söndag 17 augusti 2008

Obama och McCain talar om sin tro

Obama och McCain talade nyss om sin tro och sina åsikter inför pastor Rick Warren i dennes kyrka i Lake Forest i Kalifornien. Det var inte en debatt mellan kandidaterna utan snarare en intervju av Rick Warren med respektive presidentkandidat i en timme vardera. Obama talade om sin kristna tro och gav ett tydligt svar på att han var kristen, vilket innebar att han trodde att Jesus dött för hans synder, och att det tack vare Jesus var möjligt för honom att få sina synder förlåtna. Han använde sedan kristen retorik till att försvara sina många gånger väldigt liberala ståndpunkter, gällande abort, äktenskap et c.

Sägas bör dock att han framstod som moderat liberal - på så vis att han, bara för att han var emot ett nationellt förbud mot samkönsäktenskap, inte förespråkade sådana - han ansåg bara att det var delstaterna som måste besluta om saken och att ett konstitutionstillägg var fel eftersom ett sådant inte har stöd i konstitutionen.

Gällande aborter så ansåg han, att även om han tyckte att kvinnor själva bör få bestämma saken, så förespråkade han inte aborter. Tvärtom ansåg han att man måste arbeta på att få ner abortantalet så mycket som möjligt. Han förstod dock att de som menade att livet började vid befruktningen förstås på goda grunder kunde förespråka ett allmänt abortförbud, om de såg cellen som liv - och de som hade den ståndpunkten och handlade konsekvent därefter sade han sig ha respekt för.

Referat om McCains åsikter kommer imorgon.

http://thecaucus.blogs.nytimes.com/2008/08/16/tonights-obama-mccain-faith-forum/?hp

Inga kommentarer: