söndag 1 december 2013

Rouhanis Obama-style video

Irans nytillträdde president Hassan Rouhani har med sin relativt moderata framtoning och det historiska avtal som nu ingåtts med USA och väst, fått en hjältestatus i Iran som den moderate kandidaten att ta itu med de hårdföra konservativa islamisterna.

Rouhani själv är givetvis ingen politisk liberal i västerländsk mening, och han likt alla andra presidentkandidater kunde bara kandidera efter godkännande från landets religiöse ledare; ayatollah Khameni. Likväl har Rouhani öppnat upp vissa delar av Iran (mänskliga rättigheter är dock ett område där han fortfarande har lång väg att gå). Och den nya stilen visas också på den parallell som i Iran dras till Barack Obama 2008. Ta en titt på denna video, upplagd av the Telegraph, som är gjord av teamet som drev hans valkampanj i somras. Videon heter "“New Traveller" och parallellen till Obamas Yes We Can är helt uppenbar:



2009 slogs den gröna iranska revolutionen ner av Ahmadinejad, och Obama satt då med händerna i kors. Hoppet människor i Iran och i omvärlden i övrigt har till Rouhani är heller inte tillräckligt förankrat i den faktiska verkligheten för att Israel ska ha anledning att lita på kärnprogramsavtalet med Iran.

Vad denna video trots det likväl visar, är dock att Obama-fenomenet verkligen är större än personen Obama, och att USA fortfarande har förmågan att via sin kultur påverka och inspirera människor i precis hela världen. Och det är om något, hopp som kan leda till förändring på riktigt.

Källa: The Telegraph

Se även tidigare inlägg:

Kongressen skeptisk till Iran-avtalet 20131130

-------------

Yes We Can 20080208

Inga kommentarer: