tisdag 17 augusti 2010

Blago vs USA - del 11: Blago fälls på 1 av 24 punkter

Dom har alldeles nyss i skrivande stund fallit i målet mot Blagojevich. Juryn fäller Rod Blagojevich på bara 1 av 24 åtalspunkter, på punkten om att han ljugit för FBI - vilket medför ett maximalt straff på fem års fängelse och böter på 250,000 dollar (och på amerikansk straffskala är det alltså ett mycket lågt straff).

Att Blagojevich bara fällts på en punkt borde vara lättande, men på de 23 andra punkterna har han inte friats, juryn har bara inte kommit fram till något - vilket öppnar upp för ny rättegång på åklagarsidans begäran. Blagojevich med hustrun Patti och försvarsteamet såg dock inte helt nöjda ut, eftersom rättsprocessen de nyss gått igenom således med stor sannolikhet kommer att köras i repris en gång till. Och även om fällande dom på bara 1 punkt för Blagojevichs del är bra, så hade man förmodligen hoppats på några direkt friande punkter.

Uppdatering:

Här är ett inslag om domen från MSNBC - där domen, oavsett om den federala myndigheten överklagar eller ej, ses som en oneklig seger för Blagojevich och ett nederlag för den federala åklagarsidan:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Fler uppdateringar kommer inom kort.

ChicagoTribune uppdaterar här om saken.

Här uttalar sig Rod Blagojevich kort efter domen, och tackar sitt försvarsteam, juryn etc - men han går också till skarpt angrepp mot åklagarsidan och låter mer som den guvernör han faktiskt en gång var snarare än som en brottsling som just blivit åtminstone till hälften friad. Blagojevich säger att juryns icke-fällande domar på 23 punkter visar att åtalet inte håller. Men han förklarar också att han också är oskyldig på den punkt han fälldes på om att ha ljugit för FBI:



Och här har Fox News ett reportage om domslutet:



Se även tidigare inlägg:

Blago vs USA - del 10: Juryn överens på bara 2 av 24 punkter 20100812

Inga kommentarer: