fredag 4 mars 2011

Donald Trump siktar in sig på Iowa

Donald Trump är ännu ingen officiell presidentkandidat, men han är en mycket seriös potentiell sådan. I en intervju med Des Moines Register förklarade multimiljardären att han snart ämnar besöka Iowa innan han ger besked om huruvida han tänker ställa upp i presidentvalet eller ej.

"I will meet many, many people - maybe all of the people. If I decide to run, I will be shaking hands with everybody", sa Trump.


Redan på måndag kommer han dock att möta republikanska ledare och aktivister i delstaten och han har förklarat att om han ställer upp så kommer ekonomisk konkurrenskraft att bli hans stora fråga. USA behövde tuffare handelsavtal med Kina:

"We don't need to be free trade with a company that's making a $300 billion profit," sa han.


Han förklarade att han också tänkte bli tuffare mot länder som gynnas av amerikanskt beskydd, så som Saudiarabien och Sydkorea som inte betalar USA men ändå gynnas av en beskyddande amerikansk militär.

Men han förstod också att somliga republikaner också kommer att granska hans syn på sociala frågor och i det avseendet ansåg han att han trodde att han skulle klara sig.

Han medgav att han skilt sig två gånger, men det har även andra republikanska kandidater gjort. Och orsakerna till hans skilsmässor var att han jobbade hårt:

"But one of the reasons I was divorced is because I worked very hard," he said. "And, you know, that's a good reason. But I worked very, very hard building up a great company. And it's a great company."


I konkreta frågor förklarade Trump att han var emot aborter och stödde det andra konstitutionstilläggets garant för att få bära vapen. Gällande gay-äktenskap förklarade han att han var emot saken. Konservativa i Iowa har stark motsatta sig Iowas högsta domstols beslut att 2009 häva förbudet mot gay-äktenskap. I fråga om partnerskapslagar hade han ännu inte bestämt sig, men:

"As of this moment, I would say no and no."


Ett uttalande som gör att han ter sig mer konservativ än många kandidater som med stor säkerhet verkligen är väldigt konservativa. Donald Trumps tankar kring USA:s handelsrelationer låter dock vettig, och han har onekligen rätt i att USA inte har någon politisk frontfigur som vågar konfrontera de frågorna.

Källa: Desmoines Register

Se även tidigare inlägg:

Republikanerna behöver en stark presidentkandidat 20110226

Donald Trump om att han är seriös i sina presidentplaner 20110226

Inga kommentarer: