måndag 9 november 2009

TV 4 fortsätter att granska "Sanningsrörelsen"

TV 4 fortsatte i gårdagens avsnitt av Kalla Fakta granskningen av "saninngsrörelsen", som anser att Bushadministrationen låg bakom terrorattacken den 11 september 2001. Särskilt intressant är att avsnittet fokuserar på Sverige och bl a nämner den svenska vänsterpartisten i Riksdagen, Egon Frid - som jag i maj skrev om i detta inlägg. Att en svensk Riksdagsman tror på "sanningsrörelsen" är glädjande för dess förespråkare på andra sidan Atlanten. Egon Frid tycks dock själv till en början vara föga intresserad av att kommentera inför media. Något han i slutet av programmet dock likväl nervöst känner sig tvingad att gå med på.

En annan svensk som nämns i reportaget är Lars Wilhelmsson från Täby kommun som jobbar för Alhambra-förlag och som anser att Israel låg bakom attackerna - han förklarar också att "alla som håller på med politik på lite nivå vet ju att det här var en grej som Mossad och CIA var inblandade i".

Min personliga erfarenhet av konspirationsanhängarna är faktiskt den rakt motsatta: alla de som förfäktar teorierna är tämligen frånkopplade från den politiska verkligheten. Istället för att delta i politiska processer, tittar de på psuedo-dokumentärer på nätet. Ofta saknar de dessutom ett allmänt brett politiskt intresse, och fokuserar sitt intresse kring enbart det i politiken som kan kopplas till konspirationsteorin i sig. De jag träffat på diskuterar gärna Bushs koppling till 9/11-attacken (där de har massa teorier) - men kan inte ett skvatt om Bushs No Child Left Behind-politik, eller ett dyft om vad "neokonservatismen" och dess ideologer tror på. Deras kunskap om amerikansk historia är begränsad till författningsfädernas medlemskap i Frimurarorden och Dwight Eisenhoovers prat om ett militärindustriellt komplex (men de kan inte ett skvatt om militärhistoria efter andra världskriget). Säkert finns undantag (som Egon Frid - men han framstod knappast som något geni) - men enligt alla mina observationer så "vet alla som håller på med politik på lite nivå" inte alls samma saker som Lars Wilhelmsson (som förövrigt själv inte håller på med politik på någon högre nivå) menar sig veta.

Här är TV 4:s utmärkta granskning:



Se även tidigare inlägg:

9/11-konspirationer populära i Sverige 20091101

Inga kommentarer: