fredag 27 december 2013

USA skickar vapen till Irak

USA har beslutat att skicka 75 hellfire-missiler och mindre avancerade övervakningsdrönare av typen ScanEagle till Irak för att på så sätt bistå den irakiska regeringen i kampen mot Al Qaida, som ökar i inflytande såväl i västra Irak som i grannlandet Syrien.

Beslutet följer efter Iraks president Nouri al-Malikis vädjan till president Obama om hjälp. Och bara i år har 8 000 irakier dödats, vilket är det störst antal sedan 2008. Frågan är dock i vilken utsträckning dessa saker hjälper. USA själva driver inte längre operationerna i Irak som själva inte har tillgång till den avancerade utrustningen. Det ironiska med dagens Irak - där USA en gång stod i fronten i kriget mot terrorismen - är att det, inklusive Syrien, nu är de länder där Al Qaida faktiskt kan gömma sig pg a att amerikanska drönare av mer avancerad sort inte används där.

Obama-administrationen vill låna ut Apache-helikoptrar till den irakiska regeringen, men i Senaten är man skeptisk och befarar att al Maliki skulle kunna använda dessa mot sina egna politiska meningsmotståndare.

Källor: New York Times, TIME

Se även tidigare inlägg:

Irak kastar skugga över Obama 20131104

Inga kommentarer: