2008 fick Obama ett brett stöd från unga väljare. En ny opinionsundersökning visar dock att detta väljarstöd nu sviktar - och bland väljare 35 och neråt går trenden uppåt för republikanerna och neråt för demokraterna. Fox News rapporterar här om saken:
Det är lång tid kvar till valet - och oavsett vad man än tycker om de republikanska kandidaterna så framstår de - med undantag för Ron Paul - inte direkt som några ungdomsmagneter. Likväl är detta inte goda nyheter för Obama.
Det kan dock åter konstateras att Obama måhända visserligen själv till personen är en hyfsat ung politiker, medan däremot grunderna till de idéer han förespråkar är gamla som gatan, där bäst-före-datumet sedan länge passerats. Ronald Reagan (och Ron Paul) var och är gamla politiker, medan de idéer de frambar var - om inte nya, så likväl nytänkande. 2008 uppskattades tanken på en ung politiker, 2012 kommer man förmodligen hellre ty sig till nytänkande idéer.
Se även tidigare inlägg:
Religiösas stöd för Obama: gillad av muslimer, ogillad av mormoner 20110819
Obama nu på rekordlåga 39% i opinionsstöd 20110814
2 kommentarer:
Ingen oväntad, men däremot genomusel analys.
Låga skatter är lösningen och förklaringen på allt.
Jo tjo, hej och hå....
Säg såhär istället.
Ron Paul står upp för sina åsikter, hur mkt kritik han än får.
Obama har totalt övergett sina progressiva väljare, dvs ungdomar och yngre väljare, han står inte upp för de principer som han så vackert talade om inför 08, change we can believe in, jo han förändrades till en corporate democrat och hånar sin progressiva väljarbas.
Paul är emot Irak-kriget, det sade sig Obama också vara, ändå har man inte dragit sig ur helt. Det skulle göras inom 16 månader, dvs ej uppfyllt vallöfte. Står upp för sina åsikter kontra svikit vallöfte och svag ledare.
Ron Paul vill demontera socialförsäkringssystemen i USA. Obama föreslog nedskärningar i densamma utan att republikanerna krävde det i debatten kring skuldhanteringen. Vilket ju innebär att om det är sakfrågan som bidrar till Pauls framgång bland unga, så borde detsamma gälla för Obama. Gamla idéer, kontra nya idéer.
Intressant förresten då debatten bland progressiva är huruvida Obama är en förklädd republikan eller bara en ynkligt svag ledare som är rätt dum i huvudet när det gäller det politiska spelet (man kan vara intelligent för det, men ej gällande det politiska spelet).
Reagan sänkte skatten. Obama har sänkt skatten. Populär, nej.
Obama är höger om Reagan, VAAAAAAAA, japp så mycket har politiken skiftat åt höger oavsett vilken retorik som hörs så får man titta på resultatet och vad som röstas in. Populär, nej.
Reagan höjde skatten, var det 11 gånger? Obama kommer inte lyckas höja skatten en endaste gång.
Obama deporterar fler illegala invandrare än någon annan president, Reagan hade en amnesti för illegala invandrare. Kan du ens föreställa dig Obama våga föreslå samma sak? Han hade blivit korsfäst.
Vilka nya idéer hade Reagan? Låg skatt och att VI MÅSTE SÄNKA SKATTEN annars dör vi? Har Moderaterna/Högerpartiet gått på val på sedan slutet av 1800talet. Knappast nytt ens under Reagan.
Om du aldrig försöker sätta dig in hur de progressiva i USA tycker och tänker så kommer du aldrig kunna få bättre analyser än högerbabbel-åsikter fullt med klyschor.
Finns garanterat saker jag har fel om i det här inlägget, finns ju fortfarande mycket att lära och det är ju en av anledningarna till att jag läser den här republikanska och kristna propagandan. Dels för att jag även vill förstå hur dårarna på motståndarsidan tycker och tänker men även för att veta hur extrem jag själv framstår ur er synvinkel. Vem vet, kanske skriver ett mer ödmjukt inlägg nästa gång.
Ps, amerikanska nyhetsanalyser, Foxnews ljuger i alla fall om att de är fair and balanced, du/ni borde kanske skriva lite mer om de progressiva och om demokraterna. T ex om splittringen mellan de grupperna. Det kommer ju vara anledningen till att republikerna vinner 2012. För de progressiva är jävligt trötta på alla blue dogs democrats och Obamas svek.
// Scavenger 101
Tack för kommentaren.
Låga skatter är knappast lösningen på allt - men republikanerna idéer är goda lösningar på de problem Obamas lösningar medfört.
Att Obama anklagas för att ha gått alltför mycket åt höger av progressiva demokrater (och jo, jag följer dem också - även om jag inte tycker att de är lika intressanta eftersom jag anser att de ideologiskt grundläggande har fel) vet jag förstås.
Det här inlägget syftade inte till att beskriva hur Obama agerar utifrån sina vallöften (att han ändrat sig i en mängd avseenden är inte heller det någon nyhet) - utan bara på att beskriva hur (dåligt) han agerar utifrån de konservativa principer jag anser behöver tillämpas.
Den amerikanska konservatismen är i grunden en ideologisk och nytänkande rörelse, precis som den progressiva rörelsen var på 1910-talet. Och den konservativa rörelsen i USA har inte nämnvärt mycket gemensamt med svenska högerpartier.
Och nej; Obama är inte höger om Reagan. Inte heller var Bill Clinton höger om Reagan. Skillnaden mellan situationerna är följande: under Regans presidentperiod var USA helt påverkat av den amerikanska liberalismen och kongressen splittrad mellan demokrater och konservativa kontra moderata republikaner. De konservativas reella makt skulle komma först på 1990-talet under Clinton.
Poängen med Reagan va dock att han förändrade sättet att tänka gällande staten; staten var i grunden en fiende, inte en vän. Obamas princip är det motsatta - och det är det som är själva problemet. Inte en enskild fråga som en temporär skattehöjning.
Att jag inte skriver nämnvärt mycket om de progressiva beror inte på att jag finner dem ointressanta. Däremot anser jag att det är de konservativa som här i Sverige är den grupp som är mest underrepresenterad varför dessa här i Sverige är av störst intresse att lyfta fram.
Om jag bott i Alabama skulle jag förmodligen drivit en annan synvinkel.
Fox News ljuger väldigt sällan. På samma sätt som Rachel Maddow, Chris Matthews, Keith Olbermann och de andra liberala programvärdarna sällan -ljuger- de driver bara ståndpunkter utifrån skilda ideologiska utgångspunkter. Något jag skrivit om i otaliga inlägg här på bloggen.
Skicka en kommentar