tisdag 31 december 2013

Michael Gerson om båda partiers misslyckanden 2013

Michael Gerson skriver här i Washington Post om hur båda partier misslyckades 2013. ObamaCare - där man fått tre år på sig att skapa en hemsida - visade upp demokraternas byråkratiska, tvingande och ekonomiskt irrationella sida. Men det var också ett år när te-party-populismens reaktion innebar en nedstängning av den amerikanska statsapparaten, något Representanthusets republikanske ordförande John Boehner öppet förklarade aldrig var hans tanke.

Obama önskade en nystart nästa år, men mycket tyder på att problemen kommer att fortsätta. ObamaCare kommer fortsätta härjas av problem och har för en tid enat republikanerna åtminstone i sitt motstånd mot sjukvårdsreformen. Allmänhetens missnöje med ObamaCare kommer dock att innebära att republikanerna inte kommer att se någon anledning att förändras, eller att ta itu med frågor som immigrationsreform, minoritetsväljare etc. Man kommer istället - precis som man detta år har gjort - att leva på ObamaCares misslyckande - vilket i längden inte är någon hållbar strategi.

Kongresskandidaterna är de som tänker ideologiskt snävt och kortsiktigt, med siktet helt inställt på 2014. Långsiktigt, och med presidentvalet 2016 i åtanke borde man dock lyssna mer på dem inom partiet som vill se ett GOP med större visioner än simpel te-party-retorik.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Ett uppsving för ObamaCare 20131231

Inga kommentarer: