söndag 19 april 2015

20 år sedan bombdådet i Oklahoma City

I slutet av 1990-talet var jag väldigt intresserad- och relativt insatt i USA:s milis- och motrörelser. Våldsamma konspirationsteoretiker, som ofta var antisemiter och rasister, i krig med den amerikanska regeringen som man ansåg var en del av en global rörelse som förrådde det vita, fria USA.

Jag läste mycket om dessa; prenumererade på diverse nyhetsbrev (ett av breven som jag fick från den vita separatiströrelsen National Alliance, grundad av Dr. William Luther Pierce direkt efter 9/11-attacken förklarade att attacken hade berott på att USA stödde Israel, och man konstaterade något i stil med att "judarnas sak inte var vår sak").

De bästa böcker jag läste om ämnet var religionsprofessor Mattias Gardells böcker - dels Rasrisk (och lite senare Gods of the Blood), som tar upp både den vita- och svarta separatiströrelsen i USA dels utifrån de klassiska grupperna med svarta pantrar kontra KKK men också från de då nyuppkomna vita separatisterna inspirerade av diverse former av importerad asatro, varav Wotans Volk då var den främsta.

I dag 1995 är det 20 år sedan bombdådet i Oklahomoa City. Där 168 personer dog och över 600 skadades. Det var det största terrordådet i amerikansk historia fram till 9/11-attacken - och under 1990-talet var det just milisrörelserna som ansågs utgöra det stora våldshoten mot de amerikanska samhället (efter 9/11-attacken ändrades detta).

Gärningsmannen bakom dådet i Oklahomoa City 1995 var Timothy McVeigh - som utförde dådet som hämnd mot den federala regeringen, för vad han menade var medvetet mördande av den amerikanska regeringen vid Ruby Ridge incidenten 1992 och belägringen i Waco 1993.

Här ett nyhetsinslag på NBC från 1995:McVeigh dömdes till döden (en av enbart 3 personer som avrättats av den federala regeringen sedan 1988) och straffet verkställdes 2001 under president George W. Bush.

Här också CBS 60 Minutes från år 2000 om Timothy McVeigh, som ett halvår senare skulle komma att avrättas:Och här CBS News med ett inslag från idag, om såren som inte läker, ens så här 20 år senare:Idag hölls förstås också en minnesceremoni på platsen. Bill Clinton, som var president när dådet utfördes 1995, talade. Här ett klipp från talet från NBC:Källor: NBC, CBS, Fox

Se även tidigare inlägg:

Fort Hood, hedersmord och Islam 20091107

Inga kommentarer: