fredag 29 augusti 2008

Obamas tal

Obama höll igårkväll amerikansk tid sitt stora tal inför en publik på ca 80 000 personer. Tidigare på dagen hade Al Gore talat och förklarat att behovet av förändring är stort, och sagt ungefär att situationen i landet idag beror på utgången av valet 2000. Och om valet 2000 sett annorlunda ut så skulle USA idag inte befinna sig i Irak, eller i den allmänt svåra rådande situationen. Därefter förklarade han att nu när man vet hur det gick, så borde förståelsen för att välja Obama istället för fyra år till med Bushs efterföljare McCain vara uppenbar.

Obamas eget tal går att läsa här. Obama talade om behovet av förändring från år med Bush, en förändring McCain helt enkelt inte representerade. Han talade därefter om hur Amerika måste uppfylla sina löften till sina medborgare och talade om allas rätt till sjukvård et c. Slutligen talade han om enhet och att USA, trots olika partiskillnader likväl är amerikaner.

Talet var bra. Men likväl inte speciellt märkvärdigt. Inget utöver det vanliga. Däremot kommer talet givetvis att belysas i större utsträckning än de flesta andra av hans tal - och det han sa kan förmodligen också i större utsträckning än många andra av hans tal vara det tal vanliga amerikaner faktiskt lyssnar på i sin helhet.

Inga kommentarer: