torsdag 9 februari 2012

Rick Santorums tydliga momentum

Rick Santorum har efter sin trippelseger fått ett tydligt momentum. Han har nu vunnit i fler delstater än både Mitt Romney och Newt Gingrich. Och även om Romney fortfarande leder i antal bestämda delegater så handlar valet fortfarande primärt om momentum-faktorn, inte om delegatantal (i synnerhet inte efter Floridas minskning från 99 till 50 som straff för deras tidigarelagda primärvalsdatum). Det gör Santorum till det för närvarnade mest spännande ansiktet av de republikanska kandidaterna, och den med störst möjligheter att bryta ny mark på okända områden - till skillnad från de andra kandidaterna vars kampanjstrategier är tämligen förutsägbara.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Jag själv endorsade för några veckor sedan Newt Gingrich av den enkla anledningen att jag ansåg honom vara den bäst lämpade kandidat att besegra Mitt Romney. Nu verkar plötsligt Santorums chanser -minst- lika goda. Och hans fortsatta kampanj kommer att bli mycket intressant.

Rick Santorum känns dessutom som den mest genuina kandidaten av alla fyra (Ron Paul kommer givetvis inte långt därefter). Mitt Romney har baserat sin kampanj på lång, god planering - en fet plånbok och en polerad yta (i motsats till i princip samtliga alla andra nuvarande och fd GOP-kandidater, som ofta framstod smått spektakelaktiga). Newt Gingrich har baserat sin kampanj på sin retoriska förmåga - men i viss utsträckning känns hans nuvarande ställning som partiets möjliga frontrunner som en ställning han smått halkat in på (på ett bananskal). Utan Pawlentys- Bachmann- Perrys och Herman Cains fall hade Gingrich aldrig varit ett alternativ, och inget tyder heller på att Gingrich från försa början betraktade sig själv som den självklare partikandidaten. Rick Santorum däremot har fört en ihärdig gräsrotskampanj på klassiskt vis, utan pengar och utan något nämnvärt tidigare politiskt kapital. Där han helt enkelt hoppades att hans budskap, hans tydliga syn på sig själv som den rätte kandidaten och hans handskakningar med vanligt folk skulle räcka till - och triumfera både över Romneys 5-åriga presidentkampanj och Gingrichs något slumpartade sådan. Han verkar ha fått saken rätt, och mana skulle kunna säga att han verkar ha lyckats med det som Jon Huntsman försökte lyckas med.

Se även tidigare inlägg:

Chuck Todd om Santorums seger och Romneys förlust 20120208

-------------

Rick Santorum vinner stort 20120208

Inga kommentarer: