måndag 31 mars 2014

Immigrationsreformen ter sig allt mindre trolig

Politiker från båda politiska kanter hoppas fortfarande på en immigrationsreform - likaså aktivister runtom i USA som arbetat ihärdigt för att reformförsöken inte ska dö ut. USA:s IT-toppar uppvaktade häromdagen också återigen politikerna i Washington DC i förhoppning om att komma någonvart med den immigrationsreform Obama (i likhet med sin företrädare George W. Bush) hoppades att han skulle kunna ro i land under sin andra mandatperiod.

Mycket tyder emellertid på att det inte kommer att gå denna gång heller. Det skulle ha skett 2013 - och 2014 såg alltid ut som ett betydligt svårare år. Nu ser det dock nästan omöjligt ut. MSNBC beskriver i denna artikel situationen:

Representanthuset är nu mer skeptiska mot en övergripande reform, och demokraternas försök att pressa republikanerna har inte lyckats; Vita Huset tycks nu också fokusera på att istället för att hoppas på en reform det mesta tyder på inte kommer att bli av, ta till enskilda medel för att hantera situationen med USA:s miljoner illegala invandrare- och barnen till dessa som växt upp i USA utan att vara amerikanska medborgare.

Men Obama-administrationen undgår heller inte de kritik från reformaktivisterna, som inte minst kritiserar den ökade deporteringen av illegala som trappats upp under Obama.

“The clear reality is comprehensive immigration is dead this year,” säger Arturo Carmona, VD för Presente.org, till msnbc. “We can’t continue to have this contradictory policy where President Obama on the one side is saying fix the broken immigration system while he continues to deport our families at unprecedented rates.”


Obama anses dock ha varit ovillig att begränsa deporteringen i förhoppning om att kunna nå en överenskommelse med republikanerna; utan en sådan kan hans policy förändras - och en policy-förändring har också smått satt igång efter den massiva kritiken. Republikanernah har dock till sommaren på sig att gå med på en reform - gör de inte det, menar många, sumpar de sin chans att ta del i en reform/debatt som om inte annat kommer att bli oerhört viktig inför 2016.

För stunden, tyder dock ingenting på att någon reform kommer att bli av i år heller.

Källor: MSNBC, Fox News

Se även tidigare inlägg:

ABC TW: OS i Sochi, Immigrationsreform, ObamaCare, Heroin i USA 20140209

Inga kommentarer: