fredag 8 januari 2010

Norsk tidning publicerar Mohammedbilderna

SVD skriver här hur den norska tidningen Aftenposten beslutat att publicera Mohammedbilderna i ljuset attacken mot Kurt Westergaard. SVD skriver:

"Enligt Aftenpostens chefredaktör Hilde Haugsgjerd är det nu "rätt tidpunkt" att publicera teckningarna.

- Vi har hela tiden försvarat mediernas rätt att publicera de här teckningarna och vi tryckte en faksimil av dem när bråket började 2005. När konflikten sedan eskalerade och blev internationell 2006 valde vi att inte publicera dem."


Smart - eftersom det 2006 åtminstone kunde finnas förhoppningar om att en nedtoning av Mohammedbilderna också skulle tona ner upploppen. Nu råder dock andra tider. SVD avslutar:

"Enligt Hilde Haugsgjerd aktualiserar angreppet publiceringen av teckningarna."


Det är minst sagt märkligt att en norsk tidning återpublicerar bilderna trots att Norge (mig veterligen) inte ens har någon konstnär som avtecknat islams profet på snarlikt sätt som Kurt Westergaard, medan svenska tidningar inte har gjort det. Detta trots att Sverige pg a de nya hoten mot Lars Vilks borde vara mycket mer angelägna än norrmännen om att värna Alexandre Dumas motto i "De tre musketörerna": Unus pro omnibus, omnes pro uno - en för alla, alla för en.

I mitt tidigare inlägg om de nya hoten från Somalia mot Lars Vilks, skrev jag följande den 4 januari:

"Vilks bör naturligtvis få stöd från alla oss som värnar svensk demokrati och yttrandefrihet. När Mohammedkarikatyrerna var som hetast att samtala om så valde en mängd svenska tidningar att i "respekt för islam" inte publicera dessa. I respekt för demokratin och i tydlig polemik mot teokratiska ideologier borde Sveriges alla tidningar nu göra tvärtom: publicera såväl Mohammedkarikatyrerna som Lars Vilks rondellhund. Sveriges samtliga politiska partier borde göra samma sak. Fast ännu bättre vore naturligtvis om svenska muslimska grupper (som inte tror att Koranen föreskriver något bildförbud av Mohammed) publicerar bilderna för att visa islamisterna att de i egenskap av troende svenska muslimer stöder Lars Vilks rätt att publicera dessa.

Att undvika detta, för att undvika att provocera har Sverige redan prövat. Att pröva samma sak en gång till vore därför inte logiskt. Görs det två gånger, så tål frågan att ställas om i fall gränsen mellan pragmatiskt tillmötesgående och feghet inte har passerats. Dessutom vore det att lämna Lars Vilks, Kurt Westergaard och alla andra konstnärer som önskar kunna uttrycka sig fritt i sticket att helt på egen hand möta de hot de utsätts för. Eller för att uttrycka saken som en av mina favoritpolitiker: "Either you´re with us, or you are with the terrorists."


Låt mig göra ett tillägg till detta. I samband med terroristattacken den 11 september 2001 så lades den första Spidermanfilmen temporärt på hyllan, eftersom spindelmannen hoppade omkring på New Yorks skyskrapor - något som under den ganska känsliga tidpunkten kunde uppfattats som kränkande. När den lite senare väl kom ut så såg jag den tillsammans med några kompisar, och i en scen ropar ett gäng stadsbor som står på en bro till filmens skurk något i stil med "If you´re messing with one of us, you´re messing with all of us!" - en av dem jag såg filmen med, som inte var ett skvatt intresserad av politik, sa då spontant att de orden förmodligen lagts dit "pg a det som hände med de där tornen."

Mycket möjligt. Några liknande manusförändringar tycks dock svenska medier inte vara intresserade av.

Se även tidigare inlägg:

Lars Vilks hotad från Somalia 20100104

Inga kommentarer: