torsdag 5 december 2013

Obama-administrationens undfallenhet mot Kina

Fox News har här ett inslag om Joe Bidens besök i Asien och hur det mesta tyder på att USA är den part som driver undfallenhetspolitik gentemot den kinesiska regeringen. Något Richard Grenell, som varit talesman för fyra amerikanska FN-ambassadörer, förklarar:Se även tidigare inlägg:

USA:s relationer i Asien 20131204

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bullshit, från en typisk neokon.

Irwin Arieff, Reuters: [I found Grenell] to be the most dishonest and deceptive press person I have ever worked with."

/Michael W

Ronie Berggren sa...

Du, som om jag minns rätt bor i Kina, hur ser du på saken då?

Anonym sa...

Att USA, som man gör, ska hålla sig helt borta från frågan om vem som har territoriell suveränitet samtidigt som man vägrar följa Kinas krav när det gäller militära flygplan. Ungefär vad USA gör alltså.

Min poäng med kritiken är att Grenell är en "partisan hack", och dessutom en reflexmässig neokon. Dvs, allt vad Obama gör är per definition fel och alla internationella kriser ska behandlas med maximal aggressivitet. Sen är det magstarkt av någon som jobbade för Bushadministrationen att anklaga Obama för undfallenhet mot Kina. Obama har gjort många fel i Asien, men han är presidenten bakom "the pivot" och vill bort från Bushs katastrofala ensidiga fokusering på Mellanöstern.

Michael W

Ronie Berggren sa...

Obamas mellanösternpolitik har varit betydligt mer katastrofal än Bushs. Och Bush var betydligt mer engagerad i Asien än Obama är.

Problemet med Obama är att han inte är speciellt engagerad alls när det kommer till utrikespolitik. Men jag rekommenderar vår 13:e podcast där jag diskuterar amerikansk Asien-politik med Björn Jerdén från Utrikespolitiska institutet:

https://itunes.apple.com/se/podcast/amerikanskanyhetsanalyser/id735154706?mt=2

Anonym sa...

Haha! Jag vet faktiskt knappt någon som anser att Bush var mer engagerad i Asien. Tex relationen till Kina handhades av först Bob Zoellick och sedan Hank Paulson. OK, de var ljuspunkter i en administration som kännetecknades av total inkompetens, men det innebar att relationen handhades nästan uteslutande ur ett ekonomiskt/handels-perspektiv.

Visst har Obama gjort misstag i MÖ, men såvitt jag vet har han inte startat ett "war of choice" på falska grunder som han sen totalt fuckat upp.

Jag kan hålla med om att Obamas engagemang i utrikespolitiken, men han har inte heller gjort något stort misstag. Också, när han missade APEC-mötet nyligen var det för att ett gäng jävla teabaggers i kongressen hade stängt ner regeringen....

Michael W

Anonym sa...

Engagemang lämnar mycket att önska, ska det vara...