onsdag 23 november 2011

Var Gingrichs uttalande om illegala invandrare ett misstag?

MSNBC:s "Morning Joe" diskuterar här huruvida Newt Gingrichs uttalande på gårdagens debattkväll om illegala invandrare var ett politiskt misstag eller ej? Samt om Gingrich faktiskt tänkt säga de saker han gjorde?

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Min personliga åsikt är enkel: Gingrich har rätt i sin syn på illegal invandring. Rick Perry hade/har också rätt i sin syn. På den konservativa kanten av det republikanska partiet finns två fraktioner ifråga om illegal invandring - den äldre hårda anti-immigrationslinjen, och den relativt nya, mjukare linje, som förstår att saken bäst hanteras med parallella lösningar - operfekta sådana anpassade efter en operfekt situation, men likväl de bästa. George W. Bush förespråkade en sådan linje och ledde i frågan, John McCain gör det - och de flesta riktigt tunga politiker (åtminstone om de är republikaner) som varit med i leken ett tag förespråkar denna linje snarare än den konservativa högerkantens mer oflexibla linje.

I januari stod Floridas fd guvernör Jeb Bush värd för The Hispanic Leadership Network Conference där tunga republikanska namn som John Cornyn, Tim Pawlenty, John McCain, Marco Rubio, George W. Bush mfl medverkade för att driva en mjukare syn på dessa frågor i det republikanska partiet.

Jag hyser inga tvivel alls om att denna fraktion i längden kommer att segra. Det eftersom Bushs linje är den enda realistiskt gångbara väg framåt. Att inget skett hittills har enbart berott på att frågan är så laddad från såväl konservativt som liberalt håll. I slutändan så är det dock dessa politiker som faktiskt kommer från dessa delstater och som förstår problematiken bäst som kommer att segra. Och Newt Gingrich har ställt sig på rätt sida.

Med det sagt har redan kritik mot hans uttalande börjat dyka upp. Frågan är om kritiken kommer att knäcka hans kandidatur på samma sätt som skedde med Perry?

Förmodligen inte, är min gissning. Dels därför att Gingrich presenterade saken bättre än Perry gjorde - och dels därför att Gingrich är avsevärt bättre på att prata och att förklara sig. Slutligen också av det enkla faktumet att Gingrich är den sista fronten i kampen mot Mitt Romney. Faller Gingrich så råder föga tvivel om att Romney faktiskt vinner nomineringen. Och det är en faktor som inte bör underskattas.

Se även tidigare inlägg:

GOP-debatten i Washington DC - nationell säkerhet 20111123

------------

Republikanernas Hispanic Leadership Conference 20110123

Inga kommentarer: