söndag 30 november 2008

Hårda förhör bryter ner den enda överlevande attentatsmannen

DN skriver här om den 21-årige Azam Amir Kasab, som är den enda överlevande attentatsmannen från terrorattacken i Mumbai/Bombay, som kallats för "Indiens 9/11" och som tog livet av ca 200 personer. Efter att ha vårdats för en skottskada tog polisen hand om Kasab, DN skriver:

De hårda förhören ska ha brutit ner honom och han har redan lämnat en mängd uppgifter om hur angriparna gick till väga.

Indierna uppges ha fått hjälp med förhören av säkerhetsfolk från Storbritannien och USA.


Enligt Kasabs historia var det tio angripare som gick till attack, uppdelade i tre grupper för att sprida ut sin terror. Deras ledare ska enligt Kasab ha anlänt till Bombay en månad tidigare för att förbreda händelserna och även ha tränat dem till att "döda till sista andetaget." Kasab har sedan förklarat hur de gick till väga.

Det är intressant att det beskrivs som hårda förhör. Jag kan inte speciellt mycket Indiens moderna säkerhetspolis, däremot har jag läst historiska redogörelser om att den är tuff (precis som den pakistanska). Förmodligen är dessa förhör minst lika tuffa - och förmodligen tuffare än de förhör amerikanska fångar utstätts för på Guantanamo. Ger förhören resultat? I detta fall uppenbarligen. Kasab kommer att förhöras i månader, tills den indiska myndigheten pressat ur honom varenda detalj om attenatet - för att sedan ställas inför domstol och om han fälls, förmodligen hängas. Den information som utvinns kan användas för att spåra upp hjärnorna till terrornätverket - och förhoppningsvis förhindra dem från att någonsin igen utföra liknande attentat. Något att hålla i åtanke i diskussionerna kring Guantanamo.

Se även SVD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läste i en indisk tidning att mannen i fråga hade blivit skjuten och misstagits för död (han hade spelat med..) och att vistelsen i bårhuset var vad som knäckt honom.

Men men,

Anonym sa...

Förhörsledare från USA och Storbrittanien?? Kan mycket väl tänka mig att dom ligger bakom träningen av dessa terrorister, så nu är han överlämnad till upphovsmännen. Precis som Israel alltid gjort, sprängt bilar, och arrangerat bombattentat för att skylla på Palestinerna. Googla på USS Liberty och King David Hotel så kan ni ta del av metodiken.

http://posmedprod.webs.com/economiccollapse.htm