fredag 31 augusti 2012

Ann Romney om makens nomineringstal

Ann Romney kommenterar här på Fox News sin make Mitts nomineringstal:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 4: Mitt Romneys nomineringstal 20120831

Romney besöker orkandrabbade Louisiana

Mitt Romney höll igår sitt stora nomeringstal på RNC-konventets sista dag. Därefter blev vilan kort. Idag kampanjade han tillsammans med Paul Ryan i Florida för att sedan fortsätta till Louisiana (efter att ha ställt in ett tidigare planerat besök i Virginia - dit Ryan istället fick åka på egen hand) för att själv besöka dem som härjats av orkanen Isaac.

Där träffade han också Louisianas guvernör Bobby Jindal, såväl som delstatens senator David Vitter. Jindal tackade Romney för besöket och sa:

"You and I have talked several times. You said you wanted to support the folks, wanted to make sure they had everything they needed," Jindal told Romney when the group convened along the highway. "Appreciate you being here."


Romney för sin del sa:

“I’m here to learn and obviously to draw some attention to what’s going here,” Romney told Jindal. “So that people around the country know that people down here need help.”


Romney talade också med en handfull innevånare som drabbats, och dessa fick ett gott intryck av honom:

“I thought he’d be more like a politician, but it was more understanding and caring,” sa 42-åriga Jodie Chiarello. “He was caring,” she said, adding that she would “probably” vote for him.


President Obama kommer för sin del också att besöka Louisiana.

Källor: NBC News, BBC

Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 4: Mitt Romneys nomineringstal 20120831

Al Gore vill avskaffa elektorssystemet

Fd vice-president Al Gore - som år 2000 förlorade presidentvalet mot George W. Bush, trots att Gore vann fler allmänna röster men Bush flest elektorsröster genom att med knapp marginal vinna Florida, vill nu avskaffa elektorssystemet till förmån för ett nationellt val, något han här talar om på sin TV-kanal Current News:



Här skriver Politico också om saken. Jag anser att det amerikanska elektorssystemet inte bör avskaffas eftersom det utgör en viktig del i det konstitutionella skyddet mot den federala regeringen. Däremot är det förstås onekligen så att många delstater gås förbi eller ignoreras under presidentvalen där fokus alltid ligger på de stora battle-ground-staterna. Det skälet räcker dock inte för att förändra systemet.

Vad som dock bör noteras med Al Gores resonemang är att han säger att han även efter sin förlust år 2000 stödde elektorssystmet pg a att han förstod dess avsikt och att elektorssystemet är en del av den amerikanska konstitutionen.

2010 recenserade professor Erik Åsard från Uppsala Universitet George W. Bushs bok "Decision Points" i SVD och skrev då så här, som ett led av sin tämligen dåligt underbyggda kritik av Bushs bok:

Ett kort avsnitt om det högdramatiska presidentvalet 2000 avslutas med att vi får veta att Bush till sist segrade i delstaten Florida med 537 rösters marginal. Det stämmer, men läsarna lämnas i ovisshet om att Al Gore fick över en halv miljon fler röster nationellt, något som med ett proportionellt valsystem skulle ha gjort honom till president. Utfallet kunde ha givit Bush tillfälle att fundera över valsystemet, det ålderstigna elektorskollegiet och andra konstitutionella frågor, men här har han inget att bidra med.


Citatet från Åsards recension såväl som min egen skarpa sågning av recensionen och dess dåligt underbyggda argumentation, finns att läsa här i min egen (i all ödmjukhet) avsevärt mycket bättre recension av Bushs bok.

Det intressanta i detta sammanhang är dock att Al Gore själv alltså stödde elektorssystemet -trots den förlust- han pg a detta fick genomlida. Något jag faktiskt inte visste att han gjorde, men något som i sig förstås gör att den frågeställning Åsard i sin recension anser att -Bush- borde ha lyft, ter sig ännu mer obefogad (och synnerligen genomskinligt Bush-kritiskt), än den oavsett Al Gores syn på saken, redan innan gjorde.

Se även tidigare inlägg:

Recension: Decision Points - av George W. Bush 20110328

Inför presidentdebatterna

Den första presidentdebatten äger rum först i början av oktober, och mest aktuellt på schemat är förstås nästa veckas demokratiska partikonvent. James Fallows från The Atlantic, talar här om de uppkommande debatterna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Scott Walker om Romneys tal och konventet 20120831

Scott Walker om Romneys tal och konventet

Wisconsins guvernör Scott Walker kommenterar här på NBC:s Morning Joe RNC-konventet och Mitt Romneys nomineringstal:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 5: Mina reflektioner 20120831

RNC 2012 - Del 5: Mina reflektioner

Det republikanska partikonventet 2012 är nu avslutat, och kampanjen tar återigen vid tills demokraterna inleder sitt konvent nästa vecka.

Jag själv hade för avsikt att följa konventet non-stop från början till slut - det fick jag dock bara möjlighet till under gårdagen, men de flesta tal dessförinnan såg jag i efterhand.

Det återstår ännu att se hur väljare och allmänhet kommer att reagera på konventet. Min egen uppfattning är dock att konventet blev lyckat, och mycket bättre än det kunde ha blivit.

Stormen Isaac skar abrupt av hela måndagens förmodligen detaljplanerade schema - och tisdagen började i mitt personliga tycke lite traggligt, där egentligen bara Ann Romney och Chris Christie gjorde dagen/kvällen intressant. Onsdagen blev däremot desto mer spännande med en rad kunniga och engagerade talare - och med Paul Ryans lysande VP-kandidatstal som avslutning (talet har kritiserats för faktabrister, och andra har kritiserat Ryan som lite för seg, men i sammanhanget bör Paul Ryan i första hand jämföras med Joe Biden, och i andra hand med USA:s tidigare vice-presidenter - i båda fallen framstår såväl Ryan som person, hans idéer och hans tal som genialiska - och han är i mitt tycke den bästa VP-kandidat USA haft på årtionden, med Jack Kemp som möjligt undantag, och Dick Cheney som ett erfarenhetsmässigt men inte kampanjpolitiskt eller karismatiskt undantag).

Ryan lyfte således konventet, och lade grunden till den atmosfär som rådde under gårdagen, när allt handlade om att lägga grunden för Mitt Romneys nomineringstal. Det lyckades också - Romney-teamet valde en offensiv linje; att lyfta fram Romneys tid vid Bain Capital, hans arbete för Olympiska Spelen, hans mormonska tro, och nästan osannolika helyllefamilj - inte som något Romney behövde försvara eller förklara, utan något han och hela USA med honom hade alla anledningar att vara stolta över.

Det var i mitt tycke ett väldigt bra drag - och Romneys eget tal passade in perfekt efter det upplägget (och konventets övergång från att de första dagarna lägga vikt på "You Did Build That" till att i senare skede istället börja prata mer om Romney var väldigt bra). I vilken utsträckning det amerikanska folket kommer att ta in de saker som sades och få den uppfattning Romney-teamet ville ge, återstår att se. Det återstår också att se om Obama-teamet på DNC konventet i North Carolina lyckas riva ner den bild av Romney republikanerna nu så elegant målat upp. Men dessa saker är i andras än i Romney-teamets egna händer; vad man själva däremot både behövde som kunde göra - lyckades man också göra på RNC 2012 i Tampa, Florida.

Därför måste konventet betraktas som lyckat.

Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 4: Mitt Romneys nomineringstal 20120831

Herman Cain och Bret Baiers twitter-town-hall-möte

Under gårdagens RNC-konvent höll Herman Cain tillsammans med Bret Baier från Fox News ett twitter-town-hall-möte, vilket kan ses här:



Se även tidigare inlägg:

Karl Rove och Joe Trippi om RNC 2012 20120831

Karl Rove och Joe Trippi om RNC 2012

Republikanen Karl Rove och demokraten Joe Trippi diskuterar här huruvida RNC:s konvent i Tampa, Florida var framgångsrikt eller ej:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 4: Mitt Romneys nomineringstal 20120831

RNC 2012 - Del 4: Mitt Romneys nomineringstal

Mitt Romney accepterade inatt nomineringen som republikanernas presidentkandidat och höll sedan ett i mitt tycke utmärkt tal, där han berättade om sitt liv, sin uppväxt, sin varma relation till sin familj (såväl sina föräldrars relation till varandra), sin kyrka och mormonska tro, samt varför han visste varför det nu var dags att ersätta president Obama.

Denne lovade mycket när han vann valet 2008 - men fyra år senare har han inte lyckats åstadkomma det han blev vald för att åstadkomma. Det kan han skylla på andra, och han kan vädja om mer tid - men han kan inte säga att situationen blivit bättre. Detta beror inte på att han är en dålig person eller har dåliga intentioner - bara på att han helt enkelt är en dålig president.

Romney själv, och Paul Ryan, har däremot en plan för att göra USA energioberoende, en plan för att rädda Medicare och en plan för att göra det Obama inte gjort: göra USA respekterat i världen igen, och därigenom göra världen till en bättre plats - för världen blir en bättre plats när USA driver ett tydligt ledarskap.
Romney backade heller inte för sociala frågor, och förklarade att han också ämnade stå upp för oföddas rätt till liv, för traditionella äktenskap och för den amerikanska rätten till religionsfrihet.

Här är Romneys utmärkta tal, ett där han inte undvek eller backade från några frågor eller från sin egen personlighet, utan tvärtom stod upp för sig själv på ett tydligare sätt än han hittills gjort under sina år av kampanjande.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Andra talare:

Romney var kvällens avslutande- och RNC 2012:s avslutande talare, men innan dess talade en mängd andra. John Boehner inledde kvällen, Floridas kongressman Connie Mack IV talade om att det nu var Morning in America igen, tack vare Romney och Ryan. Newt och Callista Gingrich talade tillsammans/parallellt om problemen med Obamas politik. Mitt och Ann Romneys son Craig talade lite spanska och förklarade hur stolt han var över sin far. Jeb Bush berättade att han älskade sin bror som hållit USA säkert, och förklarade att grundskoleutbildning var denna tids viktigaste fråga. Clint Eastwood dök upp som hemlig talare och förklarade att han stödde Romney och Ryan och att alla Hollywood-stjärnor faktiskt inte var liberaler. Marco Rubio introducerade sedan Mitt Romney med ett eget kraftfullt tal om var det verkligen var dags för förändring. Innan dess talade också en mängd andra; inte minst människor Romney mött i sitt arbete som mormonpastor - som han hjälpt i svåra skeden av livet, och som berättade om vilken varm och engagerat omtänksam person Mitt Romney verkligen var. Därtill också entreprenörer från Bain Capital, OS-veteraner från OS i Salt Lake City 2002 etc - som alla förklarade att Romeny inte gjort något han behövde skämmas för. Tvärtom så hade han gjort det amerikaner brukar göra - men som Obama för sin del inte gjort; han hade lyckats i näringslivet.

Avslutningsvis efter Romneys nomineringstal höll också USA:s kardinal Timothy Dolan en avslutningsbön (och efter en del om- och men kommer han nu också att göra det även på demokraternas konvent nästa vecka). Och även om det hela i stor utsträckning (om än inte helt och hållet) gått under radaren så är det talande att GOP-teamet nu består av en mormon och en katolik - med en katolsk kardinal som avslutare.



Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 3: Paul Ryan och andra talare 20120830

torsdag 30 augusti 2012

Sean Parnell om vikten av amerikanskt internationellt ledarskap

Fd armékapten Sean Parnell lyssnade igår på såväl senator John McCain som förra utrikesminister Condoleezza Rice, och talar här på Fox News om innebörden och vikten av amerikansk exceptionalism på det sätt McCain och Rice talade om, men som inte representeras av president Obama:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 3: Paul Ryan och andra talare 20120830

Giuliani om Paul Ryans VP-tal och Romneys uppkommande tal

New Yorks fd borgmästare Rudy Giuliani kommenterar här på Fox News Paul Ryans VP-tal såväl som det tal Mitt Romney ikväll kommer att hålla:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 3: Paul Ryan och andra talare 20120830

RNC 2012 - Del 3: Paul Ryan och andra talare

Igår (onsdag) höll VP-kandidat Paul Ryan sitt stora - och dagens avslutande - tal där han accepterade nomineringen som partiets vice-president-kandidat. Innan dess talade dock en mängd andra, följer talen, med Paul Ryans tal längst ner.

Ron Paul hedras i kortfilm:

Ron Paul talade själv inte på konventet, men hedrades inledningsvis med följande kortfilm:



Rand Paul:

Den som bar Paul-familjens namn på plats, var dock Ron Pauls son, Kentucky-senatorn Rand Paul - som inledde gårdagens talarkväll, där han skarpt kritiserade president Obama och förklarade att de saker USA består av faktiskt är byggt av entreprenörer. Han förklarade också att när Obama straffar höginkomsttagare och företag, så straffar han alla de anknutna till det företaget. Han gjorde också två andra saker, dels talade han varmt om sin far - och dels endorsade han själv Mitt Romney (något hans far inte riktigt gjort ännu) - en viktig gest på partikonventet där Ron Pauls anhängare inte varit helt nöjda med att Ron Paul ej gavs tillträde till scenen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



John McCain:

Republikanernas förre presidentkandidat John McCain har under de republikanska konvent jag följt honom alltid hållit strålande konventtal, så också under gårdagen - en dag som förövrigt också råkade vara hans egen födelsedag - där McCain endorsade Mitt Romney och kritiserade Obamas utrikespolitik och "ledarskap bakifrån". USA har historiskt alltid lett på riktigt i kampen för frihet och de mänskliga rättigheter som enligt USA:s författningsdokument givits av Skaparen. Så har dock inte skett under president Obamas ledarskap, inte ifråga om Irans demokratirörelse, inte i fråga om stödet till Israel, inte ifråga om Syrien etc.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



John Thune:

South Dakotas republikanske senator John Thune, som också han var en möjligt VP:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Rob Portman:

Ohio-senatorn Rob Portman, som många länge trodde skulle bli Romneys VP men aldrig blev detta (och som beskrevs som väldigt tråkig), talade även han, och var inte på långa vägar lika tråkig som han tidigare framställdes :)

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Tim Pawlenty:

Minnesotas tidigare guvernör Tim Pawlenty - också han en fd mycket möjlig VP - talade även han, och inledde med att förklara att Joe Biden snart kommer att få se hur en riktig VP beter sig, med syftning på Paul Ryans uppkommande tal. Han fortsatte sedan leverera satiriska pikar mot president Obama och förklarade sedan allvarsamt den tunga regeringsbörda president Obama lagt som ett lock över det amerikanska näringslivet - ett lock Mitt Romney är rätt man att lyfta:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Presidenterna George HW och George W. Bush hedras i kortfilm:

Ingen av USA:s två senaste republikanska presidenter - George Herbert Walker Bush eller sonen George W. Bush närvarar på det republikanska konventet. Däremot visade man en kortfilm för att också hedra partiets två senaste segrande fanbärare, där dessa också gav sitt stöd till Mitt Romney:



Mike Huckabee:

Mike Huckabee talade även han med sin sedvanliga predikanthumor, och höll ett tal där han energiskt och humoristiskt förklarade varför det var dags att låta en person som inte är fullkomlig (Mitt Romney) ersätta den person media en gång behandlade som om han vore fullkomlig (Obama). Huckabee kommenterade också det faktum att den enda evangelikale personen bland de två presidentteamen var Barack Obama, en person som stöder aborter och anser att allmänheten ska dyrka staten - så givetvis kunde han som evangelikal stödja Romney-Ryan. Huckabee förklarade också att han bryr sig mindre om vart Romney tar sina ungar till kyrkan, än vart han kommer att ta landet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Condoleezza Rice:

USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice höll också hon ett tal, där hon i likhet med John McCain kritiserade president Obamas utrikespolitik och förklarade vad amerikansk exceptionalism verkligen var.

Hon förklarade att den arabiska våren nu hade kastats in i osäkerhet, och att världen inte riktigt vet var USA står - och när så är fallet, är saker och ting farliga. Sedan andra världskriget har USA alltid haft ett tydligt svar: man står för mänsklig frihet och en fri marknad. Rice förklarade vidare att hon förstår om amerikaner tröttnat på USA:s internationella ledarskap eftersom detta är en svår uppgift att bära. Men det finns inget alternativ: leder inte USA går världen antingen mot kaos, eller mot ett annat ledarskap - ett ledarskap där de amerikanska värderingarna inte delas. USA måste därför våga leda, och inte leda bakifrån. Det förstår Mitt Romney och Paul Ryan.

De förstår att USA måste vara trogna allierade som Israel och Polen, och de förstår att fred verkligen kommer genom styrka. USA har under Obama sakta lämnat de frihandelsideal som stakades ut av president Bush - medan Kina däremot gått i precis motsatt riktning och blivit mer handelsvändliga.

Hon förklarade också att USA bygger på idén att det inte spelar någon roll varifrån du kommer - utan vart du är på väg. Det finns ingen nation, inte ens Kina - som kan hota USA lika mycket som USA kan hota sig själv, om man överger sina egna ideal. USA har alltid bättre än något annat land på jorden, tagit tillvara människors potential. Men landet har idag problem: immigrationssystemet fungerar inte - och grundskoleproblemen gör att det tyvärr många gånger beror på varifrån du kommer, och inte bara vart du är på väg. Och USA måste ta itu med detta, som är vår tids medborgarrättsfråga. Tar man inte itu med dessa saker dömer man människor till hopplöshet och regeringsberoende. Mitt Romney och Paul Ryan kommer att bygga upp USA på hemmaplan, och leda landet internationellt.

Det kommer inte att bli någon enkel uppgift - men USA har hanterat svåra uppgifter förut. Det var hon själv ett exempel på. Hon växte upp i Birmingham där hennes föräldrar inte kunde ta henne på restaurang eller på bio pg a hennes hudfärg, men där de likväl lärde henne att hon kunde bli vad helst hon ville bli - även om det så var president, och den flickan blev USA:s utrikesminister. I USA går det omöjliga att göra - och det vet Romney och Ryan.

Här är Condolezza Rices utmärkta tal - ett tal som blåste in en frisk vind från Bush-åren, där amerikanskt ledarskap i både humanitärt och militärt avseende verkligen inte gick att betvivla:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



----------------


Paul Ryan:


Slutligen talade även Paul Ryan - ett långt tal där han accepterade nomineringen som VP, presenterade sin familj och förklarade de problem president Obama fört USA in i. Obama har nu fått sin chans, och har under dessa år visat att han inte lyckats. Ryan förklarade sedan att han och Romney däremot verkligen tänkte ta itu med de ekonomiska problem USA befann sig i - inklusive Medicare, och han välkomnade debatten därom.

Ryan prisade också Mitt Romney och dennes många goda egenskaper - och att valet USA nu stod inför var ett mycket viktigt sådant, när man kunde välja ett team som faktiskt tänkte ta ansvar, och inte undvika USA:s författningsprinciper utan faktiskt applicera dem.

Paul Ryan höll ett energiskt men samtidigt avslappnat och mycket naturligt tal. Och Paul Ryan framstår onekligen som den mest spännande VP-kandidaten på årtionden - och efter talet känns Ryan mer rätt som VP-kandidat än någonsin.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



För er som inte hört vår senaste podd, som handlar om just Paul Ryan rekommenderas också den.

Källa: NBC News

Se även tidigare inlägg:

Inför Paul Ryans konventtal 20120829

Condi Rice om Ann Romneys och Chris Christies tal 20120829

RNC 2012 - Del 2: Ann Romney, Chris Christie och andra talare 20120829

onsdag 29 augusti 2012

Obama kampanjar bland sina unga anhängare

GOP-konventet pågår för närvarande för fullt. Traditionellt har motkandidaterna dragit ner på sina aktiviteter när motsatta parti håller konvent, så inte i år - president Obama har istället tagit tillfället i akt att kampanja för fullt bland ungdomar och studenter, något NBC News här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Obama-parodi: "Obama That I Used To Know" 20120810

Medier om rasism på RNC-konventet

DN skriver här om en incident på det republikanska konventet i Tampa. Två personer kastade nötter mot en svart kvinnlig fotograf från CNN och ropade "Så här matar vi djuren." De två blev utkastade från konventet, och RNC släppte ett meddelande som fördömde händelsen (Här skriver CNN också om saken).

Händelsen inträffade och ska givetvis inte sopas under mattan. En annan händelse som emellertid inte uppmärksammats i DN är David Chalian, chef för Yahoo News Washington-avdelning, som i måndags snappades upp av en mikrofon när han sa att Mitt och Ann Romney håller ett party samtidigt som "svarta drunkar" (i stormen/orkanen Isaac). Chalian sa:

“They aren’t concerned at all,” Chalian can be heard on the live broadcast. “They are happy to have a party when black people drown.”


Här är ljudklippet:



Det bör återigen noteras att David Chalian inte bara är "en deltagare" någonstans, han leder en internationell nyhetsbyrå. Matthew Sheffield skriver om saken på Newsbusters:

"During live coverage of the Republican National Convention here in Tampa, Yahoo News Washington bureau chief David Chalian provided the perfect example of the pervasive anti-Republican bias Mitt Romney faces in his bid to unseat President Barack Obama."


DN-artikeln rapporterade inget oriktigt, men i kombination med allmän svensk okunskap om amerikansk politik och kultur, i kombination med en svensk mediabild som frekvent utmålar republikanerna som skumma och suspekta (helt enkelt för att de är osvenska), blir DN-artikeln mer problematisk än CNN-artikeln var, eftersom den förmedlar bilden av att republikanerna är- om inte annat garderobsrasistiska. Ett subtilt svenskt utspel av de amerikanska liberalernas ganska tjatiga rasistkort.

UPPDATERING:

Nu skriver dock DN här om David Chalian (som sparkats av Yahoo för kommentaren) - vilket det givetvis är bra att de gör. Jag är som bekant kritisk till svensk USA-rapportering, men som jag vid tidigare tillfällen påpekat är rapporteringen avsevärt bättre idag, än den var under Bush-åren. Någonstans i mitten av John McCains presidentkampanj 2008 - började svensk media bli mer balanserad än man varit under Bush-åren.

Källor: DN, CNN, Newsbusters

Se även tidigare inlägg:

Reaktioner på första RNC-kvällen 20120829

Inför Paul Ryans konventtal

Ikväll håller Paul Ryan sitt konventtal - det hittills viktigaste politiska tal han någonsin hållit - där han dels kommer att acceptera nomineringen som partiets vice-president-kandidat, och dels kommer att få en chans att introducera sig själv för det amerikanska folket.

Här diskuterar en panel på NBC News förväntningarna på Paul Ryan:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



På sin blogg Amerikansk Politik, skriver Mathias Sundin här en intressant reflektion om Paul Ryans uppkommande tal, och anser att Ryan bör göra något okonventionellt genom att faktiskt spendera 5 minuter på att presentera sina siffror, sin Medicare-reform etc - för att på så vis visa att han verkligen är seriös. Det tycker jag är ett bra förslag, som Ryan borde följa - så länge han håller det kort.

Se även tidigare inlägg:

Paul Ryan om RNC 2012 20120828

Reaktioner på första RNC-kvällen

Chuck Todd har här på NBC:s Daily Rundown en diskussion om reaktionerna på RNC-konventets första kväll:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Mitt eget intryck av gårdagen var att man inte riktigt kom igång. Det var inget riktigt drag, med undantag för Ann Romneys och Chris Christies tal. Det problemet kommer demokraterna med all sannolikhet inte att ha på sitt konvent, där det förmodligen kommer att råda större partajstämning än det gör i Tampa - men det republikanska partyt har bara börjat, så vi får se vad kvällen har att erbjuda. Det viktiga med konventet är dock det politiska budskap som framförs, och hur Mitt Romney och Paul Ryan blir framställda och framställer sig själva. Och där har Romney-Ryan alla möjligheter att glänsa.

Här listar Chris Cillizza på The Fix också gårdagens vinnare och förlorare.

Se även tidigare inlägg:

Condi Rice om Ann Romneys och Chris Christies tal 20120829

Condi Rice om Ann Romneys och Chris Christies tal

USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice kommer ikväll att hålla sitt tal på RNC-konventet. Här kommenterar hon gårdagens tal av Ann Romney och Chris Christie:



Och här har Politico också en artikel om Condi Rice och hennes politiska come-back.

Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 2: Ann Romney, Chris Christie och andra talare 20120829

RNC 2012 - Del 2: Ann Romney, Chris Christie och andra talare

Igår (tisdag) inleddes på riktigt det republikanska partikonventet i Tampa, Florida. Efter inledning av RNC-ordförande Reince Priebus, nationalsång, och korta tal från RNC-kommitténs diverse medlemmar hölls delegaträkningen där delstaterna presenterade vilka republikanska kandidater deras delegater röstat på, varefter Mitt Romney officiellt nominerades till partiets presidentkandidat. Den församlade skaran svarade sedan enhälligt ja till Paul Ryan som VP-kandidat.

Bortsett från formaliteterna bestod kvällens stora events av konventets huvudtalare Ann Romney och Chris Christies tal. Innan de intog scenen, talade dock också en mängd andra kända namn som nedan följer, men det råder ingen tvekan om att det var Christie och Mrs Romney som var kvällens stjärnor, så låt oss börja med deras tal.

Ann Romney


Ann Romney höll ett strålande tal där hon dels förmedlade en varm, värnande bild av sin make, men också ställde det bortom alla tvivel att hon själv skulle bli en utmärkt First Lady:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Chris Christie:


Konventets huvudtalare var Chris Christe - den republikanske New-Jersey-guvernören som blivit känd för sina tuffa tag. Han talade också om att man ibland var tvungen att välja mellan respekt och kärlek, och att USA behövde blir respekterade igen, inte i första hand älskade. Han berättade sedan lite om vad han gjort i New Jersey och vad som behövde göras i nationen - och vem som nu behövde göra detta för nationen.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Chris Christie framförde dagens överlägset bästa tal. Till skillnad från många av de andra talarna, som på sin höjd var medelmåttiga, var Christie övertygande karismatiskt kraftfull med ett budskap han såväl trodde på, som ett budskap som också behövs. Hans inledande budskap om att USA inte behöver ursäkta sig, överensstämmer bra med såväl Romney (vars kampanjbok heter just "No Apology") och Paul Ryan - och Christies tal målade en skarp kontrast mellan Romney-Ryan vs Obama-Biden-teamet, varav de sistnämnda inte leder och väldigt gärna vill bli älskade (inte inte minst av oss här i Europa). Det är fel väg att gå, var Christies budskap - det är USA som måste leda även i ett "andra amerikanskt århundrade" - och Romney, inte Obama, är mannen att föra USA dit.

--------------


Ann Romney och Chris Christie, var dock inte ensamma om att tala. Och här är några av gårdagens andra tal:

John Boehner:

Representanthusets ordförande John Boehner, inledde sitt tal med att ge otaliga exempel på varför Obama agerat på ett sätt som gjort att han med nödvändighet behöver ges sparken. Här är hans tal som primärt handlade om att värma upp publiken:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Mia Love:

Efter ytterligare några ord av Reince Priebus talade den snabbt stigande GOP-stjärnan Mia Love från Utah, som i våras vann det republikanska kongressprimärvalet för Utah:s 4:e kongressdistrikt och i höst, om hon besegrar sin demokratiske motståndare, kommer att bli Representanthusets första svarta republikanska kvinna. Här är talet där hon förklarar att det USA hon lärt känna är ett land där man vet att man kan uppnå saker, något man däremot inte får veta från president Obama:



Rick Santorum:

Skådespelerskan och talk-radio-värden Janine Turner, talade sedan också hon med ett "We did build it"-budskap, och förklarade sedan vad som gör USA exceptionellt: tron på en begränsad regering, på det sätt författningsfäderna utstakat och det var ett frihets- inte ett välfärdssamhälle, därefter talade fd presidentkandidat Rick Santorum, som i primärvalet höll ut längst mot Mitt Romney bl a pg a skarpa tal. Här talade han mer spretigt om vikten av kärnfamiljer och vikten av frihet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Kelly Ayotte:

New Hampshires senator Kelly Ayotte, som fanns på Romneys VP-lista, talade även hon:



Scott Walker:

Wisconsins guvernör Scott Walker - som under 1,5 år varit en av mina favoritrepublikaner, talade även han - här är hans tal och förklarade att val faktiskt får konsekvenser:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Artur Davis - demokraten som blev republikan - talade också han, här är det talet:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 1: Reince Priebus inviger konventet 20120827

tisdag 28 augusti 2012

NBC:s RNC 2012 Live feed

Det republikanska partikonventet 2012 har börjat - här kan NBC News live-sändning ses:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Scott Walker om RNC, Romney-Ryan och Wisconsin

Wisconsins republikanske guvernör Scott Walker kommer också han att tala på RNC-konventet i Tampa. Här kommenterar han på Fox News sitt uppkommande tal, samt möjligheterna för Romney-Ryan att eventuellt kunna vinna hans (och Ryans) hemstat:

Walker betonar också hur positiv Ryan är, och säger att det kan bero på att Ryan, likt honom själv, växte upp under (och inspirerades av) Reagan (ett ämne jag skrivit om tidigare).



Se även tidigare inlägg:

Vad Kalifornien kan lära från Wisconsin 20120825

-----------------

Paul Ryan - kungen av Reagan-kidsen 20120814

Den republikanska Jesus-generationen gör politisk entré 20110807

CNN's "Romney Revealed: Family, Faith & The Road To Power"

CNN sände häromdagen sin en-timmes-långa om Romneys familj, tro och väg till makt - här är dokumentären:



Källa: RealClearPolitics

Se även tidigare inlägg:

Romneys söner om sin far 20120827

Mitt Romney på katolsk TV om tro, politik och religionsfrihet

FNS: Mitt och Ann Romney inför GOP-konventet 20120826

Dinesh D'Souzas "2016: Obama’s America" stiger på biolistorna

Den konservative författaren Dinesh D'Souza, har i 3 år arbetat på en dokumentär och en bok om Barack Obamas bakgrund och ideologiska rötter - något D'Souza spårar till Barack Obamas kenyanske far och dennes anti-kolonialism - en anti-kolonialism som påverkat även Barack och ligger till grund för hans bristande tro på amerikansk exceptionalism. På CPAC i februari talade D'Souza ganska ingående om detta, och nu har hans film "2016: Obama’s America", som först visades för 6 veckor sedan på en enskild salong i Houston, tack vare PR-hjälp från Fox News och Rush Limbaugh spridits till 1170 platser runtom i USA, och också börjat stiga på biolistorna. Här är trailern:



Jag har inte sett filmen ännu, däremot såg jag D'Souzas CPAC-tal och även om han drar växlarna väldigt långt så är diskussionen om Obamas far och anti-kolonialism väldigt intressant. Och inte minst ett perspektiv jag själv inte tagit del av innan jag lyssnade på D'Souza.

Källa: NPR

Se även tidigare inlägg:

CPAC 2012 - del 21: Dinesh D'Souza 20120212

Charlie Crist kommer att tala på DNC-konventet

Floridas fd republikanske guvernör Charlie Crist (som 2010 lämnade partiet för att kandidera som oberoende till Senaten, där han dock besegrades av Marco Rubio), som nyligen endorsade president Obama framför sin fd partikollega Mitt Romney, kommer också att tala på det demokratiske konventet i Charlotte, North Carolina i början av september. Något Tampa Bay Online här skriver om:

The former Republican governor confirmed Monday that he will be speaking at the Democratic National Convention next week in Charlotte, N.C.


På en fest under gårdagen i Palm Harbor, för Floridas republikanska parti, nämnde tillträdande ordförande Will Weatherford sitt delstatspartis fd fanbärare, och sa:

"Speaking of winds blowing and people shifting positions, the Florida Republican Party had a former member of the Republican Party by the name of Charlie Crist", varpå delegaterna buade.


2008 var senator Joe Lieberman förövrigt i en snarlik situation. Han hade lämnat demokraterna för att bli oberoende, och talade på det republikanska konventet där han stödde sin vän John McCain framför Barack Obama. Vilket också fick många demokrater att uttrycka otrevliga känslor.

Källa: TBO.com

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: Bob McDonnell om GOP-konventet och Charlie Crists Obama-endorsement 20120826

Charlie Crist endorsar Obama 20120826

Paul Ryan om RNC 2012

Paul Ryan, kommer på onsdag officiellt acceptera vice-presidentkandidatnomineringen på det republikanska konventet i Tampa. I helgen befann han sig dock hemma i Janesville, Wisconsin, och intervjuas här därifrån av Breit Baier från Fox News om det uppkommande konventet:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 1: Reince Priebus inviger konventet 20120827

--------------

Podd 10: VP-kandidat Paul Ryan 20120814

måndag 27 augusti 2012

Romneys söner om sin far

Mitt Romneys fem söner intervjuas här på Fox News om sin far och vem denne är - en fråga Romney själv kommer att försöka ge ett bredare svar på, på konventet:



Se även tidigare inlägg:

RNC 2012 - Del 1: Reince Priebus inviger konventet 20120827

RNC 2012 - Del 1: Reince Priebus inviger konventet

Republikanernas ordförande Reince Priebus från Wisconsin invigde idag 2012 års republikanska partikonvent - för att samtidigt pålysa att man tar ett upphåll med fortsättningen till morgondagen. Här är Priebus pålysning och början på en mycket spännande politisk vecka:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här kommenterar också Meghan McCain - dotter till John McCain som 2008 var huvudperson på det årets konvent - betydelsen av detta konvent för Mitt Romney:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här skriver också DN om konventet.

Se även tidigare inlägg:

Herman Cain om te-party-möte i Tampa 20120827

De politiska konventens historia 20120827

David Brody om 'Teavangelicals' 2012

Förra veckan läste jag USA-journalisten Martin Gelins nya bok "Den amerikanska högern" (och gjorde även en lång recension av boken) - där Gelin bland annat berättar om Ralph Reed och begreppet "Teavangelicals" för att förklara att de evangelikala spelar en stor roll i te-party-rörelsen, och gå emot myten/missuppfattningen om att te-party-rörelsen bara handlar om ekonomiska frågor.

Min egen syn på den tesen är att Gelin fick hälften rätt. Socialkonservatismen finns onekligen bland te-party-anhängarna. Men dess genomslag har kommit på senare år, och fanns inte på samma sätt i början när rörelsen var betydligt mer libertarianskt präglad än den är idag.

Te-party-rörelsen handlade från början början primärt om ekonomiska frågor, och uppkom också pg a det libertarianskt inspirerade motståndet mot Obamas stimulanspaket och senare också ObamaCare. Där fanns redan i början många evangelikala - men primärt handlade det om ekonomiska frågor -inte om socialkonservativa-, och gjorde det i sådan utsträckning att socialkonservativa politiker som Mike Huckabee började ta ton mot rörelsen och varna för att man inte fick glömma de socialkonservativa frågorna eftersom dessa var knutna till idén om begränsad regeringsmakt (här är ett av mina inlägg från februari 2010 om när Mike Huckabee tackade nej till att delta på CPAC pg a att han ansåg att konferensen blivit alltför libertarianskt präglad, med för lite fokus på republikanernas klassiska socialkonservativa frågor).

I november 2010 recenserade jag också den dokumentär som sändes på SVT med namn "Tea Party i Amerika" - där man bland annat (enligt mig, felaktigt) drev tesen att socialkonservatismen och religion var en viktig del av te-party-rörelsen.

Så var dock inte fallet vid den tidpunkten. Mike Huckabees (och andras) varningar för det snäva fokuset på ekonomi, i kombination med politiska beslut från Obama-administrationen som konservativa kristna ansåg utgjorde hot mot religionsfriheten, gjorde dock att de socialkonservativa frågorna sakta men säkert började komma in igen. Och nu är de onekligen en viktig del av partiet på ett helt annat sätt än vad som var säkert 2009/10 när den konservativa rörelsen just börjat omgruppera efter Bush-åren och kongressförlusterna 2008.

David Brody skrev i somras boken "The Teavangelicals: The Inside Story of How the Evangelicals and the Tea Party are Taking Back America" - där han förklarar att en stor del av te-party-rörelsen består av evangelikala, och att dessa bryr sig om socialkonservativa frågor också (rörelsen består, menar han av 60% evangelikala och 40% libertarianer) - men te-party-rörelsen i sig håller fokus på ekonomin. här intervjuas Brody om saken och om boken av Mike Huckabee:



Man kan inte, menar jag, förstå den konservativa rörelsen på allvar om man inte på allvar också förstår dessa distinktioner; var de går i polemik - var de synkroniserar och vilka resultat som kan komma därav.

Se även tidigare inlägg:

Herman Cain om te-party-möte i Tampa 20120827

-----------------

SVT:s Dokument utifrån: "Tea Party i Amerika" 20101126

En kort utvärdering av te-party-rörelsen och valet 20101103

The Rise of the New Right 20100620

Chris Matthews: har Republikanerna blivit konfederationspartiet? 20091224

Herman Cain om te-party-möte i Tampa

En samling te-party-aktivister höll igår ett "enhets-möte" i Tampa, där republikanerna idag/imorgon inleder sitt partikonvent. På mötet fanns bland annat Michele Bachmann och Herman Cain, här intervjuas den sistnämnde på Fox News där han bland annat förklarar att valet av Paul Ryan gjort stor skillnad för entusiasmens skull.

Han kommenterar också den senaste NBC/WSJ-opinionen som säger att inga svarta kommer att rösta på Romney, och säger: "I´m not a zero" ;)

Här intervjuas Herman Cain på Fox News:



Se även tidigare inlägg:

Herman Cain - glad för uppbackningen av Chick-fil-A 20120802

Kommer Israel att anfalla Iran innan november? - Del 2

Israel verkar allt närmare ett anfall mot Iran, och Benjamin Netanyahu verkar avse att slå till innan det amerikanska presidentvalet i november, något CNN här rapporterar om:



Den politiska analytikern i Israel som ansåg att Netanyahu borde göra mer för att få med Obama-administrationen på noterna kan säkert mycket om Netanyahus- och Israels politik. Uppenbarligen kan han dock föga om Obamas- och amerikansk sådan. Ett av skälen till Netanyahus angelägenhet om att slå till mot Iran och att göra det på egen hand, är att han dragit slutsatsen att Obama aldrig ämnar göra något alls.

I rent politiskt avseende skulle en israelisk attack mot Iran göra Israel till amerikansk toppolitik - och det skulle onekligen gynna republikanerna.

Se även tidigare inlägg:

Kan Israel attackera Iran innan det amerikanska presidentvalet? 20120823

Om Obama Vinner: Min Prognos 20120818

Romney siktar på att vinna Michigan

Mitt Romneys val av Paul Ryan har gett honom en hyfsat god möjlighet att vinna Wisconsin - en historiskt demokratisk progressiv delstat, som på sistone dock för en mängd prominenta republikaner till seger: Scott Walker, Ron Johnson och givetvis Paul Ryan.

Men Romney har också riktat in sig på att också försöka vinna sin gamla hemstat Michigan, där hans far George Romney var guvernör på 1960-talet. Michigan har inte röstat republikanskt i ett presidentval sedan 1988, men Marc Thiessen skriver här i Washington Post om varför Romney skulle kunna ha åtminstone en möjlighet att bryta in i delstaten.

Dels har Michigan sedan de 2008 valde president Obama nu tillsatt ett republikanskt delstatshus och den republikanske guvernören Rick Snyder som i likhet med Romney kampanjade på att återställa ekonomin. Snyder har också sedan han tillträdde lyckats utradera ett underskott på 1,5 miljarder, samt skärt ner företagsskatter med 1 miljard per år - och Michigans arbetslöshet har nu sjunkit från 13% 2010 till 8,6% i juni i år. Vilket borde kunna innebära att Michigans innevånare får större förtroende för republikanerna.

Allt är dock inte bra, och man vill att mer ska hända. För 48:e månaden i rad har Michigan en arbetslöshet på över 8% - och valet i höst kommer för Michigan-borna att handla om ekonomin, vilket Romney-Ryan gjort till sitt främsta kampanjtema.

En annan sak är ObamaCares preventivmedelsmandat. Michigan har 2,4 miljoner katoliker - Michigan Catholic Conference har stämt Obama-administrationen pg a preventivmedelsmandatet, och varje vecka kommer katolska präster att predika mot detta fram till valdagen. Romney och Ryan kampanjar också aktivt på att avskaffa ObamaCare - och då många av de katolska väljarna i Michigan har rötter i öststaterna så kommer Romneys endorsement från Lech Walesa inte att skada.

En annan sak är välfärdsreform, något som diskuterats livligt i delstaten sedan det uppdagades att en kvinna som vunnit 1 miljon dollar fortsatte att håva in bidrag - något som också kan tänkas göra dem skeptiska till Obama.

Fortfarande är det svår uppgift - men möjligheten finns likväl för Romney och Ryan att kanske kunna vinna Michigan i november.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Mitt Romney om segrarna i Arizona och Michigan 20120311

De politiska konventens historia

Inför upptakten till de två partiernas nationella konvent har Fox News här ett inslag om det politiska presidentkonventens historia:



Se även tidigare inlägg:

Stormen Isaac ökar i styrka 20120826

Mark Sanford förlovar sig med fd älskarinna

South Carolinas förre republikanske guvernör Mark Sanford, som gjorde sig nationellt och internationellt känd när han plötsligt försvann utan att någon visste vart - men där det senare framkom att han besökt sin hemliga älskarinna i Sydamerika, har nu också förlovat sig med kvinnan, som heter Maria Belen Chapur - något Politico här skriver om. Sanford kommenterar:

"Yes, we are engaged, and I’m both happy and excited for what that means. I have long expressed my feelings for her, she’s a wonderful person. My closest friends have met and love her, and I look forward to introducing her to still many more that have yet to do so."


Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

Mark Sanford tillbaka i rampljuset 20110806

söndag 26 augusti 2012

Stormen Isaac ökar i styrka

Dagen innan det republikanska konventet ska börja (som i praktiken kommer att komma igång först på tisdag pg a stormen) närmar sig stormen Isaac och trappas upp i styrka, något Fox News här rapporterar om:



Republikanska guvernörer i golfstaterna har också beslutat att ändra sina planer på att delta på RNC-konventet för att istället kunna fokusera på eventuell krishantering i samband med Isaacs annalkande - något Fox News också rapporterar om:



Se även tidigare inlägg:

FtN: Om RNC-konventet i Florida 20120826

Mitt Romney på katolsk TV om tro, politik och religionsfrihet

Mitt Romney intervjuades i onsdags på katolska EWTN med Raymond Arroyo om religionsfrihet och trons vikt för nationen:



En av de saker jag skrivit om återkommande de senaste två åren är det katolska väljarblocket som står i ett vägskäl som aldrig förr, varför jag också stödde Newt Gingrich (senare Santorum) som konverterat till katolicismen, pg a att jag ansåg att det skulle kunna bidra till att locka katolska väljare till republikanerna. Mitt Romney har dock valt katolske Paul Ryan som vice-presidentkandidat, vilket är första gången i historien ett presidentteam saknat en protestantisk kandidat.

Helt uppenbart verkar de också tillsammans göra vad de kan för att sträcka ut en hand till de katolska väljarna.

Se även tidigare inlägg:

Fader Jonathan Morris om Paul Ryan och de katolska rösterna 20120812

ABC TW: Bob McDonnell om GOP-konventet och Charlie Crists Obama-endorsement

Virginias republikanske guvernör Bob McDonnell intervjuas här på ABC This Week om det uppkommande GOP-konventet i Florida. McDonnell uttalar sig också om sin fd republikanske guvernörskollega Charlie Crist och dennes endorsement av president Obama. Los Angeles demokratiske borgmästare Antonio Villagorosa som också är ordförande för det kommande DNC-konventet kommenterar också han den rådande politiska situationen:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Se även tidigare inlägg:

Charlie Crist endorsar Obama 20120826

Charlie Crist endorsar Obama

Floridas fd republikanske guvernör Charlie Crist, har beslutat att endorsa president Obama inför höstens val. Crist förlorade senatsvalet mot te-party-kanddiaten Marco Rubio, och med det här beslutet lär Crists fall från det republikanska skyarna vara fullbordat.

Politico skriver här om saken. Och i en opinionsartikel i Tampa Bay förklarar Crist att det republikanska partiet gått alldeles för långt åt höger, och att president Obama gjort vad som är bäst både för USA och Florida. Han skriver bland annat:

[The republican party] has pitched so far to the extreme right on issues important to women, immigrants, seniors and students that they've proven incapable of governing for the people. Look no further than the inclusion of the Akin amendment in the Republican Party platform, which bans abortion, even for rape victims.

The truth is that the party has failed to demonstrate the kind of leadership or seriousness voters deserve.


Om Obama skriver han dock:

President Obama has a strong record of doing what is best for America and Florida, and he built it by spending more time worrying about what his decisions would mean for the people than for his political fortunes. That's what makes him the right leader for our times, and that's why I'm proud to stand with him today.


Förvånande ja, men ett scenario likväl fullt möjligt att föreställa sig.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

FNS: Mitt och Ann Romney inför GOP-konventet 20120826

FNS: Mitt och Ann Romney inför GOP-konventet

Chris Wallace på Fox News Sunday intervjuar här Mitt och Ann Romney om det uppkommande GOP-konventet, där Mitt Romney officiellt kommer att nomineras till republikanernas presidentkandidat.

Del 1: Mitt och Ann Romney:



Del 2: Mitt Romney om politiken:



Se även tidigare inlägg:

FtN: Om RNC-konventet i Florida 20120826