måndag 11 mars 2013

Japan - 2 år efter jordbävningen

Det är idag två år sedan jordbävningen slog till på den japanska kusten, vilket ledde till tsunamin och till kraschen på kärnkraftverket i Fukushima. Det kommer det dock säkert att skrivas och rapporteras mycket om idag, och jag tänker här nöja mig med att tipsa om några tidigare inlägg i anslutning till Japan.

Operation Tomodachi:

Dels detta inlägg (med diverse underinlägg) om Operation Tomodachi - USA:s militärs enorma katastrofhjälpssatsning för att hjälpa Japan efter katastrofen. Ett arbete föga skildrat i svenska medier - som visar dels på vikten av den USA-japanska alliansen, men också visar en sida av amerikansk militär svensk media sällan lyfter fram. Och som måste sägas skilja USA:s militär från de flesta andra militärmakter i såväl världen, som världshistorien. USA:s militär hjälper - och det oavsett om det gäller allierade i länder som Japan, eller fattiga människor på Haiti.

General MacArthur:

Dels detta inlägg om öppnandet av General Douglas MacArthurs kontor för offentligehten. Generalen som ledde den amerikanska ockupationen och uppbyggandet av den japanska demokratin efter andra världskriget. Historiens mest omfattande och även mest lyckade nationsbygge. General MacArthur och återuppbyggandet av Japan är i dagarna också aktualiserat genom den nya filmen "Emperor" - om USA:s beslut om den japanske kejsarens öde, med Tommy Lee-Jones i rollen som den amerikanske generalen. Här är trailern:



Japans nej till mångkultur:

Och här ett inlägg som spinner vidare på en Newsmill-artikel av Jessica Axelsson, svensk student vid Meiji University, om Japans nej till mångkulturalism och ja till nationalism, och hur Sverige har mer att lära av Japan i dessa avseenden än motsatsen.

Japans och USA:s relation:

I min podcast om amerikansk utrikespolitik och presidentvalet från oktober i höstas pratar jag bl a med Björn Jerdén från Utrikespolitiska Institutet om USA:s relation med Japan och den upptrappade kapprustningen med Kina.

Yohio:

Och avslutningsvis min med-norrlänning Yohio, som tyvärr inte vann melodifestivalen men vars Heartbreak Hotel likväl rockar:



Se även tidigare inlägg:

Japan stänger ner sitt sista kärnkraftverk 20120507

Inga kommentarer: