onsdag 10 juni 2015

Ett år sedan Mosuls fall och ISIS' uppgång

Det är idag ett år sedan den irakiska, kristna staden Mosul togs över av ISIS - vilket också var den händelse som gjorde att ISIS uppmärksammades på allvar av det globala samfundet.

Jag har på denna blogg skrivit och poddat mer regelbundet och ingående om ISIS än de allra flesta vanliga svenskar: om deras historiska ursprung, kopplingen till Al Qaida i Irak, deras teologiska föreställningsvärld och deras fruktansvärda brott mot mänskligheten.

ISIS existerar tyvärr fortfarande. Och måste fortfarande bekämpas till dess de är besegrade. Vi har att göra med vår tids nazism, förvisso i med liten annan ideologi där religiös dogma ersatt rasrenhet, och förvisso också i en annan del av världen.

Mellanösterns förföljda får inte glömmas bort. Och ISIS' barbari aldrig förringas. Här följer därför några av mina mer tongivande inlägg och poddar om detta ämne.

Artiklar med koppling till ISIS:

The United States: Still The Last Hope for Persecuted Christians - jag skriver på den inflytelserika Iowa-bloggen Caffeinated Thoughts, om A Demand For Action, och mitt samtal med dess grundare Nuri Kino om ISIS' illgärningar och vikten av en amerikansk och global respons.

Islamiska Staten - en informativ artikelsamling - en sammanställning av flera hundra artiklar jag hittat på nätet, och mina egna inlägg om ISIS under 2014 och början av 2015 (ska göra en ny uppdatering när tid finns). En av de främsta informationsplatserna om ISIS i Sverige.

Västvärldens möte med Militant Islam - en artikelserie i sex delar där jag grundligt går igenom de islamiska primärkällor grupper som ISIS hänvisar till för att legitimera sin plundring, sina tvångsskatter, sina tvångskonverteringar och sin imperialism. En teologisk uppgörelse med ISIS' och alla andra militanta islamisters teologiska föreställningsvärld.

Det nya Stockholmssyndromet: Hur Sverige belönar terrorism - Min bloggkollega John Gustavsson om Stockholm stads idéer om att försöka bota återvändande ISIS-krigare genom förtur in i det svenska välfärdssystemet.

Podcasts med koppling till ISIS:

Podd 64: Per Gudmundson om Terrordåden i Paris 20150117 - SVD:s Per Gudmundsson om terrordådet i Paris i januari och om ISIS-krigare i det svenska samhället.

Podd 58: A Demand For Action: Nuri Kino om Kampen för Mellanösterns kristna 20141130 - Nuri Kino, svensk-assyrisk journalist, intervjuas om varför han sommaren 2014 grundade A Demand For Action, en organisation som måste betraktas som 2014 års riktigt stora Internetfenomen, som fick genomslag ända in i Vita Huset.

Podd 54: Den Frusna Arabiska Våren 20140917 - Staffan Lindberg, journalist på Aftonbladet, om sina resor i mellanöstern och hur den arabiska våren övergick till en frusen vinter.

Podd 52: Islamiska Staten - En Introduktion 20140830 - Staffan Lindberg från Aftonbladet om sina möten med yazidiska flyktingar i Irak, och Per Jönsson från Utrikespolitiska Institutet om ISIS' historia.

Podd 44: Per Gudmundson om ISIS och Sveriges jihadister 20140618 - Per Gudmundsson om islamofobistämplar och de svenska jihadister som sedan relativt långt tillbaka anslutit sig till ISIS.

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet 20140429 - Vems fel var ISIS? En högaktuell fråga i dagens valpolitiska USA. I denna podd görs en grundlig genomgång om vad som skiljer demokratisk och republikansk utrikespolitik åt, med speciellt fokus på händelserna i just Irak.

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam: Vad är Farligast? 20121214 - Vänstern i Sverige har länge försökt hävda att islamfobin är farligare än militant islam genom att hänvisa till Anders Behring Breivik, igonrera militant islamistvåld och avfärda dem som försöker uppmärksamma sådant som islamofober och rasister. I detta avsnitt ställer jag vänsterprofessorn Mattias Gardell mot den konservative amerikanske islamkritikern Robert Spencer i två separata men ingående intervjuer, och går också igenom hela den svenska islamdebatten från år 2001 till idag.

Läs, lyssna, reflektera. ISIS går att jämföra med nazisterna medan den kamp vi däremot måste driva är ett långsiktigt sådant, vilket gör att kampen mot ISIS och militant Islam går att jämföra med kalla kriget. En kamp det är dags för alla oss konservativa, liberaler, demokratiska socialister och andra demokrati och människorättsvänner att nu börja ta på allvar.

För ett år sedan föll Mosul, och kyrkklockorna tystnade för första gången på 2000 år. Det är dags att nu på allvar se till att ISIS tystnar, och i likhet med ett annat folk som också hotas av militant islam säga, never again.

/ Ronie Berggren

Inga kommentarer: