söndag 1 januari 2012

CIA:s kalla-krigs-satelliter

Det kalla kriget mellan (primärt) USA och Sovjetunionen tog slut för 20 år sedan. Det har således växt upp en ny generation - kanske i synnerhet här i Sverige - som saknar elementära kunskaper om denna epok i världshistorien.

Det finns dock saker som även oss som faktiskt har egna minnen från kalla krigets dagar och ett specifikt intresse för saken också inte vet. Nyligen har information om USA:s viktiga satellitspioner för att kunna övervaka den sovjetiska verksamheten offentliggjorts. Något The Atlantic skriver om i denna mycket informativa artikel om ämnet.

USA utvecklade på 1950-60-talet ett system som nådde sin kulmen på 1970-talet med satelliter som tog högupplösta bilder i svartvitt på ett stängt och överlag okänt Sovjetunionen som USA sedan kunde använda sig av för att se vad ryssarna höll på med och om de efterlevde avtal som ingåtts. Det låter idag inte som något märkvärdigt, men detta var innan digitalkamerornas, Internets och datorernas tid - och på en tid när kylskåp, radioapparater och möjligtvis TV-apparater var vanligt folks vardagliga toppteknik. Artikeln citerar Associated Press som skriver så här om saken:

From 1971 to 1986 a total of 20 satellites were launched, each containing 60 miles (100 kilometers) of film and sophisticated cameras that orbited the earth snapping vast, panoramic photographs of the Soviet Union, China and other potential foes. The film was shot back through the earth's atmosphere in buckets that parachuted over the Pacific Ocean, where C-130 Air Force planes snagged them with grappling hooks.


Här är artikeln om ämnet där det bland annat länkas till följande mycket sevärda dokumentär om USA:s spionsatelliter:



Källa: The Atlantic

Se även tidigare inlägg:

Newt Gingrich om kristendomens triumf över kommunismen 20111219

USA:s kristna anti-kommunism och dagens anti-islamism 20101210

Inga kommentarer: