lördag 6 juni 2015

Den amerikanska (mar)drömmen - ny bok om amerikanerna som inte lyckas klättra

Statsvetar-ikonen Robert Putnam har släppt en ny bok vid namn "Our Kids: The American Dream in Crisis" - en bok om alla dem- och de allt fler, för vilka "den amerikanska drömmen" aldrig förverkligas.

Har skriver SVD Näringsliv om boken med ett reportage om situationen för just dem som aldrig når upp till sin nations storslagna löfte om att hårt arbete i längden leder till lycka:

Att det finns fattiga, i USA som överallt annars, är ingen nyhet. Men i en nation som under hela 1900-talet hyllat sig själv för alla invånares lika möjlighet att genom hårt arbete förbättra sin ekonomiska situation – själva definitionen av "The American Dream" – så står det numera klart att någonting gått väldigt snett.

Den amerikanska drömmen kan i allt högre utsträckning förverkligas enbart inom en relativt liten grupp höginkomsttagare.


Skillnader har alltid funnits i USA, men de senaste åren - under "återhämtningen" från den stora recessonen - har dessa skillnader skenat i väg markant olika grupper emellan.

Artikeln berättar att Putnam förklarar hur rika amerikaner numera skapar sina egna samhällen, sätter barnen i egna skolor etc, på ett sätt fallet inte var när han själv växte upp. Då var det svår att i skolan skilja åt vilka barn som hade rika eller fattiga föräldrar. Idag är situationen annorlunda.

En mycket intressant artikel om vad som framstår som en mycket intressant bok.

Källa: SVD

Inga kommentarer: