torsdag 30 augusti 2012

RNC 2012 - Del 3: Paul Ryan och andra talare

Igår (onsdag) höll VP-kandidat Paul Ryan sitt stora - och dagens avslutande - tal där han accepterade nomineringen som partiets vice-president-kandidat. Innan dess talade dock en mängd andra, följer talen, med Paul Ryans tal längst ner.

Ron Paul hedras i kortfilm:

Ron Paul talade själv inte på konventet, men hedrades inledningsvis med följande kortfilm:Rand Paul:

Den som bar Paul-familjens namn på plats, var dock Ron Pauls son, Kentucky-senatorn Rand Paul - som inledde gårdagens talarkväll, där han skarpt kritiserade president Obama och förklarade att de saker USA består av faktiskt är byggt av entreprenörer. Han förklarade också att när Obama straffar höginkomsttagare och företag, så straffar han alla de anknutna till det företaget. Han gjorde också två andra saker, dels talade han varmt om sin far - och dels endorsade han själv Mitt Romney (något hans far inte riktigt gjort ännu) - en viktig gest på partikonventet där Ron Pauls anhängare inte varit helt nöjda med att Ron Paul ej gavs tillträde till scenen:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyJohn McCain:

Republikanernas förre presidentkandidat John McCain har under de republikanska konvent jag följt honom alltid hållit strålande konventtal, så också under gårdagen - en dag som förövrigt också råkade vara hans egen födelsedag - där McCain endorsade Mitt Romney och kritiserade Obamas utrikespolitik och "ledarskap bakifrån". USA har historiskt alltid lett på riktigt i kampen för frihet och de mänskliga rättigheter som enligt USA:s författningsdokument givits av Skaparen. Så har dock inte skett under president Obamas ledarskap, inte ifråga om Irans demokratirörelse, inte i fråga om stödet till Israel, inte ifråga om Syrien etc.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyJohn Thune:

South Dakotas republikanske senator John Thune, som också han var en möjligt VP:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyRob Portman:

Ohio-senatorn Rob Portman, som många länge trodde skulle bli Romneys VP men aldrig blev detta (och som beskrevs som väldigt tråkig), talade även han, och var inte på långa vägar lika tråkig som han tidigare framställdes :)

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyTim Pawlenty:

Minnesotas tidigare guvernör Tim Pawlenty - också han en fd mycket möjlig VP - talade även han, och inledde med att förklara att Joe Biden snart kommer att få se hur en riktig VP beter sig, med syftning på Paul Ryans uppkommande tal. Han fortsatte sedan leverera satiriska pikar mot president Obama och förklarade sedan allvarsamt den tunga regeringsbörda president Obama lagt som ett lock över det amerikanska näringslivet - ett lock Mitt Romney är rätt man att lyfta:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyPresidenterna George HW och George W. Bush hedras i kortfilm:

Ingen av USA:s två senaste republikanska presidenter - George Herbert Walker Bush eller sonen George W. Bush närvarar på det republikanska konventet. Däremot visade man en kortfilm för att också hedra partiets två senaste segrande fanbärare, där dessa också gav sitt stöd till Mitt Romney:Mike Huckabee:

Mike Huckabee talade även han med sin sedvanliga predikanthumor, och höll ett tal där han energiskt och humoristiskt förklarade varför det var dags att låta en person som inte är fullkomlig (Mitt Romney) ersätta den person media en gång behandlade som om han vore fullkomlig (Obama). Huckabee kommenterade också det faktum att den enda evangelikale personen bland de två presidentteamen var Barack Obama, en person som stöder aborter och anser att allmänheten ska dyrka staten - så givetvis kunde han som evangelikal stödja Romney-Ryan. Huckabee förklarade också att han bryr sig mindre om vart Romney tar sina ungar till kyrkan, än vart han kommer att ta landet:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyCondoleezza Rice:

USA:s förra utrikesminister Condoleezza Rice höll också hon ett tal, där hon i likhet med John McCain kritiserade president Obamas utrikespolitik och förklarade vad amerikansk exceptionalism verkligen var.

Hon förklarade att den arabiska våren nu hade kastats in i osäkerhet, och att världen inte riktigt vet var USA står - och när så är fallet, är saker och ting farliga. Sedan andra världskriget har USA alltid haft ett tydligt svar: man står för mänsklig frihet och en fri marknad. Rice förklarade vidare att hon förstår om amerikaner tröttnat på USA:s internationella ledarskap eftersom detta är en svår uppgift att bära. Men det finns inget alternativ: leder inte USA går världen antingen mot kaos, eller mot ett annat ledarskap - ett ledarskap där de amerikanska värderingarna inte delas. USA måste därför våga leda, och inte leda bakifrån. Det förstår Mitt Romney och Paul Ryan.

De förstår att USA måste vara trogna allierade som Israel och Polen, och de förstår att fred verkligen kommer genom styrka. USA har under Obama sakta lämnat de frihandelsideal som stakades ut av president Bush - medan Kina däremot gått i precis motsatt riktning och blivit mer handelsvändliga.

Hon förklarade också att USA bygger på idén att det inte spelar någon roll varifrån du kommer - utan vart du är på väg. Det finns ingen nation, inte ens Kina - som kan hota USA lika mycket som USA kan hota sig själv, om man överger sina egna ideal. USA har alltid bättre än något annat land på jorden, tagit tillvara människors potential. Men landet har idag problem: immigrationssystemet fungerar inte - och grundskoleproblemen gör att det tyvärr många gånger beror på varifrån du kommer, och inte bara vart du är på väg. Och USA måste ta itu med detta, som är vår tids medborgarrättsfråga. Tar man inte itu med dessa saker dömer man människor till hopplöshet och regeringsberoende. Mitt Romney och Paul Ryan kommer att bygga upp USA på hemmaplan, och leda landet internationellt.

Det kommer inte att bli någon enkel uppgift - men USA har hanterat svåra uppgifter förut. Det var hon själv ett exempel på. Hon växte upp i Birmingham där hennes föräldrar inte kunde ta henne på restaurang eller på bio pg a hennes hudfärg, men där de likväl lärde henne att hon kunde bli vad helst hon ville bli - även om det så var president, och den flickan blev USA:s utrikesminister. I USA går det omöjliga att göra - och det vet Romney och Ryan.

Här är Condolezza Rices utmärkta tal - ett tal som blåste in en frisk vind från Bush-åren, där amerikanskt ledarskap i både humanitärt och militärt avseende verkligen inte gick att betvivla:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy----------------


Paul Ryan:


Slutligen talade även Paul Ryan - ett långt tal där han accepterade nomineringen som VP, presenterade sin familj och förklarade de problem president Obama fört USA in i. Obama har nu fått sin chans, och har under dessa år visat att han inte lyckats. Ryan förklarade sedan att han och Romney däremot verkligen tänkte ta itu med de ekonomiska problem USA befann sig i - inklusive Medicare, och han välkomnade debatten därom.

Ryan prisade också Mitt Romney och dennes många goda egenskaper - och att valet USA nu stod inför var ett mycket viktigt sådant, när man kunde välja ett team som faktiskt tänkte ta ansvar, och inte undvika USA:s författningsprinciper utan faktiskt applicera dem.

Paul Ryan höll ett energiskt men samtidigt avslappnat och mycket naturligt tal. Och Paul Ryan framstår onekligen som den mest spännande VP-kandidaten på årtionden - och efter talet känns Ryan mer rätt som VP-kandidat än någonsin.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economyFör er som inte hört vår senaste podd, som handlar om just Paul Ryan rekommenderas också den.

Källa: NBC News

Se även tidigare inlägg:

Inför Paul Ryans konventtal 20120829

Condi Rice om Ann Romneys och Chris Christies tal 20120829

RNC 2012 - Del 2: Ann Romney, Chris Christie och andra talare 20120829

Inga kommentarer: