onsdag 24 juni 2015

Arvet efter södern måste bevaras

Få amerikaner av idag sörjer över att nordstaterna vann inbördeskriget. En seger som ledde till avskaffandet av slaveriet som var krigets riktiga kärnfråga.

Alla i södern var emellertid inte rasister, och alla som stred för konfederationen gjorde inte det pg a slavfrågan, utan pg a att de inte ansåg att den federala regeringen hade rätt att bestämma över delstaterna - i en tid när lojaliteten bland USA:s medborgare primärt var mot sina delstater, inte mot en avlägsen, lös och svag federal regeringsmakt vars primära uppgift var utrikespolitik.

Det vet givetvis South Carolinas guvernör Nikki Haley, samt alla andra politiker från båda partier, som nu vill se sydstatsflaggorna förpassas till museum. Och Haley förklarade också detta på ett utmärkt sätt i sitt tal, där hon konstaterade att mördaren Dylann Roof inte var någon representant för sydstatsflaggan.

De har förmodligen rätt i bådadera - att konfederationen var något helt annat än det Dylann Roof stod för, och att flaggans innebörd idag inte är rasismen (som konfederationen också bar upp). Samtidigt har de förmodligen också rätt i att vissa symboler inte bör upprätthållas i skattefinansierade offentliga sammanhang.

De som däremot har fel är de som skändar historiska sydstatsmonument. Söderns historia är en del av USA. Och söderns historia mycket mer nobel än många europeiska monument som fortfarande står kvar över historiens förlorare och fallna härskare.

Att vandalisera sådana i tron att dessa utgör nutida rasistiska symboler utgör inget annat än stor historisk okunskap som inte ska uppmuntras. Med samma retorik bör Tyskland riva sina gigantiska sovjet-symboler (inklusive den kvarvarande delen av Berlin-muren), Sverige plocka ner statyer på Karl XII och en rad andra stormaktsmonarker, etc.

Det tenderar mest vara i USA folk blir upprörda på historiska monument när det sker beklagliga saker i samtiden som givetvis har föga att göra med monumentet i fråga. De som blir upprörda på sådant är omöjligt specieillt historiekunniga.

Det vore tråkigt om USA inte vördade sina sydstatsmonument - inklusive konfederationens flagga - och man tvingades åka till Sydamerika för att få höra historiens vingslag från en del av USA som var mycket mer än bara rasism och slaveri.

Här ett inslag på NBC om den bedrövliga vandaliseringen av sydstatsmonument:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyOch här ett inslag på Fox News om vandaliseringen:UPPDATERING: Och här SVD om hur sydstatsflaggan försvinner.

Se även tidigare inlägg:

Sydstatflaggan splittrar GOP 20150623

--------------

Sydstatarna som emigrerade till Brasilien 20141125

Inga kommentarer: