onsdag 7 december 2011

Berättelsen om Rod Blagojevich

Illinois fd demokratiske guvernör Rod Blagojevich fälldes måndagen den 27 juni 2011 av en domstol i Chicago på 17 av 20 åtalspunkter - bland annat en om att ha försökt sälja den senatsplats Barack Obama lämnade efter sig när denne vann presidentvalet 2008 och Blagojevich i egenskap av guvernör hade makt att tillsätta en ny senator, vilket han försökte göra mot mutor.

Idag fastställde domare James Zagel straffet och Blagojevich dömdes till 14 års fängelse och 20 000 dollar i böter, vilket skapat rubriker inte bara i USA utan även här i Sverige (SVD), (Skånskan), (SR), (Sydsvenskan), (Expressen).

Jag har på denna blogg följt Blagojevichs förehavanden ingående sedan han arresterades i december 2008. Intresset började med ett allmänt intresse för amerikansk politik och det amerikanska rättssystemet, samt pg a kopplingarna som Rod Blagojevich faktiskt hade till den då toppaktuelle Barack Obama och dennes innersta presidentteam som var från Illinois. Jag tror inte på "guilt by association" men ingen med ett seriöst intresse för Barack Obama, kunde hösten 2008 ignorera den där nya karaktären som dök upp i media efter valsegern och som anklagades för att ha försökt sälja Obamas överblivna senatsplats, och som dessutom under lång tid haft David Axelrod - Obamas egen då högt lovordade kampanjchef - som sin egen mentor.

Rod Blagojevich skulle nämnas även i svensk media, men de flesta svenska nyhetsförmedlare skulle snart skifta fokus till en annan amerikansk korruptionsskurk - nämligen Wall Street-gurun Bernard Madoff som arresterades bara några dagar efter Blagojevich för att ha drivit ett gigantiskt pyramidspel som lurat människor världen över på miljoner. Det svenska intresset för denne visade sig inte minst när det hösten 2009 till och med gjordes en svensk teaterföreställning om Madoff, efter att denne under sommaren dömts till ett 150-årigt fängelsestraff.

Jag följde såväl Madoffs som Blagojevichs fall från skyarna, men kom ganska snabbt fram till att fokus skulle läggas på Blagojevich av den enkla anledningen att denne hade ett enormt mycket större underhållningsvärde. Medan Bernard Madoff var en åldrad och samvetstyngd man som ödesmättat inväntade sin dom för ett brott alla visste att han hade begått, så gick Rod Blagojevich till motoffensiv i försvarstal där han talade ungefär som om han vore Winston Churchill och rättfärdighetens främsta försvarare, följt av en lång pr-turné där den fd guvernören försökte vinna tillbaka det amerikanska folkets förtroende med en blandning av charm och hybris.

Att följa Madoff var förstås nyhetsmässigt intressant. Att följa Blagojevich var (helt i linje med vad han själv önskade) underhållande. Här är därför berättelsen om Rod Blagojevich från Illinois - inte den hederligaste, men förmodligen världens mest självvalt underhållande guvernör.

Barack Obamas valseger 2008:


Den 4 november 2008 var Grant Park i Chicago fyllt av hundratusentals entusiastiska Obama-fans. Landet med en sekler lång historia av rasism hade valt en svart president. På tv-bilderna varvades glädjen med lättnadens tårar från de kinder som varit med lite längre, som levt i ett Amerika väldigt annorlunda än det Amerika som den här kvällen valt den svarte Barack Hussein Obama som sin president framför den vite krigshjälten John McCain (och innan dess, framför den vita senatorn och fd presidentfrun Hillary Clinton).

Men i valnattens vimmel fanns också en som inte var lika glad, entusiastisk eller lättad.

Några år tidigare hade han varit stjärnan i Illinois – mannen, som i likhet med Obama, hade både ett lustigt klingande utländskt namn och en gudagiven talförmåga. Den här kvällen stod det dock tydligt att Chicago och Illinois och hela nationen med dem – fått en ny superstjärna, och det var inte längre guvernör Rod Blagojevich, utan tillträdande president Barack Obama.

Guvernör Blagojevich lämnade folkvimlet en halvtimme innan Obama trädde fram för att hålla sitt historiska segertal. Vad han tänkte på hemvägen går inte att veta. Däremot torde det inte vara helt orimligt att han tänkte på vilka likheter som fanns mellan honom själv och den blivande presidenten – men vilka olika vägar de trots likheterna valt att slå in på.

Rod Blagojevichs livshistoria:


Rod Blagojevich föddes 1956 och växte upp i Chicago tillsammans med sin bror Rob – deras föräldrar hade invandrat från Jugoslavien 1947. Fadern var industriarbetare och Rod fick under uppväxten ströjobba som skoputsare, pizzabud och köttpaketerare för att hjälpa till med att betala familjens räkningar. Med tiden började han studera och tog en juridikexamen 1983 vid Pepperdine University School of Law.

Blagojevich hade en mycket rättfram personlighet. 1988 befann han sig på ett kampanjevent för Demokraten Dick Mell. Där fick han syn på politikerns 23-åriga gick dotter Patricia som han gick fram till, och två år senare var de gifta.

Ingift i en politisk släkt fick Blagojevich nu nya möjligheter och valdes 1992 in i Illinois Representanthus – en post han höll tills han 1996 beslöt sig för att försöka vinna Illinois 5:e kongressdistrikt och på så vis få en plats i Kongressen i Washington DC.

Detta skulle dock inte bli någon lätt uppgift. Men svärfadern visste vem som skulle kunna hjälpa till och ringde en man vid namn David Axelrod.

David Axelrod skapar en kongresskandidat:


Axelrod arbetade som politisk konsult och hade en speciell förmåga att ge utstickande personer en politisk image. Till Blagojevichs starka sidor hörde hans naturliga förmåga att kampanja – alltid optimistisk, glad och beredd att skaka händer och kyssa bebisar på pannan.

Axelrod gjorde allt som kunde göras av detta – och vävde samman dennes naturliga charm med hans livshistoria och skapade en berättelse om en arbetande immigrantfamilj där Blagojevich uppfyllde den amerikanska drömmen. I en reklam-spot där lokala personer försökte uttala Blagojevichs serbiska namn, och där en servitris till slut säger: "Just call him Rod." – lyckades Axelrod framställa Blago som en ovanlig person, men samtidigt vardaglig sådan.

Tack vare Axelrods geniala sinne för kampanjstrategi så vann Blagojevich kongressvalet och skulle 2002 vara en av 81 Demokrater i Representanthuset som röstade för Irakkriget.

Men Blagojevich var till sin natur inte tålmodig och tröttnade snart på livet som Kongressman. Tanken föddes därför hos honom att ställa upp i Illinois guvernörsval 2002. Axelrod hade dock börjat tvivla på sin klient efter att han på frågan varför Blagojevich egentligen ville bli guvernör fått det enkla svaret: ”Det skulle vara kul.”

Ett svar som för Axelrods del inte var en duglig anledning, och Blagojevich fick nu klara sig på egen hand – vilket denne tog mycket hårt. Trots det vann han emellertid valet och blev Illinois guvernör 2003.

Blagojevich och Obama möter varandra:


I Illinois fanns också en annan politiker – en delstatssenator som hette Barack Obama. Han hade i guvernörsvalet först stött Blagojevichs svarte Demokratiske rival Roland Burris, men när denne förlorat förklarat att “Just nu är mitt huvudsakliga fokus att säkerställa att Rod Blagojevich blir vald till guvernör.”

Obama skulle sen under 2002 tillsammans med Rahm Emanuel arbeta för Blagojevichs guvernörsvalskampanj. Blagojevich hade dock inte mycket övers för Obama, som han betraktade som en överutbildad elitist. Men Obama imponerades av Blagojevichs förmåga att charmera folkmassor och komma ihåg ansikten och namn på folk. När Obama 2004 kampanjade för Senaten i Washington så sa han på en kampanj:

“Somliga skulle säga att ingen med namnet Barack Obama kan bli vald till senator för Illinois. Men de är förmodligen samma slags folk som sa att en kille vid namn Rod Blagojevich inte kunde bli vald till guvernör över Illinois.”


Obamas respekt för Blagojevich skulle med tiden dock försvinna, och Blagojevich blev allt avundsjukare på den unge senatorn.

2004 beslöt sig David Axelrod för att satsa stort på Barack Obama i senatsvalet, där det inte rådde någon hemlighet att Blagojevich stödde Obamas motståndare Blair Hull som givit rikligt med kampanjpengar till Blagojevich.

Samma år beslöt sig Blagojevich, som nu varit guvernör ett tag, för att sikta ännu högre. Peter Giangreco, en av Blagojevichs topprådgivare drar sig till minnes Blagojevichs inställning:

”Vid den tidpunkten, hade Blagojevich satt sikte på högre ämbete. Det var inte långt efter att han blivit vald till guvernör som han sa ´Jaa, det kanske är dags för en tur till Iowa´” (Delstaten som sedan 1970-talet inlett presidentvalskampanjerna).


Blagojevich hade också hoppats på att 2004 kunna bli Demokraternas presidentkandidat John Kerrys vice-president. Han kände sig därför rejält snuvad när han inte ens fick tala på Demokraternas konvent i Boston 2004 – och avundsjuk, när hans konkurrent Barack Obama helt gavs tillträde till scenen. Giangreco fortsätter och säger att konventet i Boston markerade slutet för Blagojevich som nationell figur, medan det för Obamas del gjorde himlen till möjligheternas enda gräns.

2006 vann Blagojevich dock omvalet till guvernörsposten, bland annat med hjälp av reklam-ad:s som dessa:

Vid den här tidpunkten hade saker dock snabbt börjat gå neråt och misstankar hade väckts om att Blagojevich var inblandad i någon form av korruption. Obama stödde Blagojevichs återvalskampanj 2006 men sa att han var bekymrad över korruptionsanklagelserna som surrade kring guvernören. För Blagojevichs del så växte avundsjukan alltmer mot Obama – som nu var kandidaten med presidentambitioner. Blagojevichs svärfar Mell beskrev 2007 hur Blagojevich kände inför Obamas framgångar och sa:

”Det äter på honom. Jag garanterar, det äter honom. Han ser på Obama och frågar sig själv, ´Varför är det där inte jag? Jag är lika karismatisk som du. Jag kan tala lika bra som du kan. Jag kan verka lika uppriktig som du.´ Jag kan försäkra dig att han så gärna vill att Barack ska misslyckas.”


Jokern i rockärmen:


Det var således förmodligen en bitter Blagojevich som lämnade Grant Park när det stod klart att Barack Obama hade blivit USA:s näste president. Men han hade fortfarande en del ess kvar i rockärmen att spela ut. Obama skulle snart lämna sin senatsplats för att istället tillträda som president – och det stod då i Blagojevichs makt, i egenskap av delstatens guvernör, att utse en ny senator till dess nästa valperiod inföll. Det hade Blagojevich ingenting emot att göra – däremot tänkte han tilldela platsen till den som var beredd att betala mest.

Korruptionsanklagelser:


Den 8:e december 2008 höll Blagojevich en presskonferens där somliga av de korruptionsanklagelser som surrat lyftes fram. Blagojevich sa då så här:Dagen därpå, den 9 december kablades nyheten ut om att FBI under morgontimmarna stormat guvernör Blagojevich hus i norra Chicago och arresterat denne. Den federale åklagaren Patrick Fitzgerald förklarade sedan på en presskonferens att "Lincoln[som också var från Illinios] skulle vända sig i graven" om han visste vad som hänt, och berättade hur FBI avlyssnat guvernören som misstänktes för korruption och sa:

"Governor Blagojevich has taken us to a truly new low... The most appalling conduct governor Blagojevich engaged in... is that he attempted to sell a Senate seat - a Senate seat he had the sole right of Illinois to deploy to replace president-elect Obama."


Fitzgerald beskrev sedan hur FBI beslutat att avlyssna guvernörens telefon och där fått inspelat hur Blagojevich säger:

"Its a "bleeping"[fucking] valuable thing, you just don't give it away for nothing."


Och vidare:

"I´ve got this thing and it's bleeping golden, and I'm not giving it up for bleeping nothing."


Blagojevich betalade 4500 dollar i borgen och kunde därefter återvända till arbetet som guvernör i väntan på rättegång.

Nyheten väckte dock starka reaktioner i hela landet, somliga talade om ett demokratiskt Watergate och i Illinois kongress diskuterades huruvida Blagojevich skulle kunna avsättas eller ej. Det uppdagades också att Obamas utvalde stabschef Rham Emanuel också haft kontakt med Rod Blagojevichs stab strax efter Obamas valseger. För Obama själv var händelsen besvärande, och på en presskonferens förklarade Obama den 11 december att han ansåg att allmänhetens förtroende brutits och att han inte ansåg att Blagojevich längre kunde tjäna Illinois folk och han sa att han hoppades att Blagojevich själv skulle förstå att han inte längre kunde arbeta vidare och självmant avgå. Också demokraterna från Senaten i Washingotn DC vädjade i ett brev undertecknat av demokraternas majoritetsledare Harry Reid till Blagojevich att nu låta bli att utse någon alls att överta Obamas senatsplats, samt att avgå.

Blagojevich hade dock ingen avsikt att göra något av detta. Den 19 december höll han en presskonferens där han dels förklarade att han inte gjort något fel och dels i högtravande retorik förklarade att han tänkte kämpa för sin sak, som var både sanningens och rättvisans sak:

"I´m here to tell you right off the bet that I am not guilty of any criminal wrongdoing, that I intend to stay on the job and I will fight this thing every step of the way. I will fight, I will fight, I will fight - until I take my last breath. I have done nothing wrong, and I am not going to quit a job the people hired me to do, beacause of false accusation and a political lynch mob."


En presskonferens där Blagojevich för första gången fick möjlighet att tala till hela nationen (den chans han aldrig fick på demokraternas konvent 2004) och där han visade att han var en mycket skicklig retoriker - helt oavsett sanningshalten i hans påståenden.

Några dagar senare pålyste Blagojevich att han också hade brukat den makt han i egenskap av guvernör fortfarande hade, och beslutat att den svarte Illinois-politikern Roland Burris skulle överta Barack Obamas efterlämnade senatsplats.

"Please don't let the allegations against me taint this good and honest man", sa Blagojevich när han presenterade Burris.

Roland Burris hotades dock att inte bli bekräftad som senator av senatorer som inte ville erkänna någon som utnämnts av Blagojevich. Roland Burris var dock en färgstark kandidat och när han kom till Washington DC förklarade han att han faktiskt var Illinois junior-senator. 60 svarta predikanter samlades också för att visa sitt stöd för Burris - och det kan ha bidragit till att ge de kritiska senatorerna med Harry Reid i spetsen kalla fötter, eftersom de inte ville göra saken till en rasfråga. Harry Reid gjorde därför en u-sväng i frågan och sa efter en 45-minuters träff med Burris att denne var "very engaging, an extremely nice man and presents himself well.” Några dagar senare godkände Senaten också Roland Burris - den senator Blagojevich nominerat för att efterträda Barack Obama.

Blagojevich avsätts:


Blagojevich lyckades således få sin vilja igenom ifråga om senator. Men för hans egen del skulle den första stora motgången nu komma. Den 9 januari (2009) röstade Illinois kongress med 114 mot 1 röster igenom att låta åtala sin guvernör för sina förehavanden. Blagojevich jämförde då behandlingen av honom med en rad svartvita spelfilmer där en enskild naiv politiker utsätts för det politiska etablissemangets rävspel:

“I equate my story here — and when all the facts come out and the final chapter of this is written — this is a 21st century Frank Capra movie,” sa Blagojevich enligt CNN, till en radiostation i Chicago som hade erbjudit honom jobb på stationen om han lämnade guvernörsposten.

“You know those old black-and-white movies from the 1930s and ’40s … how the good guy was up against the establishment and yet they tried to make him look like he had violated rules, but he stood firm for the people ’cause he was trying to help people in all of those movies? That’s what this story is,” förklarade han, och citerade filmer som "Mr. Smith Goes to Washington", "Meet John Doe", "Mr. Deeds Goes to Town" och "It Happened One Night."


Lagstiftarna i Illinois ansåg dock att det var Blagojevich och ingen annan som var skurken i dramat och den 30 januari avsattes han av delstatssenaten.

"We have this thing called impeachment and it's bleeping golden and we've used it the right way," sa den Demokratiske senatorn James Meeks från Chicago om avsättningen, med anspelning på Blagojevichs egna ord på de inspelade telefonsamtalen.


Blagojevich själv sa dock:

“I want to apologize to you for what happened, but I can’t. I didn’t do anything wrong.


Det hjälpte dock inte. Han avsattes och ersattes istället av biträdande guvernör Pat Quinn.

Blagojevich ger sig ut på pr-turné:


Blagojevichs handlingar i kombination med dennes envisa försvarstal lockade fram den politiska satir som i så många avseenden kännetecknar USA. Chicago-tidningen Red Eye lät anordna en låtskrivartävling där temat var just Rod Blagojevich, en tävling som vanns av ett band som gjorde följande sång om den tämligen underhållande guvernören efter att Blagojevich förklarat hur han gillar att jogga pg a att det "håller kärleken kvar i hans hjärta":Men vare sig den politiska maktförlusten eller den politiska satiren skulle avskräcka Blagojevich från att fortsätta vältra sig i rampljuset. Denne hade ett rykte att värna och det amerikanska folket att vinna över på sin sida innan brottsmålsrättegången mot honom skulle börja. Blagojevich påbörjade därför en massiv pr-turné där han dels förklarade att han var oskyldig samt att åtalet i Kongressen som fick honom avsatt, var orättvis eftersom han inte fick kalla in Obamas stabschef Rahm Emanuel som vittne, som han haft kontakt med gällande vem som skulle kunna ersätta Obama. Han sa också att FBI:s inspelningar var tagna ur sin kontext och att han inte ville något hellre än att banden i dess helhet skulle spelas upp - något som innebar att han, till skillnad från Richard Nixon som en gång i världen också fastnade på band, inte hade något han ville eller behövde dölja.

Han menade också att de delstatssenatorer som nu ville få honom fälld hade gjort precis samma saker som det de nu anklagade honom för att göra; nämligen gett pengar till andra senatorer som utsett dem. De ville driva igenom processen mot honom snabbt för att ingen skulle granska deras egna förehavanden, menade Blagojevich.

Blagojevich fortsatte sedan att göra det han var bäst på: prata. Dels i intervjuer med diverse programvärdar, där han oftast repeterade samma saker. Men också på en radiostation i Chicago där han gavs temporärt jobb som programvärd.

I början av april 2009 inleddes så småningom åtalet mot honom, där åklagarsidan framförde 16 åtalspunkter. Blagojevich själv var då på semester i Florida tillsammans med sin familj där han besökte Disneyworld. I mitten av april skulle han själv närvara i rätten och då förklara sig oskyldig genom att säga att han var glad att processen äntligen kommit igång:

"I'm glad this process has finally begun. It's the end of the beginning in one respect, but it's the beginning of another aspect. That is, the beginning of me being able to prove and clear my name and be vindicated of what are inaccurate allegations."


Rättegångsprocessen som nu var inledd tycktes till en början inte heller bekymra Blagojevich nämnvärt. Det skulle dröja lång tid innan rättegången verkligen startade och han fortsatte istället med sin mediablitz och anmälde sig själv till reality-showen I'm a Celebrity... Get Me out of Here! (typ som svenska Robinson, fast för kändisar) och ansökte om tillstånd att få resa till Costa Rica där showen utspelades - detta avslog dock distriktsdomare James Zagel och förklarade att Blagojevich istället borde spendera tiden med att förbereda sitt försvar inför en rättsprocess som skulle kunna skicka honom till fängelse i 30 år:

"I don't think this defendant fully understands and I don't think he could understand ... the position he finds himself in," kommenterade domaren Blagojevichs ansökan. Och förbudet lades också in eftersom man uppenbart ansåg att det fanns en risk för rymningsförsök från Blagojevichs sida.


Blagojevichs hanterade dock bakslaget med humor och kommenterade i en intervju på MSNBC:s Today Show att domaren hade räddat honom från att behöva äta skalbaggar, men att han anmält sig till showen helt enkelt för att han behövde tjäna pengar för att kunna försörja sina barn och betala av lånen på huset. Och han gjorde saken på ett sätt som visade att han var ett geni på att framställa sig själv i god dager helt oavsett omständigheter, och det var svårt att inte komma ifrån att Blagojevich var underhållande.
Han blev ett fenomen som snart fick ett eget spinn-off liv utanför hans egna framföranden. I maj 2009 lanserade ett företag ett schampoo vid namn "BLAGO It's Bleep'n Golden!" med anspelning på såväl Blagos namn, hans frisyr och hans "svordomsuttalande" om Obamas senatsplats. (Här är ett annat inslag om schampoot).

Det var heller inte allt, för några dagar senare meddelade Blagojevich att skaffat en ersättare att delta i den reality-show han själv nekats att medverka i - hans fru Patricia skulle ta hans plats. Han förklarade samtidigt att han själv när allt kom omkring inte var någon "celebrity" utan föredrog att jämföras med presidenterna Teddy Roosevelt, Franklin Roosevelt och Harry Truman. (Här kan hans Patti Blagojevichs senare medverkan ses).

Upptågen fortsatte. I maj och juni 2009 framförde Chicago Shakespeare Theater föreställningen "Rod Blagojevich Superstar" baserat på Blagojevichs öden och äventyr. En föreställning Blagojevich själv också besökte och där han träffade sitt alter ego Joey Bland. I slutet av juli blev Blagojevich också föremål för ett 3-dagars grafitti-projekt i Chicago på temat: "Run Blago, Run!", där ex-guvernören på olika sätt gestaltades. Något som fick Chicago Tribune att konstatera det uppenbara:

"Say what you will about our impeached former governor, but one thing is for certain about Rod Blagojevich: He is a wellspring of entertaining source material for late-night comedians, local improv theaters and now even contemporary artists."


I andra fall uppstod komiken kring den fd guvernören mer naturligt, som när det i juli 2009 framkom att Blagojevich som guvernör tränat sig i etik via ett onlineprogram - något han dock helt uppenbart inte tycktes ha lärt sig särskilt mycket av.

I augusti öppnade Blagojevich också en egen websida där han promotade sig själv och där man även kunde anlita honom för att hålla föredrag. Några dagar senare uppträdde han också i Chicago tillsammans med artisten Fabio och framförde till applåder en Elvis-låt:I september 2009 släppte Blagojevich också en bok om sig själv, med titeln "The Governor". En bok där Blagojevich förklarar att han är oskyldig till anklagelserna mot honom och snarare ett offer för andras konspirationer. Han för i boken också ett omfattande "tänk-om-resonemang":

“Had I appointed myself to the United States Senate, or even appointed my wife – which again, I could have legally done – our lives would in all probability be a lot different than they are today. A lot of people advised and encouraged me to appoint myself senator. Deep down, it didn’t feel right to me.”


I oktober intervjuades han också av tv-shows-komikern Jon Stewart, där han i sedvanlig ordning vidhöll sin oskuld.

Den 9:e december 2009 var det ett år sedan Blagojevich hade arresterats av FBI. Årsdagen lät han fira med att skriva autografer på sin bok på University of Chicagos campus, där en student sträckte fram en kopia av konstitutionen och bad honom att sätta sin namnteckning bredvid det 17:e konstitutionstillägget som handlar om just tillsättandet av senatorer. Blagojevich skrev då:

"Always remember the rule of law is sacrosanct, nay it is more -- it is fn golden,"


Förberedelserna inför rättegången börjar:


Ett år av underhållning närmade sig dock sitt slut och inför 2010 började Blagojevich i större utsträckning fokusera på den uppkommande rättegången. I december 2009 krävde Blagojevichs försvarsteam att få ta del av FBI:s intervju med tillträdande president Barack Obama, som de hållit i ljuset av arresteringen av Blagojevich för att reda ut i vilken utsträckning Blagos stab eventuellt haft kontakt med Obamas. Under Blagos pr-turné tidigare under året hade han dessutom ofta sagt att han önskade se såväl president Obama som Rahm Emanuel vittna på hans framtida rättegång. Den stora frågan var därför om den fortfarande överlag tämligen populäre presidenten skulle behöva vittna i en rättegång i sin hemstat eller ej.

2010: Lek och allvar:


Många av Blagojevichs försvarsförberedelser skedde under 2010 i det privata. Men trots att rättegången var planerad till juni månad så ämnade inte Blagojevich överge sin succéartade underhållningsturné från 2009. Tidigt i januari pålystes att Blagojevich, som fått avslag från reality-serier utanför USA, senare under året skulle delta i Donald Trumps reality-show “The Celebrity Apprentice” - där skulle Donald Trump också förklara att han diggade Blagojevich - trots att denne lite senare i serien likväl fick sparken. Här är ett inslag från showen från april månad:I januari förklarade han också i radio att han själv var "svartare än Obama" - på så vis att han haft en mycket tuffare uppväxt än denne:

"This guy, he was catapulted in on hope and change, what we hope the guy is. What the fuck? Everything he's saying's on the teleprompter. I'm blacker than Barack Obama. I shined shoes. I grew up in a five-room apartment. My father had a little laundromat in a black community not far from where we lived. I saw it all growing up."


Han bad senare om ursäkt för uttalandet - men han släppte inte helt sina kopplingar till Obama och förklarade i radio att David Axelrod efter Bushs seger över Kerry 2004 hade ringt upp honom och sagt:

"David Axelrod called me the day after John Kerry lost to Bush — Wednesday — and he said, You need to think about running for president in 2008. A new face from the Midwest to challenge Hillary Clinton. He used to work for me. He had Obama in his stable already — he's a consultant, so he's just gathering potential talents. That's what these guys do — it's all about picking winners."


Och Blagojevich skulle även framöver göra alltfler referenser till Obama-teamet som alla i grunden härrörde från hans egen delstat. här talar han om Rahm Emanuel och den under vintern 2010 pågående sjukvårdsreformen. Sedan Obama föreslagit sin reform 2009 så hade det rått en oerhörd politisk dragkamp om vad motståndarna skulle beteckna som "ObamaCare". I mars 2010 bara dagar innan den slutgiltiga omröstningen skulle hållas så gjorde den demokratiske kongressmannen Eric Massa från New Yorks 29:e kongressdistrikt ett ganska bisarrt uttalande om att han stod naken i kongressgymmet när Obamas stabschef Rahm Emanuel traskade fram till honom (också naken), satt fingret i magen på honom och var arg för att Massa inte tänkte rösta för Obamas sjukvårdsreform. Blagojevich ombads senare kommentera påståendet och sa då:

The idea that Rahm Emanuel would be in the House gym...lobbying another Congressman, whether he had clothes on or not, is the reason why I wanted him to be the guy to cut the deal [regarding the appointment of a U.S. Senator.]...That story about him in the shower with Congressman Massa sure sounds like the Rahm I know.


Blagojevichs många utspel som alltid gav stora mediarubriker bidrog förmodligen till att han också inbjöds att gästleda David Lettermans "The Late Night Show". (Här är ett klipp från Blagos medverkan).

Under vintern och våren 2010 lät sig Blagojevich fortsätta intervjuas i allehanda sammanhang där han dels bedyrade in sin oskuld och dels ställde kravet att han ville se alla band spelas upp på rättegången eftersom han inte hade något att dölja. Felet var att folk lyssnat på ljudklipp som skurits bort från dess kontext och bara allt gick att höra skulle man förstå hans oskuld. (Och han förklarade att han själv var "Anti-Nixon" eftersom han själv, till skillnad från Nixon, faktiskt ville spela upp sina band, inte dölja dem).

Rättegången börjar:


Den 2 juni 2010 började då till slut rättegången. Blagojevichs framträdanden och nu nationella kändisskap gjorde att intresset för rättegången var stor i amerikansk media, och advokat Patrick Collins från Chicago kommenterade Blagojevichs långa en-manna-show inför den uppkommande rättegången med orden:

"It's unprecedented in the annals of Chicago public corruption cases. It certainly runs the risk of giving the government more fodder for cross-examination."


Blagojevich själv var av motsatt åsikt och menade att han inte kunde vara tyst utan med nödvändighet behövde stå upp för sanningen. Hans pr-chef Glenn Selig ansåg också att hans strategi lyckats och att han nu inte bara betraktades som en skurk:

"I think when all this happened, people thought that he was a crook and had done something terrible," Selig said. "I think that now people have come to understand this is a man who is fighting for his career and his life right now, insisting from day one that he didn't do these things."


Och strax innan Blagojevich skulle traska in i rättegångssalen sa han, till synes icke-nervöst:

"Finally you'll be able to hear things I've been dying to tell you for the last year and a half".


Det lättjesamma pratet förbyttes i rättegångssalen dock till allvar. En av de första att vittna var Blagojevichs fd stabschef Alonzo “Lon” Monk som berättade om sin egen och de två andra medarbetarna Chris Kelly och Tony Rezkos relation till Blagojevich. Ett vittnesbörd där han inte på något våldsamt sätt angrep Blagojevich men likväl inte vittnade till dennes fördel - vilket fick Blagojevich att grimasera på ett sätt som fick domaren att säga åt honom att sluta.

Vidare kom stunden när banden som FBI spelat in faktiskt spelades upp. Juryn fick höra en mängd saker som inte skulle komma att skicka Blagojevich i fängelse: bråk med sin fru, svordomar och dåliga skämt) men där fanns också en del saker av mer tvivelaktig karaktär där Blagojevich uttryckligen förklarade att han tänkte försöka "sälja" Obamas senatsplats i utbyte mot en ministerpost i Obama-regeringen eller te x ett FN-ambassadörskap. Och där fanns även en del saker som styrker tesen om att Blagojevich faktiskt var avundsjuk på sin rival Barack Obama. I ett band från november 2008 när en superpopulär nyvald Obama fått Illinois och Chicago att äntligen känna sig stolta över en av sina politiker, så kommenterar Blagojevich, vars approval rating då låg på bara 13%, argt det faktum att så få Illinois-bor gillar honom och säger:

"I f------ busted my a-- and pissed people off and gave your grandmother a free f------ ride on a bus. OK? I gave your f------ baby a chance to have health care," Blagojevich is heard saying on tape. "And what do I get for that? Only 13 percent of you all out there think I'm doing a good job. So f--- all of you."


Blagojevich hördes också uttala sig mer direkt om Barack Obama och det faktum att denne och dennes team inte ville tillgodose hans bytesförslag med orden:

“They’re not willing to give me anything but appreciation. Fuck them,”


På ett annat band från december 2008 hörs han säga att om han skulle tvingats rädda antingen Jesse Jackson Jr. eller Lisa Madigan (som var en av hans främsta politiska motståndare) från att drunkna så skulle han av personliga skäl välja Jackson:

"If they were both drowning and I could only save one, I really think I'd save Jesse," Blagojevich is heard saying on tape. "From a personal standpoint, he's less repugnant to me than she is."


Det saknades således inte kontroversiella uttalanden. Men bland dem analytiker som följde rättegången utifrån så diskuterade man huruvida dessa saker verkligen var brott: Blagojevich pratade mycket, men det var inget federalt brott att skrika - och ifråga om de många saker Blagojevich sa att han syftade till att göra, så gjorde han sällan slag i saken. Kunde det då räknas som brott?

Efter att åklagarsidan drivit sina ståndpunkter och kallat sina vittnen blev det dags för försvarssidan att göra samma sak. De lät Rod Blagojevichs bror Robert Blagojevich vittna, och han sa så här:

"I always had in the back of my head what my parents told us," sa den 54-årige Rob Blagojevich, om när han anslöt sig till sin brors insamlingskampanj. "When they were gone, we would only have each other."


Den stora händelsen uppe för diskussion var dock huruvida Rod Blagojevich själv skulle vittna eller ej. Och till slut kom beskedet: den fd guvernören tänkte inte vittna. Han ville personligen berätta sin historia, men det fanns juridiska risker med att vittna inför en federal domstol och hans eget försvarsteam var splittrat i frågan. Om han vittnade skulle det ge åklagarsidan chansen att korsförhöra honom. Blagojevichs två advokater, Sam Adam Sr och dennes son Sam Adam Jr hade skilda åsikter om saken. Fadern ansåg att Blagojevich inte skulle vittna - det av den enkla anledningen att han inte ansåg att regeringen lyckats lägga fram tillräckliga bevis för att vinna målet. Sonen ansåg däremot att Blagojevich skulle tjäna på att få avlägga sin version. Blagojevich kommenterade de olika råden och sa:

"Sam Junior still at this moment wanted me to testify and frankly, so did I," sa Blagojevich som förklarade att man diskuterade hur han skulle göra ända in på måndagsnatten.

"Sam Adam Sr.'s most compelling argument and ultimately the one that swayed me was that the government in their case proved my innocence. They proved I did nothing illegal and that there was nothing further for us to add."


Det skulle således inte bli något vittnesmål från Blagojevichs sida och juryn hade nu att ta ställning till om Blagojevich var en förhärdad brottsling som i slutändan fattade alla sina beslut utifrån vad som var bäst för honom själv, så som åklagarsidan framställde saken - och åklagare Christopher Niewoehner påminde juryn om att lagen inte kräver att mutförsök eller utpressningsförsök uttalas tydligt, det handlar också om vad man kan läsa mellan raderna - och det enda juryn behövde komma fram till för att fälla Blagojevich var att denne tagit tydliga steg för att försöka tjäna mutpengar på Obamas senatsplats eller få en plats i Obama-administrationen i utbyte mot en förmånlig senatsutnämning.

“You don’t need to be a successful criminal to be a criminal,” förklarade Niewoehner.


I försvarssidans slutpläderingar förklarade Sam Adam Jr att inga bevis alls framkommit mot hans klient:

“I might not be bright, but I’m not foolish,” sa Adam Jr. “I had no idea that in the two months of trial, they would prove nothing.”


Han konstaterade också att vad man hört på banden var att Blagojevich var en pratmakare som obetänksamt öppnade munnen lite för ofta, men inte gjorde mer än så. Åtalet mot Blagojevich var ett politiskt sådant, sa han sedan och manade juryn att fria Blagojevich.

Juryn hade dock väldigt svårt för att bestämma sig och höll långa överläggningar. Blagojevich spenderade tiden i väntan på domen bland annat med att läsa. Efter flera dagars väntan meddelade juryn till slut att man bara var överens på 2 av 24 punkter - vilket snabbt tolkades som en stor fördel för Blagojevichs del. Några dagar senare kom också domen - Blagojevich fälldes på bara 1 av 24 åtalspunkter, på punkten om att ha ljugit för FBI.

Här uttalar han sig kort efter domen där han tackar sitt försvar men också angriper åklagarsidan och mer låter som den guvernör han faktiskt en gång var snarare än som en brottsling som just blivit åtminstone till hälften friad:Och här har Fox News ett reportage om domslutet:Rod Blagojevich hade således överlevt rättegången som hotade att få honom insydd på livstid i princip oskadd.

En fortsättning skulle dock följa...


Fortsättningen följer:


Till en början tycktes segern vara vunnen för Rod Blagojevich, men åklagarsidan förklarade snabbt att de ämnade kräva en ny rättegång - vilket de kunde göra eftersom juryn i första hand inte hade friat Blagojevich på de diverse åtalspunkterna, utan helt enkelt fattat beslutet att inte fälla någon dom om punkterna ifråga.

Blagojevich var dock vid gott mod. Några dagar senare besökte han ett seriekonvent i Chicago där han skrev autografer och lät sig fotas. Under hösten var han emellertid inte lika aktiv i mediala sammanhang som han tidigare varit - det stora diskussionsämnet blev därför inte längre Blagojevich personligen utan fokus skiftade till i vilken utsträckning Blagojevich skulle komma att påverka president Obamas stabschef Rahm Emanuels möjligheter i Chicagos borgmästarval, ett jobb Emanuel önskade få och som därför fått honom att under hösten lämna Vita Huset. Om Emanuel skulle tvingas vittna på Blagojevichs nya rättegång, så skulle det dock kunna bli en mycket störande faktor. Blagojevich själv intervjuades av Mike Huckabee om borgmästarvalet och Rahm Emanuel och även den nya uppkommande rättegången. Blagojevichs nya rättegång blev dock uppskjuten från januari 2011 till april - vilket gav Blagojevichs mer tid på sig att förbereda sig, men förmodligen också gjorde att Rahm Emanuel kunde dra en lättnadens suck eftersom rättegången (där han kanske skulle tvingas vittna) skulle hållas efter att valet var över.

Den ökade tiden gav också Blagojevich tid att även göra annat, som te x reklam för nötter - något han förklarade att han gjorde eftersom hans familj behövde pengar pg a alla rättegångskostnader:Ny rättegång kryper närmare:


Under vintern 2011 höll sig Blagojevich nästan helt borta från rampljuset - och att den nya uppkommande rättegången tärde på honom och hans familj framgick när han i mars månad vädjade om att få slippa en ny rättsprocess. Han förklarade att rättegångskostnaderna var för stora, och att även om han är - vilket han menade att han var - oskyldig på samtliga åtalspunkter, så fälldes han hellre på en än att behöva gå igenom hela processen igen. Hans vädjan avslogs dock - och den nya rättegången närmade sig. Blagojevich var dock inte nedslagen utan beredd att återigen ta upp kampen, och anordnade i mitten av april en presskonferens utanför sitt hus:Till rättegångsprocessen hörde också ett utväljande av jurymedlemmar - och en mängd smått komiska fakta om jury-kandidaterna framkom i processen:

En av de potentiella jurymedlemmarna - som varit talesman för Chicagoområdets Chamber of Commerce - förklarade att han en gång hade laddat ner Blagojevichs ringsingnal "bleeping" till sin mobil. En person Blagojevich-teamet motsatte sig att ha i juryn eftersom denne hade så många politiska kopplingar. Domare Zagel var dock positiv till mannen.

En annan person var arbetslös och spenderade dagarna med att titta på "The Beverly Hillbillies" och "Gunsmoke" och berättade att han en gång knivhuggit sin bror i ett familjegräl - i självförsvar.

En annan potentiell jurymedlem fick smeknamnet "The Oprah Juror" eftersom hon envisades med att få vara med på Oprah Winfreys show den 10 maj, när hon hade biljetter. Hon avfördes så småningom från juryn. Blagojevich själv kommenterade saken och sa att han var avundsjuk för att hon lyckades slippa vara med på hans andra rättegång, och nämnde att Oprah Winfrey var en av dem han övervägde att tillsätta på Obamas efterlämnade senatsplats.


Den andra rättegången:


Efter att de juridiska formaliteterna avklarats så började då till slut den nya rättegången den 2 maj 2011 då åklagare Chris Niewoehner förklarade:

“He decided to sell the U.S. Senate seat to solve his problems,” Niewoehner said. “The governor of Illinois was shaking people down. He was abusing his power as governor to get something for himself. And every time he tried to shake someone down, he violated the trust of the people of Illinois, and he violated the law,”


Vittnen kallades också in som vittnade till Blagojevichs nackdel - hans tidigare stabschef John Harris beskrev hur Blagojevichs sagt en mängd saker som vittnade om att han bara handlade i egenintresse. Åklagarsidan drev dock i denna gång ett snabbt åtal med fokuserade åtalspunkter och lämnade sedan över till försvarssidan.

Försvaret lät också kalla in sitt mest namntunga vittne: Rahm Emanuel som just svurits in som stadens nye borgmästare kallades till vittnesbåset där gav Emanuel korta svar. Bland annat fick han frågan om någon när han var kongressman 2006 bett honom att låta sin bror hålla en insamlingskampanj för guvernör Blagojevichs del i utbyte mot ett (av guvernören) godkänt politiskt anslag på 2 miljoner dollar till en skola i Rahm Emanuels dåvarande kongressdistrikt?

"Nej", svarade Emanuel kort och gott.

Emanuel svarade också att ingen hade bett honom om något alls i utbyte mot hans vädjan (när han ledde tillträdande president Obamas övergångsteam) om att guvernör Blagojevich 2008 skulle tillsätta Valerie Jarret på den senatsplats som Obama vid sin valseger 2008 lämnade efter sig. Efter det vittnesmålet lämnade borgmästare Emanuel rättegångssalen. Även Jesse Jackson Jr vittnade.

Blagojevichs eget vittnesmål:

Den största skillnaden från den första rättegången hösten 2010 var dock inte de tunga namnen som Jackson och Emanuel utan det faktum att Rod Blagojevich själv tänkte vittna den här gången. Något han medvetet valt att inte göra i den första rättegången.

Blagojevich hade förberett sig för ett lång tal som skulle pågå i flera dagar. Ett tal där Blagojevich berättade om sitt liv, sin bakgrund och sin uppväxt. Han bad också om ursäkt för svordomarna på de inspelade FBI-banden. Vidare förklarade han somliga av sina kontroversiella uttalanden och sa att när han på ett band sagt att han "inte tänkte ge bort något för ingenting", så var det förmåner för Illinois han hade haft i åtanke, inte egna privilegier.

Efter sina lång utläggningar hölls också till slut ett korsförhör från åklagarsidan. Något MSNBC här rapporterar om:
Efter förhöret höll åklagarsidan en slutplädering där man också i denna rättegång hävdade att även om Blagojevich inte fullbordat brottet, så var försöket till brott också det brottsligt och hon jämförde det hela med en trafikpolis som stoppar trafikanter och kräver 50 dollar av dem. Det vore löjligt om polisen bara kunde hållas ansvarig för sitt brott vid de tillfällen trafikanterna betalade mutan, menade åklagare Carrie Hamilton och anspelade direkt på Blagojevich genom att säga att tänk om man spelat in polismannen, och denne då försökt försvara sig med att han inte krävde några mutor alls, utan bara slängde ur sig valfria idéer som han inte tagit ställning till. Det vore löjligt, förklarade hon.

Blagojevichs försvarsteam drev också de ungefär samma ståndpunkt som i den första rättegången - att Blagojevich gillade att prata:

"A politician, a governmental official, is allowed to demand, solicit, seek ... campaign contributions," sa Blagojevichs försvarsadvokat Aaron Goldstein. "We may not like it. We may not like the system. That is what we have. That is politics today, and that is the law. You have the right as a public official to request campaign contributions even if there's official business pending before that official."


Domen faller:

Juryn började sedan överlägga, och även i denna rättegång tog överläggningsprocessen flera dagar. Den 27 juni 2011 föll dock domen, och domslutet skulle denna gång vara mycket annorlunda än domen från föregående år - men denna gång tydligt till Rod Blagojevichs nackdel som nu fälldes på 17 av 20 åtalspunkter.

Hans hustru Patricia föll i gråt när domen lästes upp och Blagojevich själv vände sig bakåt och visakde "I love you".

Domen blev en stor nyhet och det började snabbt spekuleras i vad som gjort att domslutet denna gång blivit så totalt annorlunda. Berodde det på att Blagojevich denna gång gjort vad han inte gjorde i den första rättegången, nämligen vittna själv?

Mycket tydde på detta, och när medlemmar från rättegångens 12-manna-jury några dagar senare började uttala sig om saken så bekräftades detta.

Connie Wilson, juryns 56-åriga kvinnliga ledare, beskriver i Chicago Sun-Times hur hon när Blagojevich började prata inte bara inte trodde honom, utan ansåg att han försökte spinna allt till sin fördel. Det genom att ofta prata om saker han förstått att jury-medlemmarna var intresserade av. Chicago Sun-Times refererar till Wilson och skriver:

Over his seven days of testimony, Blagojevich mentioned books, targeting a librarian on the jury; pointed out an interest in music, directing the comment toward Wilson, the former choral director at Holy Spirit Catholic Community in Naperville; and discussed the importance of education, to connect with a teacher, Wilson said. “He even brought out at one point something about Boston, and of course our gentleman was a huge Boston fan,” she said with a laugh, remembering the male juror’s many Boston-themed T-shirts.

Han talade således på ett sätt som kanske fungerar på en politisk kampanj, men inte inför en jury. Boston-fanet ifråga var också juryns enda manliga medlem, och denne köpte inte alls Blagojevichs historia. I synnerhet inte när Blagojevich försökte förklara vad han (verkligen) "menade" med de uttalanden som kunde höras på FBI:s avlyssningar.

En annan av jury-medlemmarna, 64-åriga Karen Woj­cieszak, blev arg när hon hörde Blagojevich:

“We had heard seven days of Mr. Blagojevich’s ‘blah, blah, blah,’ ” Wojcieszak said. “I don’t care if he grew up poor on the North Side of immigrant parents. We’re all immigrants unless you’re a Native American."


Kontentan blev alltså att Blagojevichs stora misstag var att han denna gång valde att själv vittna. När så skedde öppnade han upp sig för frågor och möjligheten att själv ge trovärdiga förklaringar (som han inte kunde ge) på kontroversiella ämnen och uttalanden han hade undsluppit att behöva konfrontera under den första rättegången eftersom han då inte hade vittnat alls. Han advokater hade inför juryn hävdat att Blagojevich pratade för mycket, och det var något juryn tycktes ha tyckt även när de själva hörde honom vittna.

Efterspelet:


Den slutgiltiga straffsatsen skulle några månader senare komma att förkunnas av domare James Zagel. Men Blagojevich började efter några veckor försonas med tanken på att han förmodligen skulle bli inspärrad under en avsevärd tid, och i slutet av juli berättades hur han letade ett nytt hus till sin fru och sina barn. I slutet av oktober, inför domarens beslut om straff, manade Blagojevichs team också folk att lägga in ett gott ord för Blagojevich hos domaren.Avslutningsvis:


Rod Blagojevich har varit en av de mer intressanta karaktärer att följa dessa år. Dels pg a hans personliga underhållningsvärde, men också pg a det politiska och juridiska spelet omkring honom, såväl som pg a det mediafenomen han lyckades med att faktiskt göra sig själv till: en avsatt guvernör anklagad för korruption och med stor sannolikhet ett långt fängelsestraff framför sig som likväl lyckas ställa till en 2-årig mediacirkus där han i princip fick fritt tillträdde till alla stora amerikanska TV-nätverk. Något som i sig säger en hel del, inte bara om Rod Blagojevich utan även om media - och TV i synnerhet, med dess behov av att inte bara rapportera information utan också vara underhållande - ett behov Blagojevich till fullo utnyttjade.

Det har också varit intressant att i detalj följa svängarna ifråga om Blagojevichs skuld. Min egen syn på Blagojevichs skuld ifråga om de brott han anklagas för sammanfattas bäst av en jämkning mellan den överlag friande domen från 2010 och den överlag fällande domen från 2011. Han var en småskurk - men inte den värste. I debatten om honom beskrev en skribent det hela med att Blagojevich var som en av hyenorna i Disneyfilmen Lejonkungen - men han var ingen Scar - en skurk från Chicago men ingen ny Al Capone. Något som förmodligen bäst sammanfattar saken, och också bäst gör den slags underhållning hans mediala närvaro bidrog till, legitim - eller åtminstone acceptabel.

Rättprocessen har också gett en inblick i amerikanskt rättsväsende - som jag vid många tillfällen gett kritiska synpunkter på. Även ifråga om Blagojevich finns det saker värda att kritiseras. Många jurister menade att den federale åklagaren Patrick Fitzgerald gjorde fel som arresterade Blagojevich utan att några konkreta brott faktiskt begåtts (han hade, som hans försvarsadvokater försökte lyfta fram "bara pratat"). Det finns goda skäl att vara kritisk mot arresteringar och pådrivna åtal som det som drevs och drivits av Fitzgerald (han drev åtal också mot Karl Rove för dennes "inblandning i" Valerie Plame-affären - en rättsprocess jag själv anser var helt ogrundad). Samtidigt har processen med Blagojevich också visat hur någon slags rättvisa trots rävspel och juridiskt snåriga stigar ändå lyckats uppnås. Blagojevich har under dessa år gjort allt för att med hjälp av sina positiva personliga karaktärsdrag (talförhet, humor, charm och enorm social kompetens) försökt undgå alla former av straff och slippa ställas ansvarig för några alls av sina fel och brister. Åklagarsidan å sin sida har försökt sätta dit honom som om han vore just en ny Al Capone och någon som skulle fått "Lincoln att vända sig i graven". Blagojevich var ingen Al Capone men heller inget oskyldigt lamm - och efter två rättegångar och ett 14 år långt fängelsestraff så tycks detta också reflekteras. I amerikanska straffsatsmått kan man kanske därför säga att Blagojevich trots allt fick något han förtjänade - eller åtminstone något han själv drog på sig.

En ytterligare intressant sak med att följa denna rättsprocess har återigen varit "guilt by association". Obama och dennes närmaste medarbetare går, som detta inlägg visar, med lätthet att koppla till den nu korruptionsdömde guvernören. Trots det står det nu ganska tydligt och klart att inget tyder på att vare sig Obama själv eller dennes team var inblandade i Blagojevichs korruptionsplaner. Därför bör heller inte Blagojevichs brott kasta någon skugga över Obama.

I detta avseende finns dock en dubbelstandard. För "guilt by association"-metoden användes nämligen frekvent för att ställa tidigare president George W. Bush i dålig dager, inte minst av Hollywood, som i filmer kunde beskriva tvivelaktiga karaktärer och sedan låta Bush omnämnas eller låta bilder på Bush tillsammans med den tvivelaktiga personen florera i bakgrunden (Casino Jack, Enron-filmen etc). Detta gjordes också av svensk media. Här har DN en artikel från 2006, med rubriken: "Bush pressad av mutskandal i senaten" - där man beskriver hur Bush funnits på en mängd fotografier tillsammans med den korruptionsanklagade (och sedan åtalade och fängslade) lobbyisten Jack Abramoff.

SVD skriver också:

Under 2004 fick Abramoff hederstiteln ‘‘Pioneer‘‘ för att ha samlat in över 100 000 dollar till president George W Bushs återvalskampanj och han följde med majoritetsledaren i representanthuset, Tom DeLay, på en betald golfresa till Skottland.


Artiklar där det - i synnerhet i förhållande till då rådande svensk Bush-rapportering - blev svårt för läsare att inte helt ut köpa att Bush också var medskyldig på något hörn - trots att så inte var fallet. Att inte knyta Barack Obama till Blagojevichs korruptionsskandal var korrekt eftersom någon sådan koppling inte fanns - men ifråga om "guilt-by-association"-material fanns det alltså många fler kopplingar mellan Obama och Blagojevich än mellan Bush och Abramoff. Vad detta inlägg vill visa, är därför att svensk media inte riktigt agerar konsekvent i sin skildring av tvivelaktiga karaktärer som Abramoff och Blagojevich (eller mer korrekt: i sin skildring av konservativa republikanska presidenters respektive liberala demokratiska presidenters kopplingar till sådana karaktärer).


Slutligen, för att avrunda detta inlägg, så visar historien om Rod Blagojevich också tydligt på ett annat fenomen inom kanske i synnerhet amerikansk politik: Hur mycket som faktiskt kan förändras på bara några korta år. För några år sedan var Blagojevich den politiska stjärnan med presidentförhoppningar - Obama och Rahm Emanuel småpolitiker i Chicago. Idag är Obama president (och även om hans stjärnstatus börjat falla så är det fortfarande han som bor i Vita Huset) och Rahm Emanuel borgmästare i Chicago - medan Blagojevich däremot inom kort kommer att skaka galler, stämplad som stadens nye "Al Capone".

Berättelsen om Rod Blagojevich är inte helt avslutad, fortfarande finns (den lilla) möjligheten att överklaga och Blagojevich kommer förmodligen att låta göra sig hörd långt innan hans fängelsestraff träder i kraft i februari nästa år, men däremot tycks den process som inleddes i december 2008 med Obama och dennes team indragna i smeten - nu vara över. Blagojevich har måhända fortfarande en framtid - men den lär bli långt borta från storpolitiken. Nedan följer länkarna till mina nästan 130 inlägg om Rod Blagojevich, som jag följt sedan december 2008 och rapporterat mer noggrant om än förmodligen någon annan svensk rapportör.

Se även tidigare inlägg:

Rod Blagojevich döms till 14 års fängelse 20111207

Rod Blagojevich på väg att dömas 20111207

Blagojevich ber folk lägga in ett vänligt ord hos domaren 20111030

Blagojevich får datum satt för straffsats 20110803

Blago letar hus till sin familj 20110728

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 14: Juryn om domen 20110630

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 13: Blagos dom - en stor nyhet 20110627

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 12: Blago fälls på 17 punkter 20110627

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 11: Juryn fortsätter överlägga 20110621

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 10: Juryn överlägger 20110610

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 9: Åklagarens slutplädering 20110609

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 8: Korsförhör inledda 20110606

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 7: Blago fortsätter 20110601

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 6: Blago börjar vittna 20110528

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 5: Rahm Emanuel vittnar 20110525

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 4: Rättegången snart slut 20110519

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 3: Rättegången i full gång 20110510

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 2: fortsatta intervjuer med jurymedlemmar 20110428

Rättegång 2 mot Blagojevich - del 1: Juryn väljs ut 20110421

Blago möter media trots varning från domare 20110419

Blagojevich håller presskonferens 20110416

Blago talar inför High School-elever 20110403

Blago vädjar om att få slippa ny rättegång 20110310

Jon Stewart: Wisconsins 14 försvunna demokrater 20110308

Rod Blagojevichs nya rättegång och Rahm Emanuel 20110302

Blago gör reklam 20101104

Blago om valet om "Obamas senatsplats" 20101030

Blagos nya rättegång uppskjuten till april 2011 20101025

Blago om Rahm Emanuels chanser 20101007

Kommer Blagojevich att påverka Rahm Emanuels valmöjligheter? 20101005

Blagojevich hos Jon Stewart om rättegången 20100824

FNS: Rod Blagojevich om rättegången etc 20100822

Blagojevich besöker seriekonvent i Chicago 20100822

Blagojevich om rättegången och fortsättningen 20100820

Blago vs USA - del 11: Blago fälls på 1 av 24 punkter 20100817

Blago vs USA - del 10: Juryn överens på bara 2 av 24 punkter 20100812

Blago vs USA - del 9: I väntan på domen 20100811

Blago vs USA - del 8: Juryn överlägger 20100803

Blago vs USA - del 7: Slutpläderingarna 20100728

Blago vs USA - del 6: Inget vittnesmål från Rod Blagojevich 20100723

Blago vs USA - del 5: Obamas inblandning 20100719

Blago vs USA - del 4: Rättegången drar ihop sig 20100713

Blagojevich-konstnär utsedd 20100705

Blago vs USA - del 3: Banden spelas upp 20100626

Blago vs USA - del 2: Vänner ställs mot varandra 20100617

Blago vs USA - del 1: Rättegången har börjat 20100613

Rättegången mot Rod Blagojevich 20100602

Rod Blagojevich om rättegången 20100427

Blago vill inkalla Obama som vittne 20100423

Blagojevich går till motattack 20100421

Blagojevich sparkas från Celebrity Apprentice 20100407

Blagojevich: "Jag är anti-Nixon" 20100401

Lite kampanjhistoria: Karl Rove och Rod Blagojevich i svunna tider 20100316

Blagojevich om Rahm Emanuel, sjukreform etc 20100313

Blagojevich hos Letterman 20100312

Donald Trump diggar Blagojevich 20100311

Rod Blagojevich på Celebrity Apprentice 20100308

Blago på etiksamtal vid Northwestern University 20100302

Blagojevich intervjuas av Bill O'Reilly 20100213

Blagojevich fortsätter hävda sin oskuld 20100211

Bla-bla-blago - Blagojevich 20100210

Blagojevich blir värd för The Late Night Show 20100113

Rod Blagojevich: "Jag är svartare än Barack Obama" 20100112

Blagojevich i Celebrity Apprentice 20100105

Dras Vita Huset in Blagojevich-härvan? 20091221

Blagojevichs advokater vill ha FBI:s Obama-intervju 20091213

Blagojevich firar 1-årsdag med "bleeping" guldautograf på Konstitutionen 20091210

Illinois efter Blagojevich inget nytt paradis 20091207

Blagojevich hos Jon Stewart 20091006

Blagojevichs rådgivare Christopher Kelly död 20090913

Rod Blagojevich pratar om sin bok 20090908

Blagojevichs skylla-ifrån-sig memoar 20090901

Jon Stewart skämtar om Blagojevich 20090817

Blagojevich sjunger Elvis 20090811

Blagojevichs tidigare medarbetare ställer upp i Senatsvalet 20090811

Rod Blagojevich öppnar hemsida 20090810

Blagojevich pryder fortfarande offentlig byggnad 20090802

Blagojevich blir grafitti-projekt 20090724

Blagojevich och University of Illinois 20090715

Rod Blagojevich tränade etik online 20090713

Patti Blagojevich återvänder hem med ny status 20090627

Mrs Blagojevich lämnar Costa Rica 20090624

Rod Blagojevich hälsar på sitt alter ego 20090614

Rod Blagojevich Superstar 20090609

Rod Blagojevich pratar med Larry King 20090609

Mer om Blagojevichs schampo 20090607

Rod Blagojevich radiopratar om sin frus reality-äventyr 20090602

Roland Burris lovade att ge Blagojevich pengar 20090527

Mrs Blagojevich tar sin makes plats i reality showen 20090523

Gänget från Chicago: från Blago till Obama 20090519

Blagojevich blir schampo-märke 20090515

Blagojevich promotar Reality show 20110425

Blagojevich talar om de senaste motgångarna 20090424

Blagojevich nekas resa utomlands 20090421

Blagojevich förklarar sig oskyldig i rätten 20090414

Rättegången mot Blagojevich inleds 20090404

Blagojevich drar till Disneyworld 20090402

Blagojevichs radiohälsning 20090326

Blagojevichs nya jobb 20090324

Blagojevich bad Burris om pengar 20090214

Blagojevich hos Sean Hannity
20090213

Blagojevich fortsätter kämpa
20090212

Blagojevich tänker rentvå sitt namn
20090204

Blagojevich fortsätter hävda sin oskuld 20090203

Blagojevich avsätts av senaten 20090130

Rättegången mot Blagojevich fortsätter 20090128

Blagojevich hos Larry King 20090127

Blagojevich ger sig ut på nationell TV-turné 20090126

Blagojevich drar paralleller till Pearl Harbor 20090123

Blagojevich drar paralleller till filmvärlden 20090123

En sång om Blagojevich 20090115

Den Demokratiska senaten godkänner Roland Burris 20090113

Illinoiskongressen röstar fram åtal mot Blagojevich 20090111

Burris och Blagojevich 20090109

Roland Burris försvarar sin utnämning 20090104

Blagojevich utser Obamas efterträdare i Senaten 20081230

Biträdande Illinoisguvernör Pat Quinn talar om Blagojevich 20081228

Blagojevich håller presskonferens och säger att han inte ger upp 20081219

Rahm Emanuel hade kontakt med Blagojevichs kontor
20081214

Obama har sedan länge försökt distansera sig från Blagojevich 20081212

Obama fördömer utförsäljningsförsöket av hans senatsplats 20081211

Demokraterna i Senaten vädjar till Blagojevich att avgå 20081210

Blagojevichs öde?
20081210

Ryktet om Rahm Emanuels anmälan av Rod Blagojevich 20081210

Rachel Maddow Show driver med Blagojevich 20081210

Demokraternas Watergate? 20081209

Presskonferens om Blagojevich-skandalen 20081209

Obama håller presskonferens 20081209

Illinois guvernör arresteras av FBI 20081209

Inga kommentarer: