torsdag 27 mars 2014

Obama enar EU att stå upp mot Ryssland

Obamas har rest vidare för att möta påve Franciskus och sedan vidare till Saudiarabien. I USA har Obama under sin vistelse i Europa kritiserats för sin hantering i Ryssland - Obama har dock lyckats ena EU att gemensamt och tillsammans med USA stå upp mot de ryska aggressionerna. Något Karin Henriksson här påpekar i SVD.

Den akuta Ukrainakrisen blev en plötslig och oväntad påminnelse för beslutsfattarna på bägge sidor Atlanten om vilka långvariga relationer de faktiskt har.

Barack Obama framhöll i ett av sina tal i Holland och Belgien att det var principerna som rådde väster om järnridån som segrade.


Obama höll också ett tydligt i Bryssel, som här kan ses:



Obama kan mycket väl ha enat EU och gett EU det moraliska stöd som behövs för en tydlig europeisk linje gentemot Ryssland - och har också tagit steg för att hjälpa Europa bli mindre beroende av rysk gas. Obama själv har dock en historia av att (stundom) hålla bättre tal än han är bra i praktiken. Och hanteringen av Ryssland är i detta avseenden tyvärr inget undantag - trots bra tal som dessa.

Med det sagt är den transatlantiska alliansen av högsta vikt, något Obama givetvis förtjänar stort tack för att ha påmint Europa om. Och hans tal påminner om att även liberala amerikanska presidenter, åtminstone när det kommer till kritan, oftast är mer klarsynta än oss här i Europa.

Källor: SVD, DN, TIME

Se även tidigare inlägg:

Allen West om Obamas syn på Ryssland 20140326

Inga kommentarer: