lördag 20 september 2008

Så här ska McCain vinna på finanskrisen

Som de flesta redan noterat så har Obama varit den stora vinnaren på finanskrisen. Han leder nu med 5-6 % i mätningarna, och ligger fortsatt före i antalet delegater (hur stort försprånget är beror på vem du frågar).

Man börjar nu spekulera i om inte Obama kommer kunna vinna det - det började ju se mörkt ut - bara på grund av McCains bristande erfarenhet i ekonomi, och kanske än mer på grund av att McCain är så öppen med att ekonomin inte är hans starka område.

Hur ska McCain vända detta? Vad talar för att McCain kommer vinna detta ändå?

1) Inflationen är hög i USA, Obama vill främst sänka inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare, vilket inte skulle förbättra situationen. McCain riktar sina skattesänkningar mot småföretag, vilket skulle leda till fler företag = mer konkurrens = lägre priser och/eller bättre/nya produkter. Det McCains kampanj måste göra är att få folket att förstå att "Småföretagarnas sak är vår sak" (för att använda ett ordval från Andra Världskriget), att man inte får lika mycket pengar direkt i fickan med McCain som president kompenseras upp av att priserna blir lägre.

2) Obama tycks ha tagit råd från chefen för Freddie mac. Om detta stämmer, eller hur mycket det stämmer, är oklart, men Washington Post är ändå en relativt säker källa. McCains senaste annons är i vilket fall lysande.

3) McCain fokuserar mer på att USA kan lyfta sig - fundamenten är ju ändå starka. Befolkningen är relativt välutbildad, för att ta ett exempel. Just nu kanske folk tycker bra om Obama och hans "huvudklappande", men i längden vill de ha optimism i dessa mörka tider. Man röstar inte på någon som säger att det är kört. Vad är det Obama säger egentligen, när han hånar McCain för att säga att fundamenten är starka: Jo, att de är svaga, att läget är hopplöst, och att det inte ens är värt ett försök att borra efter olja vid kusterna för att sänka bensinpriserna.

4) Det är demokraterna som styr kongressen. Behöver jag säga så mycket mer? Det är inte direkt så att de är utan inflytande.

5) Det var demokraterna som styrde när grunden för denna bubbla gjordes, det vill säga under IT-bubblan (1995-2000). Hörde man ett knyst från dom då? Protesterade de när FED halverade räntan på kort tid efter att bubblan spruckit? Om inte, så visar det att de har samma naiva förtröstan på FED som Republikanerna. När nyhetens behag lagt sig lite och chockstadiet är över så kommer de mer djupa analyserna som lär upplysa folk om detta.

6) McCain må ha en linje som inte är så populär just nu - att staten mer eller mindre inte ska ingripa - men han är bättre på att specificera vad han vill än Obama är. I dessa tider vill människor med största sannolikhet hellre ha direkta besked ("Straight talk") än en massa drömmar.

7) McCain måste betona att vanligt folk inte ska tvingas betala för Wallstreets misstag, mer än de redan gör. Detta är något han lär göra, och i viss mån redan gör (jag saknar dock fortfarande en annons på temat).

8) Obama kommer med största sannolikhet tvingas dra tillbaka sina skattesänkningar helt eller delvis som en konsekvens av stödet till programmet för ekonomisk undsättning av bankerna ("bailout"-programmet). 4 500 000 000 000 (4,5 biljoner) kronor är en enorm summa, mer än försvarsbudgeten. De republikaner som stöder programmet höjer nog hellre statsskulden, men Demokraterna tar nog hellre (åtminstone delvis) den enkla vägen och höjer skatten. Vanligt folk har just tappat mängder med pengar, och nu vill McCain ge dom lägre skatt och fler företag, medan Obama vill höja skatten för att rädda en massa snobbar på Wallstreet (så lär den genomsnittlige amerikanen tänka).

9) Sarah Palin förbättrade Alaskas ekonomi avsevärt under sin tid som guvernör - varken Obama eller Biden har någonsin gjort en budget. Visst, hennes motstånd mot "Bridge to nowhere" var inte så starkt som hon gett sken av, men detta är inte hennes enda merit heller.

10) Det måste betonas att ett eventuellt behov av regleringar på Wallstreet inte varit synligt förens nu; man kan inte reglera bara för att man misstänker att något kan gå fel, iallafall inte i ett kapitalistiskt land som USA. Detta bör folk kunna förstå med tiden, när de fått mer distans till det hela. Trots allt stöder de ju kapitalismen. Det gäller nu för McCain att ta upp historiska/nutida exempel på marknader som sönderreglerats av välvilliga drömmare som trodde att de kunde mer om hur börsen fungerar än börsmäklarna själva. Kanske kan ett studiebesök till Sverige vara på sin plats?

Sammanfattningsvis finns det ännu ingen anledning till oro. Obama har fått en "crisis bounce", mycket svårare är det inte än så, men troligt är att det kommer att lugna ner sig nu för ett tag framöver (dessutom lär ju banker i konkurs snart knappt vara "breaking news") - jag tror att krisen, på grund av FED, kommer att återkomma om några år, men då är valet redan avgjort. Vi ska inte heller underskatta Nordkoreas förmåga att föra försvarspolitiken upp på dagsordningen igen.

Låt oss därför om inte annat hoppas på Kim Jong Il.

/John G

Inga kommentarer: