måndag 15 september 2008

Kan McCain vinna Pennsylvania?

2004 hade jag och Erik förmånen att kampanja för Bush i Pennsylvania. I storstäderna Pittsburgh och Philadelphia - och främst i den sistnämnda, var dock det Demokratiska trycket markant kännbart. Och efter ett kampanjevent i staden där Demokraternas dåvarande kandidat John Kerry hade kampanjat i sällskap med Bill Clinton var Demokraternas överlägsenhet omöjlig att missta. På väg därifrån passerade jag två svarta tonårskillar som på skämt ropade "Bush, Bush!" på kul, bara för att provocera den upphetsade massan av Demokrater.

Pennsylvania är dock inte bara Philadelphia - utan har också ett stort Republikanskt befäst glesbygdssamhälle, som historiskt länge målat delstaten i Republikanska röda färger. Men detta har förändrats. Den Republikan som sist vann Pennsylvania var George W H Bush 1988, dvs för tjugo år sedan. Därefter vann Clinton staten två gånger, Al Gore en, och John Kerry en 2004. Somliga saker talar dock likväl för att McCain skulle kunna ha en chans att vinna denna mycket viktiga delstat, med ca 20 elektorsröster.

Salena Zito på Pittsburgh Tribune-Review argumenterar i en artikel varför, och säger att chansen finns därför att McCain dels inte uppfattas som Bush (den bild Demokraterna försöker uppmåla av McCain) - istället uppfattas han som en krigshjälte, en rakryggad man som tilltalar arbetarmännen i delstaten. Obama har dessutom problem med vita arbetarväljare, och det får inte förglömmas att det var i Pennsylvania Obama talade om hur småstadsbor "cling to guns and religion". Obama leder fortfarande i Pennsylvania och en eventuell seger för McCain kommer inte att bli enkel. Men med hjälp av Palin (som förmodligen kan tilltala glesbygdsbefolkningen), och en smart kampanjstrategi i delstaten (och McCains strateger bör, som vi har sett, inte underskattas) så kan McCain likväl ha en chans att vinna delstaten, vilket Bush aldrig hade på allvar 2004 - min och Eriks insatser till trots ;)

Inga kommentarer: