torsdag 25 juni 2015

Vietnamkrigets mest kända flicka nu som vuxen

Kim Phuc hette den skrämda och nakna flickan på det mest berömda fotografiet från Vietnamkriget när en sydvietnamesisk pilot hade släppt napalm över vad han trodde var NLF-styrkor, men visade sig vara civila. Fotografiet togs 1972 av Associated Press' då 21-årige fotograf Nick Ut, som senare fick Pulitzier-pris för fotot.

Kim Phuc hemsöktes av sina upplevelser, tills hon blev kristen när hon var 19. Hon säger:

"When I became Christian, I have a wonderful connection -- the relationship between me, and Jesus, and God."

Phuc says she prayed for help: She wanted to move on. She wanted to have kids.

"And from that point," she says, "I learned to forgive."


Idag är Kim Phuc vuxen, bor i Kanada, har barn och driver ett arbete för att hjälpa barn drabbade av krig. Här ett inslag på CNN om henne:Här också en intervju med henne av DN från 2009, där det också förklaras att kommunisterna i Vietnam länge använde fotografiet i propagandasyften och att Kim Phuc fick resa till Kuba för att studera. Där blev hon kär och de flydde från Kuba och kommunismens järngrepp.

Här också dokumentären Kim's Story - The Road from Vietnam från 1997 när hon bearbetar sina upplevelser:UPPDATERING: 2015-10-26:

Här SVD i en ganska dålig artikel om hur hon nu opereras för sina brännskador med laserbehandling i Miami. Det dåliga är givetvis beskrivningen av president Nixon, som betvivlade fotografiets äkthet. Att krigspropaganda producerades för fullt gjorde Nixons farhågor befogade.

Det är också ett faktum att fotografiet av Kim Phuc brukats flitigt av antikrigsaktivister. Och just därför borde SVD har skrivit att Kim Phuc själv motsatte sig Nordvietnams bruk av fotografiet i propagandasyfte.

Källa: CNN

Se även tidigare inlägg:

40 år sedan Vietnamkrigets slut 20150430

Inga kommentarer: