söndag 10 mars 2013

Har USA:s hatgrupper verkligen ökat?

En rapport från Southern Poverty Law Center visar att milisgrupperna i USA har ökat, och retoriken som finns liknar idag den som fanns 6 månader innan Oklahoma-city-dådet utfört av Timothy McVeigh 1995. USA har - och hade inte minst under 1990-talet en mängd verkliga milisgrupper militant kritiska till regeringen och ett tänkande helt och hållet insnurrat i konspirationsteorier.

Southern Poverty Law Center är emellertid en liberal vänsterorganisation, som gång på gång, bevisat att de inte är särskilt bra på att göra distinktioner mellan riktiga hatgrupper och grupper de själva bara av någon anledning inte tycker om. I höstas besköts den konservativa kristna organisationen Family Research Councils kontor i Washington DC. FRC är en socialkonservativ lobby-organisation, ingenting annat - men stämplades däremot som just en hatgrupp av Southern Poverty Law Center (en stämpling många efter dådet kom att kritisera, då man menar att det var den stämpeln som gjorde att de sedan blev utsatta för våld).

Den nya rapport som nu släppts, tycks också vara lättvindig ifråga om att hatstämpla grupper. Något Fox New här diskuterar med två personer - dels en person vars grupp blivit felaktigt hatstämplad och dels en fd FBI-agent som jobbat i flera år med riktiga hatgrupper, som förklarar vad en hatgrupp är- och inte är för något:



I ett svenskt sammanhang måste också EXPO nämnas - en vänsterorganisation som kartlägger extremism. Jag kan inte speciellt mycket om EXPO, men kan jag mycket om USA:s islamkritiska rörelse, där EXPO-företrädare i svenska medier mer än gärna stämplade Robert Spencer, Pamela Geller, etc med sina hatstämplar och kopplingar till Anders Behring Breivik - något jag diskuterar med bland annat Robert Spencer i min podcast om Islamofobi och Militant Islam.

Källa: USA Today

Se även tidigare inlägg:

Huckabee intervjuar Tony Perkins 20120820

Skottlossning mot Family Research Council i Washington DC 20120817

Inga kommentarer: