA att ha ett historiskt stort inflytande, något NBC här skriver om. 11 elektorskardinaler som väljer en ny påve, kommer att vara amerikaner - det innebär att nästan 10% av väljarelektoratet kommer att bestå av amerikaner. Detta är i stor utsträckning Benedict XVI:s förtjänst, som förra året tillsatte tre amerikanska kardinaler.

USA har 19 kardinaler men bara 11 tillåts rösta (då reglerna säger att kardinalerna som väljer ny påve måste vara under 80) när påven dör eller lämnar sin plats. Men det ger USA likväl det största väljarblocket efter Italien, som har 28 elektorer.

Möjligheten finns också att Vatikanen äntligen får en amerikansk påve. De flesta påvar har varit italienare, men avgående påve Benedict XVI är tysk, och hans företrädare Johannes Paulus II var från Polen. USA är också ett av de kraftfullaste katolska länderna i världen, och har med sina 71 miljoner katoliker fler katolska troende än Italien har befolkning. Och i USA Today skriver Mark Pinsky i denna artikel bara timmar efter påvens avgångsbesked att det nu är dags för en amerikansk påve, och föreslår också en sådan - men inte min favorit Timothy Dolan, utan Miamis ärkebiskop Thomas Wenski. Han är 62 år gammal, kör MC och har inga kopplingar alls till de sexskandaler som härjat kyrkan. Dessutom talar en mängd antal språk och är ättling till polska invandrare.

Doktrinärt är han konservativ och motsätter sig aborter och stamcellsforskning, men är för immigrationsreform och mot dödsstraff, och han var även emot Irakkriget 2003. Men han är ingen total outsider och har haft viktiga positioner inom U.S. Conference of Catholic Bishops.

Själv kan jag i princip inget alls om Thomas Wenski, men helt uppenbart verkar detta påveval bli ett val som kommer att engagera USA mer än det någonsin gjort tidigare. Här talar ärkebiskop Timothy Dolan också på NBC:s Today Show om beskedet om påvens avgång:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyKällor: NBC News, USA Today

Se även tidigare inlägg:

Paul Ryan om Påvens avgång 20130211

Inga kommentarer: