måndag 24 november 2014

USA vill samarbeta med svenskt flygvapen

Den fyrstjärnige amerikanske generalen Frank Gorenc, chef för USA:s flygvapen i Europa och representant för både USA:s och Natos flygstyrkor, är på Sverige-besök på inbjudan av det svenska flygvapnet, i syfte att stärka samarbetet med Sverige.

Han intervjuas av SVD och säger bl a:

- Det handlar om att utveckla vår relation och bygga förtroende. Det här är en verklig möjlighet att skapa ett klimat så att vi kan samverka om, och när, någonting inträffar. Så att vi då kan operera på ett sätt som gynnar oss båda


Han konstaterar att Ryssland blir allt mer aggressivt och att USA och Nato ämnar vara beredda om så behövs, och att Sverige skulle gynnas av ett samarbete. Om Putins provocerande flygningar även in över Nato-länder säger han:

– Det sker mot bakgrund av vad som sker i Ukraina där de kränkte ett suveränt lands luftrum. Så frågan blir: Vad är avsikten? Vad är nästa för ryssarna? Jag vet inte – men jag vet att när det händer så är vi där!


Generalen ser också paralleller mellan kränkningen av svenskt vatten och intåget i Ukraina, och säger att Sverige skulle gynnas av Nato-medlemskap:

– I den utsträckning vi har gemensamma intressen kan vi arbeta tillsammans så länge länderna är bekväma med det. Besluten måste de fatta som suveräna stater. Frågan är: När himlen förmörkas – vilken förmåga har ni då att ta itu med problemen? Vilka koalitioner har ni då byggt upp genom åren? Det är ett beslut som endast svenska folket kan besluta om på egen hand.


Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

CNN om den svenska ubåts-jakten 20141024

Podd 45: Putin och Rysslands nya imperialism 20140628

USA: Sverige bör gå med i NATO - annars inget amerikanskt skydd 20140428

Inga kommentarer: