fredag 4 mars 2011

Shahbaz Bhatti begravs

Pakistans kristne minoritetsminister Shahbaz Bhatti, som i onsdags mördades av talibanerna, begravdes idag i sin hemby nära Faisalabad. Tusentals sörjande hade samlats för att delta, och de församlade var så många att begravningen försenades med flera timmar. Säkerhetsåtgärderna var också rigorösa. Vägarna var avspärrade och polis och militär bevakade Fatima-kyrkan där begravningsgudstjänsten för Bhatti, som var katolik, ägde rum. Krypskyttar fanns också utplacerade.

Premiärminister Yousaf Raza Gillani talade och sa bl a:

"People like him, they are very rare," Mr Gilani told the packed congregation. "All the minorities have lost a great leader. I assure you, we will try our utmost to bring the culprits to justice."


Många kristna är dock skeptiska till regeringens löften att skydda dem:

"They have neither the ability nor the will," sa en av de sörjande.


BBC:s korrespondent säger också att regeringen saknar Bhattis mod att försöka förändra Pakistans sk "svarta lag" som strikt förbjuder hädelse mot Islam och profeten Mohammed och som påbjuder dödsstraff för överträdare.

Av de lokala kristna ses Shahbaz Bhatti som en martyr (som i en kristen kontext alltså betyder att man dör för sin tro, inte att man dödar andra för sin tro).

"The killers have snatched our hero," sa Bhattis bror


Shahbaz Bhatti visste dock redan innan vilket hot han var utsatt för och var beredd på det pris han skulle kunna komma att få betala för sin tro och för sin kamp för ett tolerant Pakistan. Här är återigen videon där han själv talar om händelserna på ett mycket insiktsfullt sätt:



Och här är All Angels verison av Pie Jesu (inte i världens bästa kvalité men i en bra cover):

Pie Jesu Domine, (Kind Lord Jesus,)
dona eis requiem. (grant them rest.)

Pie Jesu Domine, (Kind Lord Jesus,)
dona eis requiem sempiternam. (grant them everlasting rest.)



Källa: BBC

Se även tidigare inlägg:

Pakistans kristne minoritetsminister dödad 20110302

Inga kommentarer: