torsdag 17 november 2011

USA:s nya marinbas i Australien irriterar Kina

President Obamas beslut att skapa en permanent amerikansk marinbas i Darwin, Australien är den första eskaleringen av amerikanska trupper i bortre Asien sedan Vietnamkriget och Obama lovade i sitt tal inför det australiensiska parlamentet att USA trots sina ekonomiska bekymmer inte skulle spara in på sina styrkor i Asien. Beskedet har dock bekymrat och irriterat Kina.

“It may not be quite appropriate to intensify and expand military alliances and may not be in the interest of countries within this region,” sa Liu Weimin, talesman för kinesiska utrikesdepartementet, som respons på president Obama och premiärminister Gillards besked.


Obama förklarade att beslutet inte var till för att isolera Kina, men att USA börjat bli misstänksamma mot Kinas intentioner som investerat stort i militär upprustning på ett sätt som fått de demokratiska "smånationerna" runtom att känna sig hotade, och inte bara klassiska allierade som Japan, Sydkorea och Taiwan - även Vietnam och Filippinerna har börjat söka sin närmare USA i rädsla för ett mer aggressivt Kina.

USA:s bas som kommer att utgöras av 2500 soldater, är förstås en ringa del - men, förklarade Obama, en grund för en större strategi att konfrontera Kina om så behövs.

Somliga anser dock att detta är en farlig provokation som kan leda in regionen i ett kallt krig mellan Kina och USA. Det i synnerhet som USA också arbetar aktivt för ett nytt asiatiskt frihandels avtal the Trans-Pacific Partnership (TPP) där Kina kommer att exkluderas.

Själv anser jag att det här är ett av de bättre beslut Obama överhuvudtaget fattat under sin presidentperiod. USA måste med nödvändighet stärka sin ställning och sina relationer med Asiens demokratiska länder. Kina har av USA getts alla möjligheter i världen till utveckling (säg tack till Richard Nixon) - något USA förväntade sig också skulle leda till demokratisering. Så har dock inte skett. Kinas kommunistparti har lyckats med konsten att skapa en självständig medelklass men samtidigt totalt behålla den politiska makten, och investerar sina pengar i en modern upprustad militär landet inte har några som helst behov av eftersom landet idag inte har några naturliga fiender, såvida de inte själva önskar slå an en mer aggressiv ton.

Hotet från Kina innebär dock att USA per automatik inte bara stärker banden till sina gamla allierade, utan också knyter nya band. I valet mellan Kina och USA är det helt uppenbart att Asiens gryende demokratier har tydlig förståelse för på vilken sida de helst önskar stå. Och att även Vietnam nu söker sig till USA även militärt, säger i princip allt som behöver sägas.

Jag har under ganska lång tid skrivit om problemen med Kinas upprustning. Cred till Obama för detta mycket viktiga initiativ och sin beslutsamhet i frågan.

Källor: New York Times, Washington Post, The Australian

Se även tidigare inlägg:

Obamas tal inför Australiens parlament 20111117

Obama i Australien - pålyser amerikansk militärnärvaro 20111116

-------------------

Kinas första hangarfartyg 20110803

Kina satsar på att bli en rymdsupermakt 20110708

Är USA och Kina på väg mot ett kallt krig? 20110114

Amerikaner tror sig vara bräckta av Kina 20110114

USA tänker kontra Kinas upprustning 20110109

Kina utmanar USA:s ställning i Asien 20101016

Kina trappar upp provokationerna mot USA 20100211

USA:s relation med Kina allt kallare 20100131

Inga kommentarer: