söndag 1 november 2009

9/11-konspirationer populära i Sverige

DN har här en artikel som berättar att var femte svensk under 30 år inte tror på den officiella historien om vad som hände vid 9/11-attacken, de tror istället att USA:s regering under George W. Bushs ledning, låg bakom. TV 4 sände tidigare ikväll en dokumentär om saken på Kalla Fakta där bland annat företrädare för vaken.se intervjuas. Här är dokumentären (som TV 4 förmodligen plockar ner inom någon vecka - men dem som missade sändningen kan se programmet online, åtminstone ett tag till).(Observera att - som sades i slutet av programmet - nästa veckas Kalla Fakta handlar om samma ämne.)

9/11-teorier, likt alla konspirationsteorier är anpassad till samtid och sammanhang. Här i Europa går inte teorin om att judarna låg bakom attacken hem (som många tror i muslimvärlden) - däremot funkar teorier om Bushadministrationen i tillräckligt hög utsträckning för att - om inte övertyga alla, så åtminstone övertyga en femtedel av svenska ungdomar under 30 varav de flesta förmodligen inte är särskilt politiskt samhällsengagerade, och överlag allmänbildar sig hellre genom kunskaper från Internet än från universitet.

Teorierna som de tror på är galna - och i längden samhällsfarliga, eftersom de underminerar tron på det demokratiska systemet - och därför lätt "kapas" av mer totalitära alternativ. När teorier som dessa växer till och sprids måste de därför bemötas. Ett granskande program som programmet i TV 4 ovan är således lovvärt (Och en god försoningsgest för att de kritiklöst sände Loose Change på TV 4 Fakta häromåret).

Jag var intresserad av 9/11-teorier främst för några år sedan (kring 2005-2006), men har ändå skrivit en del inlägg om dessa teorier här på bloggen som kan läsas på länkarna nedan. Den att i första hand rekommendera är Bush och 9/11 i en värld av konspirationer.

Källor: DN, SVD

Se även tidigare inlägg:

The Obama Deception 20090822

Svensk Riksdagsman kräver sanningen om 9/11-attacken 20090511

Bush och 9/11 i en värld av konspirationer 20081219

1 kommentar:

Birger Ollonborg sa...

Det är förfärligt att ungdomar som är framtiden ska tro på såna här konspirationer, 11:e September var en terroristattack.
http://www.svenskbladet.se/vetenskap/index.php?alias=ungdomar_tror_allt_dem_laser_pa_internet.html