fredag 10 juli 2009

Mexikanska armén anklagas för tortyrmetoder i drogkriget

Den mexikanska armén anklagas för att fört bort människor, torterat och gjort illegala räder, enligt vittnesbörd från lokal befolkning, i arméns försök att få fast knarklangare.

I bergsbyn Puerto Las Olla med bara 50 invånare, berättar befolkningen hur soldater som sökte information, stoppade in nålar under naglarna på en 37-årig handikappad bonde, högg hans 13-årige syskonson i ryggen, sköt på en pastor, och stal mat och mediciner.

Några mexikanska poliser som arresterats av armén för att de varit inblandade i drogaffärer, säger att soldaterna slog dem, satte plastpåsar över deras huvuden till dess de kollapsade, och utsatte dem för elchocker för att få ut en bekännelse.

Mexikanska myndigheter säger att övergrepp förekommit i kampen mot drogkartellerna, men att det rört sig om isolerade händelser och att drogkartellerna också gärna anklagar armén för sådant för att misskreditera arméns syfte att avväpna kartellerna.

"I know that the armed forces are not acting inappropriately, although there have been some cases," sa inrikesminister Fernando Gómez Mont, som är ansvarig för att koordinera säkerhetsoperationerna runtom i landet. "The government honestly believes that. There is no incentive for abuse."

Mexiko, vars president Felipe Calderón 2006 beslöt att sätta in armén i kampen mot drogkartellerna, har haft starkt stöd av USA - som också till viss del finansierat den mexikanska regeringens kamp. Meridia-initativet som drevs igenom av President Bush 2007 lovade Mexiko ett stöd på 1,4 miljarder dollar i kampen mot drogkartellerna - men innehåller också krav på mänskliga rättigheter. Amerikanska ämbetsmän har nu därför sagt att anklagelserna om övergrepp kan komma att göra att Kongressen håller tillbaka 100 miljoner dollar av dessa hjälppengar till Mexikos drogkrig.

Detta har dock kritiserats, såväl av Mexikos regering som behöver pengarna, som av guvernörerna i de amerikanska gränsstaterna som ser ett akut behov av att bekämpa drogkartellerna vars inflytande sprider sig också in i USA. Somliga i Mexiko anser det också vara hyckleri av USA att kräva att de ska respektera mänskliga rättigheter när USA själva anklagas för att begå samma övergrepp i Afghanistan, Irak och Guantanamo.

Att det är en blodig kamp som pågår i Mexiko råder dock föga tvivel om - och om den mexikanska armén är brutala, så är de inte ensamma om detta. Sedan President Calderón inledde drogkriget så har 12 050 människor dödats. 45 000 mexikanska trupper har satts in för att bekämpa drogkartellerna, som halshuggit och torterat sina offer.

Men det rättfärdigar inte arméns metoder. Mexikos National Human Rights Commission har fått in mer än 2000 anmälningar om övergrepp gjorda av landets armé. Men medan det finns hopp om att den mexikanska armén bättrar sig - en armé som trots allt står under befäl av en folkvald regering, så lär knappast de mexikanska drogkartellerna ändra sig i första taget.

USA:s utrikesdepartement hoppas också, i likhet med såväl gränsguvernörer som den mexikanska regeringen, att Kongressen trots anklagelserna om övergrepp mot mänskliga rättigheter, ska släppa loss pengarna för att bistå Mexiko i kampen.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

President Obama i Mexiko 20090417

Mexikos ambassadör talar om gränsproblematiken 20090413

USA ökar responsen på våldet i Mexiko 20090325

Inga kommentarer: