torsdag 28 augusti 2008

Bill Clinton och Joe Biden

Jag har just sett Bill Clinton och Joe Biden hålla sina tal i Demokraternas konvent i Denver.

Om Bill måste sägas, att det under primärvalet som var, ibland var lätt att glömma att han faktiskt varit USA:s president i åtta år, och istället se honom som föredetting, som i dessa dagar mer liknar någon slags pajas. I talet inför konventet blev Bill Clinton dock än en gång president, och uppvisade såväl sin strålande retorikförmåga, samt gav uttryck för såväl en varmare personlighet som en bredare politisk insikt än vad han visade under primärvalet.

Bill Clinton förklarade tydligt att han stödde Barack Obama, att han var stolt över sin fru och hennes kampanj, men att han nu ville att alla de 18 miljoner som röstat på henne nu i likhet med både han själv, Hillary och dottern Chelsea skulle rösta på Obama. Men Bill Clinton var varmare än så, och drog sig heller inte för att ge sin respekt till John McCain, som han sa var hans vän (något även Hillary sa i förrgår), och en amerikansk hjälte som älskade USA lika mycket som alla som befann sig i Demokraternas konvent. Vad som däremot kunde kritiseras var McCains åsikter - som bevisade att ett McCain-presidentskap skulle bli fyra år till av samma sak. Men Bill Clinton hänvisade också till sin tid som president, och gav en historisk tillbakablick som förmodligen få andra skulle kunna ge lika ingående. Han gjorde sen också en jämförelse med när han själv blev anklagad 1992 för att vara för ung att bli president, med de anklagelser Obama nu mötte, och endorsade sedan tydligt Obama - och betonade (något som kritiska kommentatorer lyft fram att Hillary inte sagt i sitt tal dagen före) att Obama är redo att bli president! (Ett av Hillarys primärvalsteman var ju att Obama INTE var redo för detta).

Innan Bills tal skrevs det i många spalter om ont blod mellan Clinton och Obama- lägren. Det spekulerades också i att Bill haft svårare än Hillary att lägga primärvalet bakom sig och att han kanske skulle ställa till med något spektakel under sitt tal - det skedde inte, och Bill måste sägas, skötte sitt tal strålande. Och det var förmodligen det bästa och mest intressanta tal som hittills givits under Demokraternas konvent.

Joe Biden var näste talare. I likhet med Bill så utstrålade Joe Biden i sitt tal kunskap, där han gav ett tydligt och ganska ingående perspektiv på både Irak och Afghanistan - och det var inte svårt att märka att utrikespolitik var Bidens grej. Han var duktig, på alla sätt: han kunde tala och han hade defintivt kunskap. Däremot var han inte magisk - på samma sätt som Hillary Clinton likväl måste konstateras vara. Inte lika intensiv, inte lika energisk, och inte lika auktoritärt beslutsam på det sätt som drivit Hillary längre än någon annan kvinnlig amerikansk politiker tidigare i historien. Joe Biden var enligt både Bill och Hillary ett utmärkt VP-val för Obama. Jag undrar dock likväl om inte Hillary hade varit ett säkrare kort mot seger? Förmodligen hade hon varit det.

Inga kommentarer: