fredag 10 februari 2012

CPAC 2012 - del 4: Rick Perry

Av de tidigare presidentkandidaterna deltog förstås även Texas guvernör Rick Perry. Här är talet - nedan följer min sammanfattning:



Rick Perry inledde sitt tal med att uttrycka sin tacksamhet för att få vistas tillsammans med den fortgående Reagan-revolutionens fotsoldater och fortsatte kort beskriva Obamas misslyckade presidentskap, som han själv hade förhoppningar att få sätta stopp på - men befolkningen i Iowa och New Hampshire hade helt uppenbart andra önskningar (i en referens till sin havererade presidentkampanj). Han skämtade sedan och sa att hans presidentkampanj helt enkelt fick slut på tiden, men däremot hade han inte slut på konservativa idéer. Han var måhända inte längre någon presidentkandidat, men en försvarare av det tionde konstitutionstillägget skulle han vara tills han tog sitt sista andetag.

Höstens val handlar inte bara om att få bukt på ekonomin och en misslyckad politik representerad av Obama - utan också vad för slags nytt ledarskap som behövs. Republikanerna gör inte USA någon tjänst om man ersätter Obama med en ljummen variant av samma sak. Republikanerna måste förstå att partiets uppgift inte är att göra samma saker som demokraterna fast lite billigare. 2006 förlorade man inte Kongressen pg a krigen, utan pg a en ekonomisk politik som liknade demokraternas.

2012 erbjuder dock möjligheten att lägga ut en ny syn för USA - och man måste presentera en konstitutionell konservatism, där man för debatten om huruvida makt ska centraliseras eller decentraliseras. Delstater behöver inte den federala regeringens inblandning i utbildning, miljökrav, sjukvård eller ID-kort och konstitutionen ger heller inga befogenheter för sådana saker.

Själv hade han i mer än tio år bekämpat den federala regeringens intrång, bland annat genom att skriva under en budget som avbröt all finansiering av Planned Parenthood i Texas. Därefter har ca ett dussin av dessa kliniker stängt ner i Texas. Pro-abort-vänster-radikaler ogillade dock den saken och president Obama lät därför avbryta den federala regeringens stöd till Texas sjukvård som straff för att Texas inte ville subventionera aborter. Konstitutionen säger dock ingenting om att den federala regeringen ska diktera sjukvård. De har ingen rätt att göra detta och det är inte deras roll. Man kan därför inte välja republikanska politiker som har den synen på regering utan behöver välja republikaner som förstår och tror på det tionde konstitutionstillägget. Vad man behövde var att antingen vara patrioter som stödde det tionde konstitutionstillägget eller helt enkelt avskaffa tillägget ifråga.

Konstitutionens maktbalansprinciper gäller inte bara maktfördelning president-kongress och Högsta Domstol emellan, utan också maktbalans mellan den federala regeringen och delstaterna. Författningsfäderna visste att om man centraliserade makt i en federal byråkrati så skulle centralregeringen en dag bli lika övergreppsbenägen som den brittiska regering man kämpade för att befria sig från.

Författningsfäderna kämpade också för religionsfrihet. Idag attackeras även denna frihet av Obama-administrationens federala regering. Nu attackerar man katolska kyrkan och troende i allmänhet genom att påtvinga sin pro-abort-agenda på religiösa sjukhus och hjälporganisationer. Obama-administrationens krig mot tron måste besegras. Konservativa måste skydda denna grundfrihet för troende.

Frihet kommer inte från regeringen, inte ens från konstitutionen - utan är en gåva från en kärleksfull Gud. Regeringens roll är däremot att skydda denna frihet. Den federala regeringens uppgift är att skydda gränserna. Om den federala regeringen bara nöjde sig med att skydda USA:s gränser och få postverket att fungera så skulle han vara nöjd. Men de har istället fullt upp med att reglera alla andra aspekter av den amerikanska friheten.

Han drog sedan en skämtsam sportparallell och sa att om detta var första halvlek i USA så fruktade han vad slutpoängen skulle bli om Obama fick börja också i andra halvlek som quarterback.

USA har, förklarade han, världens bästa kapitalistiska system. Men det skulle inte förbli det om regeringen tog bort riskfaktorn från systemet. Succé på Wall Street skulle inte ske på bekostnad av Mainstreet. Och relationen mellan Washington DC och Wall Street behövde brytas. Husbubblan är ett bra exempel, där politikerna pressade Fannie och Freddie att låna ut pengar till folk som inte hade råd - systemet slutade fungera och bubblan sprack. De som fått betala priset för detta är vanligt folk och det borde man vara rasande över.

Man behöver städa upp korruptionen så att regeringen inte kan spela bort pengarna för framtida generationer. USA är det bästa experiment i regeringsstyre i världshistorien. En regering som erkänner Skaparens givna rätt till frihet för individer. Höstens val handlar om en mindre, ödmjukare federal regering och om att återge makten till det amerikanska folket. Det handlar om mer än att spendera mindre, om att ge tillbaka makten till folk och delstater. Som konservativa har man en möjlighet och ett ansvar att tro på USA och bygga en bättre framtid på konstitutionens principer.

Kort reflektion: Rick Perry har de senaste månaderna under sin misslyckade presidentkampanj framstått lite som en pajas. Och kampanjen gjorde att folk förmodligen glömde bort att han faktiskt var en lyckad politiker i Texas och att han är avsevärt bättre på att hålla tal än att debattera. Det sista visade han här tydligt, likaså att han är en duglig och utmärkt advokat för konstitutionen bland dagens konservativa. Med sitt tal, som var ett energiskt sådan, upprättade han förmodligen åtminstone en del av sin forna stjärnstatus. Likt Michele Bachmann har han en roll att fylla, och så länge han inte tar sig vatten över huvudet fyllre han den rollen - i egenskap av frihetspredikande guvernör - utmärkt.

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 3: John Boehner 20120210

Inga kommentarer: