fredag 10 februari 2012

CPAC 2012 - del 5: Mitch McConnell

Senatens minoritetsledare Mitch McConnell har talat på många CPAC-konferenser och gjorde så också denna gång. Här är hans tal - nedan följer en sammanfattning och en kort kommentar:



McConnell inledde med att förklara att Vita Huset gjort en konst av att samordna attacker - och inte skyr några medel för att attackera dem som de anser står i vägen. Obama har spenderat stor tid med att tala om rättvisa, men det finns lite av den varan i Vita Huset - de har istället använt sin makt för att hota eller tysta dem som ifrågasätter dem, samt belöna dem som motsätter sig de saker som de själva motsätter sig.

Administrationen talar om att skapa jobb i den privata sektorn, men stänger ner en planerad oljeledning som skulle kunna skapa tiotusentals jobb. Administrationen säger nu också åt religiösa institutioner att antingen göra våld på sina samveten, betala en böter eller stäng ner. Ett val ingen i USA skulle behöva ställas inför.

Under sjukvårdsreformdebatten pålyste Hälsodepartementet en tystnadsorder mot ett privat försäkringsbolag för att de "sagt åt gamla vad presidentens sjukvårdsreform skulle innebära för dem" (i negativ bemärkelse).

Obama-administrationen urholkar den amerikanska demokratin och de borde sluta med det. Det ingår nämligen inte i presidentens jobb att attackera privata medborgare för att de tjänar pengar eller uttrycker åsikter administrationen inte delar.

Presidents jobb är att ena landet inte splittra - Obama har dock glömt att han tillsattes för att leda hela USA, inte bara Occupy-Wall-Street fan-cluben. I en tid när landet är i kris borde presidenten ha bättre saker för sig än att hacka på Fox News, och söka lösningar på problem istället för att söka syndabockar.

Obama tar heller inte ansvar för när den politik han bedriver misslyckas - istället byter han ämne. Men det är dags för republikanerna att inte tillåta honom göra det utan påminna väljarna om vad president Obama faktiskt har gjort. Krisen USA befinner sig beror inte på tsunamin i Japan eller den ekonomiska krisen i Europa utan på grund av att Obama fick nästan allt vad han ville under två hela år. I november kommer folk att veta vem som ledde landet när stimulanspaketet och ObamaCare trädde i kraft - vem som ledde landet när dess kreditvärde sänktes etc.

De positiva ekonomiska nyheter som kommer beror på att man i november 2010 sade stopp genom att byta ut Nancy Pelosi - de förbättringar som sker, sker trots att Obama är president, inte tack vara att han är det.

Obama har gett många löften: för tre år sedan undertecknade han ett stimulanspaket som han sa skulle ta USA ur arbetslöshet och recession - det lyckades inte, inte ens på tre år. Färre amerikaner har jobb idag än dagen när stimulanspaketet undertecknades. Obama lovade att halvera budgetunderskottet under sin första mandatperiod - det har inte fungerat alls.

Det enda bra som sprungit ur Obamas misslyckade politik är en sund konservatism och återvändandet till konstitutionens stadgar.

Han fortsatte sedan med att kritisera Obamas politik och förklarade att Obama-administrationen och liberaler inte tror att amerikaner kan lösa saker och ting på egen hand. De tror inte att samhällen går att styra så länge regeringen inte dikterar. Regeringens nuvarande krav på katolska institutioner är ett bra exempel på detta. Obama-administrationen gläds inte för den religionsfrihet som finns i första konstitutionstillägget utan fruktar den friheten. Obama-administrationen har gått över en gräns, och republikanerna kommer att bekämpa dem för detta tills domstolar sätter stopp för fasonerna eller en annan president avslutar dem.

Den ideologiska agenda Obama-administrationen driver slår mot allt som USA representerar. Konservativa måste därför fortsätta kämpa. När Obama vill begränsa den fria marknaden så måste fria medborgare bekämpa dem, något som går - han har själv gjort det - men det går pg a att ingen president är mäktigare än konstitutionen. Det budskapet bör konservativa sprida till varandra.

Kort reflektion: Mitch McConnell är inte den mest karismatiske talaren, men när han väl talar gör han det bra, och gjorde så också denna gång.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 4: Rick Perry 20120210

Inga kommentarer: