lördag 20 juni 2009

Republikanskt kampanjklipp mot Obamas sjukvårdsplan

Demokraterna har de senaste dagarna insett att sjukvårdsreformen kommer att bli svårare att genomföra än någon av dem trott. Chanserna att få ihop ett bipartisanskt förslag är i princip borta, och Demokraterna måste sköta saken på egen hand. Något som dock tycks lättare sagt än gjort - då intressena även Demokrater emellan skiljer sig åt, och där en gräns tycks gå mellan de moderata och de liberala Demokraterna. Likväl lyckades partiet idag få fram ett 852-sidors förslag på sjukvårdsreform, som skulle kräva att alla amerikaner försäkrades - och som skulle skapa ett allmänt/regeringsbekostat försäkringssystem som skulle konkurrera med de privata försäkringsbolagen.

Republikanerna motsätter sig dock förslaget i princip enhälligt. Här har RNC en reklamsnutt som motsätter sig Obamas sjukvårdsplaner:



Det amerikanska sjukvårdssystemet har både för och nackdelar. Fördelarna är stora för dem med pengar och bra försäkringar, och nackdelarna många för dem utan pengar och försäkringar. Men säga vad man vill om Republikanernas reklam - men är det bara jag som tycker att deras skräckscenario påminner en hel del om hur sjukvård kan fungera i Sverige?

Se följande artikel i New York Times för mer information om Demokraternas förslag.

Se även tidigare inlägg:

Obama intervjuas om Iran, sjukvård, media et c
20090617

Obama kallar sjukvårdskostnaderna för "en tickande bomb" 20090616

Inga kommentarer: