lördag 5 mars 2011

Walker ger demokraterna 15 dagar på sig innan uppsägningar

Guvernör Scott Walker som i tisdags presenterade sin budget som kommer att innebära nedskärningar på de delstatliga fackföreningsförmånerna förklarade igår att demokraterna nu har 15 dagar på sig att samarbeta. Gör de inte detta som kommer den oundvikliga konsekvensen att bli massuppsägningar på upp emot 1 500 anställda för att spara 30 miljoner dollar. Uppsägningar som då kommer att träda i kraft i april.

Tidigare förklarade Walker att uppsägningarna skulle börja om en överenskommelse inte gjordes denna vecka, men han förklarar nu att demokraterna har 15 dagar till på sig. Orsaken till att inget hänt beror på att det behövs 20 senatorer i Senaten för att fatta beslut. Republikanerna innehar 19 platser, men de 14 demokraterna har alla rymt delstaten för att förhindra processen.

Republikanerna röstade dock med 19 mot 0 röster igenom en lag som ger polisen rätt att arrestera demokraterna och föra tillbaka dem till senatskammaren.

"We simply cannot have democracy be held hostage because the minority wants to prove a point," sa Senatens republikanske majoritetsledare Scott Fitzgerald.


Han sa att republikanerna var nervösa inför att rösta igenom en sådan lag, men förklarade:

"This is not about a budget-repair bill or about politics," Fitzgerald said. "This is much bigger than that, and the minority party has forced our hand. . . . They're insulting the very fabric of our representative democracy."


Walkers förslag har dock mött stort motstånd och massiva demonstrationer har hållits i huvudstaden Madison. I förrgår utrymdes regeringsbyggnaden på domarorder och demonstranterna avlägsnade sig överlag fredligt efter att i 17 dagar ha ockuperat byggnaden för att protestera. En opinionsundersökning av Rasmussen från gårdagen, visar också att 57% av väljarna i Wisconsin motsätter sig guvernör Walkers förslag, medan 43% stöder det.

Walker förklarade dock:

"If I were concerned about polls, I would still be in the state Assembly,"


Källor: JSOnline, Fox News

Se även tidigare inlägg:

Bill O Reilly om opinonen om fackföreningarna 20110304

Scott Walker presenterar budget i Wisconsin 20110303

Inga kommentarer: