söndag 3 mars 2013

Lars Vilks på Al Qaidas dödslista

DN skriver här om hur Lars Vilks finns på en dödslista gjord av Al Qaida, som återfinns på terrororganisationens engelska tidskrift "Inspire Magazine" - som har Al Qaeda på arabiska halvön bakom sig.

På listan finns sammanlagt 11 namn, utöver Lars Vilks också Florida-pastorn Terry Jones (han som brukar bränna Koranen), Kurt Westergaard (han bakom Mohammed-karikatyrerna), Salman Rushide (han som fick dödsfatwan efter sin bok "Satansverserna"), Ayaan Hirsi Ali (islamkritisk författare, som medverkade i den nu dödade Theo Van Goghs islamkritiska film "Submission"), Geert Wilders (den islamkritiske holländske politikern, som bland annat gjorde den islamkritiska filmen "Fitna").

Dödslistan, som innehåller en bild på var och en av dessa personer, har också en liten perverterad amerikansk touch. Man skriver nämligen: "Yes we can. A bullet a day keeps the infidel away"Lars Vilks skriver på sin blogg om hotet:

En annan intressant nyhet är det senaste numret av Inspire Magazine. Två av de tre redaktörerna har man lyckats ta kål på men den tredje har fått ett nytt nummer. Här finns inspiration för den långtgående islamisten. I numret kör man som vanligt med aktuell dödslista och jag ser att intresset för min person inte har försvunnit.


Lars Vilks skyddas redan av svensk säkerhetspolis, ett skydd han onekligen behöver. Vi inom ett demokratiskt samhälle som Sverige kan tycka vad vi vill om Vilks teckningar och provokationer (jag personligen har ingen åsikt om teckningarna, och provokationerna tycker jag är onödiga) men alla de sakerna blir irrelevanta i mötet våldshot. Vi inom demokratiska samhällen är inte överens om exakt hur ett samhälle ska styras, vilken skattepolitik som ska föras, eller speciellt mycket annat: men vi är överens om att meningsskiljaktigheter - hur mycket de än må skilja sig åt - aldrig ska bemötas med våld. Och därför är det av högsta vikt för själva demokratins väsen att Sveriges politiker, demokratiska opinionsbildare och allmänhet låter Lars Vilks förstå att han har det stödet bakom sig, och grupper som Al Qaida att förstå, att vi i demokratiska samhällen står enade på den fronten.

I övrigt fick jag häromveckan ett mail från Lars Vilks som berömde min podcast Islamofobi och Militant Islam - där jag tillsammans med religionsprofessor Mattias Gardell och islamkritikern Robert Spencer diskuterar frågan om det är hotet från islamofobin eller hotet från militant islam, som utgör störst hot mot våra västerländska demokratier? En podcast Vilks tyckte visade att det gick att göra ett balanserat inslag i detta eldfängda ämne, och en podd han också nämner på sin blogg.

Källor: DN, Sydsvenskan, VK

Se även tidigare inlägg:

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam 20121214

2 kommentarer:

Andreas Sjöberg sa...

Ska ta och lyssna klart på podcasten framöver någon dag =) Började för någon vecka sen, men avbröts efter 10 minuter =P

Ronie Berggren sa...

Gör gärna det =)