Har skriver SVD Näringsliv om boken med ett reportage om situationen för just dem som aldrig når upp till sin nations storslagna löfte om att hårt arbete i längden leder till lycka:
Att det finns fattiga, i USA som överallt annars, är ingen nyhet. Men i en nation som under hela 1900-talet hyllat sig själv för alla invånares lika möjlighet att genom hårt arbete förbättra sin ekonomiska situation – själva definitionen av "The American Dream" – så står det numera klart att någonting gått väldigt snett.
Den amerikanska drömmen kan i allt högre utsträckning förverkligas enbart inom en relativt liten grupp höginkomsttagare.
Skillnader har alltid funnits i USA, men de senaste åren - under "återhämtningen" från den stora recessonen - har dessa skillnader skenat i väg markant olika grupper emellan.
Artikeln berättar att Putnam förklarar hur rika amerikaner numera skapar sina egna samhällen, sätter barnen i egna skolor etc, på ett sätt fallet inte var när han själv växte upp. Då var det svår att i skolan skilja åt vilka barn som hade rika eller fattiga föräldrar. Idag är situationen annorlunda.
En mycket intressant artikel om vad som framstår som en mycket intressant bok.
Källa: SVD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar