måndag 15 juni 2015

Varför amerikaner är skeptiska till TPP

Demokraterna har röstat ner Obamas möjlighet att förhandla fram ett frihandelsavtal i Asien (TPP). Möjligheten till ny omröstning finns, om några fler dörrar däremot kommer att öppnas är dock inte alls lika säkert.

Här skriver NBC att många amerikaner är skeptiska till frihandelsavtalet:

Two-thirds of Americans say protecting American industries and jobs by limiting imports is more important than allowing free trade so they can buy products at lower prices from any country, according to the most recent NBC News online survey conducted by SurveyMonkey from June 3-5.


Här skriver också David Frum i The Atlantic, om den växande amerikanska frihandelsskepsisen. Han förklarar att frihandel behövs och att TPP i alla avseenden är av högsta vikt, både för den egna ekonomin och för att på ett balanserat sätt hålla ordning på Kina.

Han konstaterar dock att en opinionsundersökning av PEW, visar att amerikaner överlag tror att frihandel är bra för nationen (58%), men de är inte lika säkra på att frihandel är bra för deras egen personliga ekonomi (bara 43% tyckte att de personligen gynnades).

Ekonomer och politiker kan försöka förklara att de ekonomiska bekymmer USA befunnit sig i, inte beror på för mycket frihandel. Folk litar dock inte längre på politiker, och upplever att de lever i ett samhälle där det är de rikaste som gynnas. Det i sin tur leder till en skepsis till storföretag, och även skepsis mot regeringen. Och det är detta som ligger till grund för Kongressens Nej.

Källor: NBC, Atlantic

Se även tidigare inlägg:

FNS: Paul Ryan om frihandel och ObamaCare 20150614

Demokraterna röstar ner Obamas frihandels-auktoritet 20150612

Inga kommentarer: