lördag 25 augusti 2012

Vad Kalifornien kan lära från Wisconsin

Jag har i många tidigare inlägg jämfört Kaliforniens situation och underliggande ekonomiska modell med Texas situation och underliggande ekonomiska modell. Här gör Steven Greenhut från Reason.com en annan intressant jämförelse mellan Kalifornien och Wisconsin.

Kalifornien har mycket att tacka Wisconsin för, förklarar han. För om Wisconsins väljare inte låtit guvernör Scott Walker vinna sitt återkallningsval och därefter stiga i rank till en nationell republikansk hjälte, så skulle slaget om pensionsreformer - och tyglandet av roten till problemen: de statliga fackföreningarna, vara ett förlorat slag i flera år framöver.

Med Walkers seger kan man dock börja våga granska dessa saker. Det har man gjort i Wisconsin - en delstat där progressivismen för 100 år sedan uppstod, och en delstat som har många historiska likheter med Kalifornien, men där man nu med ledande politiker som Scott Walker, Ron Johnson, Paul Ryan och Rience Priebus brutit med sitt progressiva förflutna för att ta itu med den situation liberal filosofi lett fram till.

I Kalifornien är situationen ännu värre - med undantag för att politikerna i Kalifornien, till skillnad från Wisconsin, inte tar itu med saken. I Kalifornien utgör "sweet heart deals" mellan regeringen och statsanställda vardagen. Polis- och brandämbetsmän tar sig en halv miljon dollar i pensionsutbetalning när de lämnar sin ämbeten. The California Public Employees’ Retirement System, anser att den bankrutta staden Stockton till varje pris bör upprätthålla de av facket framarbetade förmånliga pensionssystemet istället för att skära ner på detta och få bukt med ekonomin.

Vad städer i Kalifornien istället tvingas göra är att skära ner på allmän service och även kräva högre skatter för att bekosta allmänna projekt som statsanställda gärna vill ha, som te x: snabbtågslinjer.

Kaliforniens system är också fullt av korruption som gör att man som statsanställd kan snylta på staten utan att bli upptäckt, och Greenhut citerar frimarknadsekonomen Frederic Bastiat som skrev:

"The state is that great fiction by which everyone tries to live at the expense of everyone else.”


Den debatten tog man i Wisconsin, men man har ännu inte gjort det i Kalifornien, förklarar författaren, kanske pg a att man tröttnade när man 2003 ersatte en dålig guvernör med en annan som heller inte lyckades tackla problemen. Eller kanske beror det på att man i Kalifornien tror att man kan få allt man vill ha utan att göra tuffa val, men oavsett vilket, konstaterar Greenhut:

Either way, we need to learn some lessons from the Badger State and have our defining debate over unions, or watch helplessly as cities go under and services deteriorate.


Källa: Reason.com

Se även tidigare inlägg:

Kaliforniens bankrutta städer 20120715

Inga kommentarer: